Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ληστρικά χαράτσια για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων)

Λαϊκή Συσπείρωση
02 Απριλίου 2024 / 15:02

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: «Είχαμε έγκαιρα ενημερώσει, ότι η ιδιωτικοποίηση της Διαχείρισης Αποβλήτων μόνο βάρη θα φέρει στο λαό των νησιών μας και τεράστια κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου».

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΩΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ). Είχαμε έγκαιρα ενημερώσει, ότι η ιδιωτικοποίηση της Διαχείρισης Αποβλήτων μόνο βάρη θα φέρει στο λαό των νησιών μας και τεράστια κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

Ούτε προστασία του περιβάλλοντος (να θυμηθούμε πόσες πυρκαγιές έχουν μπει τα τελευταία χρόνια όλως τυχαίως !!! που μειώνουν κάθε Σεπτέμβρη τους όγκους το απορριμμάτων), ούτε καλλίτερες συνθήκες δουλειάς (δεν είναι μακριά εργατικά και θανατηφόρα ατυχήματα στην Κεφαλονιά, στην Ζάκυνθο), ούτε ανακύκλωση γίνεται (όποιος επισκεφτεί του χώρους διαχείρισης θα το καταλάβει), ούτε μείωση των υπολειμμάτων στο 10%.

Και όπου κατασκευαστεί εργοστάσιο θα έχει τέτοιο κόστος για τους Δήμους, που η θα αδειάσουν τα όποια χρήματα έχουν στα ταμεία τους ή θα επιβάλουν ληστρικά τέλη στους Δημότες.

Είχαμε αντιδράσει ως Λαϊκή Συσπείρωση, και ήμασταν η μόνη δύναμη που είχε καταψηφίσει, μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια των νησιών μας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν οι άλλες δυνάμεις στήριζαν τις εκάστοτε κυβερνητικές «μεταρρυθμίσεις» (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που ιδιωτικοποιούσαν την διαχείριση των αποβλήτων ή διαφωνούσαν σε δευτερεύοντα διαδικαστικά ζητήματα διαχείρισης.

Είχαμε κινητοποιήσει τον λαό με όσες δυνάμεις διαθέτουμε στο κίνημα, απέναντι σε εκείνες τις Δημοτικές Αρχές και τις Περιφερειακές Αρχές της Π.Ι.Ν. και τις παρατάξεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που διοίκησαν και διοικούν αλλά και απέναντι στα πολιτικά κόμματα που τους στηρίζουν.

Αυτές οι δυνάμεις σε Δήμους και Περιφέρεια αποδέχτηκαν, στήριξαν, ψήφισαν και υλοποίησαν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων τους, που μόνο στόχο έχει το καλό των επιχειρηματικών ομίλων, την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας τους. Τα πανάκριβα εργοστάσια που θα κατασκευάσουν στα νησιά μας, με κόστος που θα πλησιάζει τα 150.000.000, ήδη ξεκινάει να τα πληρώνει ο λαό μας.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, επισυνάπτουμε τον πίνακα με τις εισφορές που αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. με την συμμετοχή και των Δημάρχων των νησιών μας. Περιλαμβάνουν αυξήσεις μεταξύ 2021 & 2024 στην Κέρκυρα που φτάνουν στο 2.720%, στους Παξούς στο 2.965% στην Κεφαλονιά στο 84,32%, στην Ιθάκη στο 122%, στη Λευκάδα στο 87,62%, στο Μεγανήσι στο 73,10% και στην Ζάκυνθο στο 8,48%.Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται το Τέλος Ταφής αφού μόνο για τον 1½ χρόνο (2022 & 1ο εξάμηνο του 2023) κατά το οποίο οι Δήμοι των νησιών μας δεν το κατέβαλαν, η κυβέρνηση περιέκοψε τους ΚΑΠ (χρηματοδότηση για έργα) κατά 3.928.981,92.

Τα ψεύτικα λόγια ότι οι Δημοτικές αρχές δεν αύξησαν τα ανταποδοτικά έχουν κοντά ποδάρια. Είτε αφαιρέθηκαν από ίδιους πόρους δηλαδή από έργα, είτε από τους ΚΑΠ με απόφαση της κυβέρνησης την οποίαν αποδέχτηκαν είτε έρχονται τώρα ως νέα ληστεία.

Επίσης σε αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος για την Αποκομιδή των Απορριμμάτων ή την μεταφορά, όπου γίνεται, που είναι επιπλέον στους Δημοτικούς Προϋπολογισμούς.

Καλούμε τον λαό να βγάλει τα συμπεράσματα του, να αντιπαλέψει και να ανατρέψει αυτήν την πολιτική, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες και τα δικαιώματα του.