Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χ. Αραβαντινός – Σιμωνέτος: Οι Έλληνες να αποφασίσουν για το αύριο της Ευρώπης

Χ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ- ΣΙΜΩΝΕΤΟΣ
24 Απριλίου 2024 / 12:32
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ο 27χρονος υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τα Επτάνησα μιλάει στην «Ε»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένας νέος άνθρωπος, μόλις 27 ετών, αναδείχθηκε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια Νησιά. Πρόκειται για τον Κεφαλλονίτη Χαράλαμπο Αραβαντινό - Σιμωνέτο, από το Ληξούρι, απόφοιτο Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχο μεταπτυχιακού στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από τα σχολικά του χρόνια με την εκλογή του στα 15μελή μαθητικά συμβούλια και τον ίδιο να βρίσκεται παρών από νεαρή ηλικία σε όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις του κόμματος. Σήμερα διεκδικεί μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, στις κάλπες που θα στηθούν στις 9 Ιουνίου. Εφόσον πετύχει την είσοδό του, έχει θέσει ως προσωπικούς στόχους για την Περιφέρειά μας, τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, τις πράσινες πόλεις, την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και τους δημόσιου συστήματος υγείας. Από τη γαλλική κωμόπολη Περπινιάν, όπου βρίσκεται για σπουδές, μας μίλησε για την υποψηφιότητά του, τονίζοντας ότι στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς και ότι το αύριο πρέπει να βρει δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς μπήκε η πολιτική στη ζωή σας και γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Πάντα ασχολούμουν με την πολιτική. Θυμάμαι από τα σχολικά μου κιόλας χρόνια ήμουν παρών στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν το κόμμα που με εξέφραζε. Και η οικογένειά μου ήταν πολιτικοποιημένη και είχαμε τέτοιες συζητήσεις μέσα στο σπίτι. Γενικά είχα μια ευαισθησία ως προς τον συνάνθρωπό μου και την ενασχόληση με τα κοινά. Για μένα είναι η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα, καθώς προηγουμένως η μόνη μου συμμετοχή ήταν στις εκλογικές διαδικασίες για τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, όπου εκλέχθηκα Πρόεδρος στο Γυμνάσιο και Αντιπρόεδρος στη Β' τάξη Λυκείου. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι νέοι σήμερα και ανησυχούν και φωνάζουν και μέσα από αυτήν την καινοτόμα διαδικασία που για πρώτη φορά θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε την ευκαιρία και σε εμάς να ακουστούμε. Θεωρώ ότι ο κάθε πολίτης της εποχής που ζούμε δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις. Να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

Ποια είναι η πολιτική σας πρόταση για την Ευρώπη και ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την περιοχή του Ιονίου, εφόσον πετύχετε την είσοδό σας στην Ευρωβουλή;

Έχω υπάρξει εθελοντής στην Ένωση ΑμεΑ ΥΠΕΡΙΩΝ και έχοντας ζήσει στο εξωτερικό και από τα ταξίδια μου, έχω συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα και οι πόλεις της δεν είναι φιλικές για τα άτομα με αναπηρίες. Όχι μόνο η πρωτεύουσα αλλά και οι μικρές πόλεις. Σε αντίθεση με τη Γαλλία για παράδειγμα, που βρίσκομαι τώρα, μια μικρή πόλη της για τα δεδομένα της χώρας, έχει τα βασικά χαρακτηριστικά, ώστε τα άτομα με αναπηρία να χαρούν μια βόλτα και έναν περίπατο, να χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία και να αποτελούν μέλη της κοινωνίας χωρίς κανένα διαχωρισμό. Σημαντικός είναι για μένα και ο τομέας της υγείας που αυτή τη στιγμή υπονομεύεται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όσον αφορά την Περιφέρειά μας και τα νησιά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στο πρόγραμμά του, το πρόγραμμα της νησιωτικότητας. Μετά είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς επίσης και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής που η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ενεργειακή κρίση και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάρυναν τους αγρότες. Σε ό, τι αφορά τους στόχους εφόσον εκλεγώ, για μένα αρχικά είναι πολύ σημαντικός ο τομέας που αφορά τις πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία. Ως εθελοντής έχω εργαστεί εκεί ένα χρόνο, έχω συνομιλήσει μαζί τους και άκουσα τους προβληματισμούς τους. Στη συνέχεια στις προτεραιότητες είναι και οι «πράσινες» πόλεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η αποχή στις ευρωεκλογές είναι κάθε φορά μεγάλη. Γιατί να πάει ο Έλληνας να ψηφίσει και γιατί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ;

Δυστυχώς στις εθνικές εκλογές, η αποχή ήταν μεγάλη. Ωστόσο βλέπουμε ότι το σύνθημα ότι «Όλοι ίδιοι είναι», διαμορφώνει την ακροδεξιά πτέρυγα, τη μεγαλώνει. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στη χώρα μας, αλλά και γενικά στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι Έλληνες εν προκειμένω, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί στα χέρια τους και να αποφασίσουν για το αύριο της Ευρώπης. Ποια Ευρώπη θέλουνε. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνεται το 80% περίπου των αποφάσεων που αφορούν άμεσα τη ζωή μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ήδη αναφερθεί είναι κοντά στους πολίτες, τους ακούει και γνωρίζει σχετικά με την ακρίβεια που πλήττει καθημερινά τις οικογένειες της Ελλάδας. Όμως το πιο σημαντικό για μένα σε αυτή τη χρονική περίοδο συγκεκριμένα, είναι ότι ακούγονται φωνές πολεμοχαρείς τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση  όσο και από τη χώρα μας. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ειρήνης, γνωρίζοντας ότι για χρόνια η Ελλάδα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελούσε πάντα δίαυλο επικοινωνίας της Δύσης με τον Αραβικό κόσμο.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Χαράλαμπος Αραβαντινός Σιμωνέτος είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.  Η πτυχιακή του εργασία αφορούσε την Συνθήκη Σένγκεν και το Προσφυγικό Ζήτημα. Στο ίδιο τμήμα ολοκλήρωσε επίσης το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» εκπονώντας τη διπλωματική εργασία με τίτλο «Καπιταλισμός Δημοκρατία και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση». Παρακολουθεί στο Πανεπιστήμιο «Via Domitia» στο Περπινιάν της Γαλλίας το Τμήμα για την Γαλλική Κουλτούρα και Ιστορία. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών και δραστηριοποιείται στην οικογενειακή επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων. Υπήρξε εθελοντής στην Ένωση ΑμεΑ ΥΠΕΡΙΩΝ και έχει υπάρξει ομιλητής για τον εθελοντισμό με γνώμονα μια δικαιότερη κοινωνία έχοντας ως φάρο την πανανθρώπινη αξία.

Χ. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ- ΣΙΜΩΝΕΤΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.