Κυριακή 04.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκίνηση και αναστοχασμός στις μέρες ελληνοσερβικής φιλίας, το τριήμερο

Εκπρόσωποι των δυο συλλόγων με τον αντιδήμαρχο Χαλικιόπουλο έξω από το ιστορικό δημαρχείο της Κέρκυρας
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΝΟΒΙΣΑΝΤ
04 Μαΐου 2025 / 11:53
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Στο καμίνι της ιστορίας σφυρηλατήθηκε η σχέση Κερκυραίων και Σέρβων κι αυτήν ανέλαβαν να αναβιώσουν για μια ακόμα φορά ο Σύνδεσμος Πεδιάδας του Novisad με τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ελληνοσερβικής Φιλίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για την Κέρκυρα η παράλληλη ιστορική αναφορά με τη Βοϊβοντίνα και το Νόβισαντ δεν ξεκινά από το καταφύγιο που παρείχε το νησί στον καθημαγμένο σερβικό στρατό και την σερβική κυβέρνηση στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο (1916-1918). Δυο αιώνες πριν οι μάχες στο τότε Πετροβαραντίν σήμερα Νόβισαντ, και η άμυνα της Κέρκυρας (1716) απέναντι στους Οθωμανούς απέτρεψαν την προέλαση (1715-1717) της αυτοκρατορίας στη Δύση. Οι δυο πόλεις αδελφοποιήθηκαν. Όμως αυτό που αναμφίβολα κυριαρχεί στην τρέχουσα μνήμη των Σέρβων είναι η Κέρκυρα ως το νησί της σωτηρίας. Τότε που Το Βελιγράδι έπεσε στα χέρια των Αυστριακών και των Βουλγάρων. Κι από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου του 1916, ήλθαν στην Κέρκυρα 40 μεταγωγικά πλοία, γεμάτα με 150 χιλιάδες ανθρώπους. Η σερβική κυβέρνηση και η βουλή εγκαταστάθηκε εδώ μέχρι να λήξει ο πόλεμος. Η σερβική βουλή συνεδρίαζεστο δημοτικό θέατρο ενώ η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Pacic λειτουργούσε από το ξενοδοχείο Bella Venezia, στην πόρτα Ρεμούντα.

Μέσα σ' αυτό το καμίνι της ιστορίας σφυρηλατήθηκε η σχέση Κερκυραίων και Σέρβων κι αυτήν ανέλαβαν να αναβιώσουν για μια ακόμα φορά ο Σύνδεσμος Πεδιάδας του Novisad με τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ελληνοσερβικής Φιλίας.

Οι Πρόεδροι των δύο Συνδέσμων, Σάνια Λάλαβιτς και Ζέλικο Πόποβιτς, όπως και ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Χαλικιόπουλος εξέφρασαν την κοινή βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων των δυο λαών.

Οι εκδηλώσεις ξετυλίχτηκαν Σάββατο και Κυριακή στο σερβικό Μαυσωλείο στο Νησί του Βίδο, στο άλσος της Γαρίτσας, την Ιόνιο Βουλή και τον Αη Μαθιά, όπου ως γνωστόν υπάρχει κοιμητήριο Σέρβων στρατιωτικών και πολιτών. Η μεραρχία της Σουμαντία τότε, όπως αναφέρεται, κατέληξε στα χωριά της Μεσογγής, Επισκοπιανών, Στρογγυλής και η μεγάλη μεραρχία του Δρίνα στον Άη Μαθιά, όπου από τότε υπάρχει το σέρβικο κοιμητήριο με το μνημείο του και την σέρβικη βρύση. Στο χωριό Βραγγανιώτικα υπήρχε ένα μικρό νοσοκομείο ενώ στο Χλωμό υπήρχε η λέσχη των Σέρβων αξιωματικών. 

Τώρα η σέρβικη αποστολή προσέφερε 900 πακέτα με σχολικά είδη σε μαθητές Δημοτικού του Δήμου, τους οποίους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσκάλεσε, για να γνωρίσουν τη χώρα και την κοινή ιστορία. 

Οι Ημέρες Ελληνοσερβικής Φιλίας θα προβληθούν για τρίτη χρονιά σε ωριαίο ντοκιμαντέρ από το 1ο Κανάλι της δημόσιας σερβικής τηλεόρασης, με τη δημοσιογράφο Έλενα Μπόζοβιτς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.