Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε την Κέρκυρα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα
24 Απριλίου 2024 / 14:44
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Το νησί τίμησε το Ιερό σύμβολο της φιλίας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη ζεστασιά των πανανθρώπινων αξιών μετέφερε σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα στην Κέρκυρα, η οποία περιλαμβάνεται στις ελληνικές πόλεις από τις οποίες θα περάσει πριν  παραδοθεί στη Γαλλία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων  «Paris 2024».

Έφθασε στο νησί περίπου στις 3 το απόγευμα και ακολούθησε τη διαδρομή Λοχαγού Σπύρου Βλάϊκου (Τάφρος Ν. Φρουρίου), Σταματίου Δεσύλλα, Γερασίμου Ασπιώτη (ΟΡΦΕΑΣ), Ακαδημίας, Αγωνιστών Πολυτεχνείου (Ακταίον)  και κατέληξε στην Κάτω  Πλατεία.

Εκεί έγινε η τελετή καλωσορίσματος που ξεκίνησε με την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας  και Ελλάδας, από μικτό μουσικό σχήμα  των τεσσάρων Φιλαρμονικών: της Παλαιάς Φιλαρμονικής, της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος»,  της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας» και τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Σπύρος Σαμάρας» Άνω  Κορακιάνας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου, του εκπροσώπου της Πρεσβείας της Γαλλίας και του εκπροσώπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τη Φλόγα μετέφεραν οι διακεκριμένοι Κερκυραίοι αθλητές, μεταξύ των οποίων τρεις Ολυμπιονίκες: 

- Αρσένης Τσιμίνος, Κάτοχος Παγκόσμιου ρεκόρ εφήβων 2.000μ. στιπλ

- Αναστασία Μεσημέρη,  ΑΜΕΑ   έχει διακριθεί σε  αγώνες  κολύμβησης.

- Χαράλαμπος Θεοδόσης, Πρωταθλητής  στο  ice swimming

- Μαρία Γεωργάτου, Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής

- Ιωάννα Μπούζιου,  Ολυμπιονίκης  στο σόφτμπολ

- Σπύρος Γιαννιώτης, Ολυμπιονίκης  ανοικτής θαλάσσης

Αύριο στις 8.00 π.μ, η Ολυμπιακή Φλόγα  θα ακολουθήσει  την διαδρομή: Ανάκτορα, οδός Αρσενίου, όπου θα κατευθυνθεί  στο νέο  λιμάνι για την  αναχώρηση.  

   VIDEO: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

Το καλωσόρισμα του Δημάρχου 

«Σας καλωσορίζω στο νησί μας, στην ιστορική πόλη της Κέρκυρας, που  υποδέχεται σήμερα με συγκίνηση και περηφάνια, την Ολυμπιακή Φλόγα. Τη  φλόγα  που συμβολίζει και θερμαίνει την ειρήνη, την ευγενή άμιλλα, την συνύπαρξη των Λαών.  Τη φλόγα που αποτελεί Ελπίδα και φάρο για έναν καλύτερο κόσμο, για καλύτερες εποχές.  Τη φλόγα που φωτίζει ιστορία χιλιάδων ετών.

28 αιώνες  έχουν περάσει, από την πρώτη επίσημη καταγραφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην  Ολυμπία, 128 χρόνια από την αναβίωσή τους  στην Αθήνα και  88 χρόνια από την  απόφαση, στην  Τεγέα, για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας από την κοιτίδα των Αγώνων, στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη.

Η  διαχρονικότητα και μόνο,  αποδεικνύει το μέγεθος και την αξία του γεγονότος, στο οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε την τιμή και την τύχη να συμμετέχουμε, στη μεταλαμπάδευση, από την  Ολυμπία στην Πόλη του Φωτός στο Παρίσι.

Σήμερα  ο Λαός της Κέρκυρας,  χαίρεται  και  τιμά  την διέλευσή της,  από τα χώματά του,   επιβεβαιώνοντας την πίστη  του στις αρχές της ευγενούς άμιλλας και στο συνδυασμό των σωματικών  επιτευγμάτων και των πνευματικών αρετών.

Υποδεχόμαστε την Ολυμπιακή Φλόγα και ευελπιστούμε όλες οι πόλεις του κόσμου να μοιραστούν τα ιδεώδη του αθλητισμού:

Ιδεώδη συνεργασίας, ειρήνης, πνευματικής και πολιτιστικής ανάτασης.

Στην αρχαιότητα η διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων, σταματούσε τους πολέμους. Σήμαινε εκεχειρία. Και σήμερα, όπου το αίτημα για ειρήνη και ευημερία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ενώνει όλο τον κόσμο.

«Πόλις», «Δημοκρατία», «Ολυμπισμός» , είναι τρεις λέξεις ελληνικές και ταυτόχρονα Παγκόσμιες. Ανήκουν και οι τρεις στο λεξιλόγιο και τη βαθύτερη έννοια του Πολιτισμού.

Η Φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων, περικλείει ισχυρούς συμβολισμούς και μεταλαμπαδεύει σε ολόκληρη την οικουμένη, αξίες και ιδεώδη, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα: το Ολυμπιακό Πνεύμα, το ευ αγωνίζεσθαι, την ευγενή άμιλλα και πρωτίστως τη συμφιλίωση των Λαών.

Όταν μεταφέρεται από χέρι σε χέρι από ανθρώπους όλων των ηλικιών, και των δύο φύλων, διαφορετικής κουλτούρας, μόρφωσης, θρησκείας και καταγωγής, επιβεβαιώνει στην πράξη ότι, όσα ενώνουν τους κατοίκους του πλανήτη μας, είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

Η συγκυρία γεωπολιτικά δεν είναι ευχάριστη, καθώς την ώρα που συζητάμε για τους Ολυμπιακούς αγώνες,  εξελίσσονται δύο πολύ σημαντικοί και επικίνδυνοι πόλεμοι στην Ουκρανία και την Γάζα, που δεν απειλούν μόνο τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά την παγκόσμια ισορροπία και ειρήνη.

Κάποτε η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων έφερνε αυτόματη εκεχειρία από τους Λαούς και τα κράτη. Δυστυχώς, πλέον αυτό δεν υφίσταται πρακτικά.

Σήμερα  όλοι μαζί,  από την κεντρική πλατεία της πόλης μας   ευχόμαστε  να επικρατήσει η λογική και η Ειρήνη.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω  τους  κερκυραίους λαμπαδηδρόμους, που μετέφεραν  τη φλόγα από το λιμάνι έως εδώ και θα την μεταφέρουν αύριο το πρωί και πάλι στο λιμάνι, για να συνεχίσει το ταξίδι της.  

Την Αναστασία Μεσημέρη που έχει διακριθεί σε κολυμβητικούς αγώνες, τον Ολυμπιονίκηανοικτής  θαλάσσης,  Σπύρο Γιαννιώτη,  την Ολυμπιονίκη  Ρυθμικής Γυμναστικής, Μαρία Γεωργάτου, την Ολυμπιονίκη  στο σόφτμπολ,  Ιωάννα Μπούζιου, τον Αρσένη Τσιμίνο, κάτοχο παγκόσμιου ρεκόρ εφήβων 2.000μ. στιπλ και τον Χαράλαμπο Θεοδόση, Πρωταθλητή στο  ice swimming.

Εύχομαι  το πνεύμα και τα μηνύματα που περιέχει και συμπυκνώνει αυτή η Φλόγα να ακουστούν και να μεταφερθούν παντού. Η ιερή εκεχειρία της Αρχαιότητας να μετατραπεί σε παγκόσμια ειρήνη του σήμερα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού να είναι όμοιοι με τους Αγώνες της Ιεράς Άλτεως, του Ηρακλέους, του οράματος του Κουμπερτέν και του Βικέλα, της προσδοκίας όλων των φιλάθλων, ολόκληρου του πλανήτη».

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.