Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το σχόλιο Γκίκα στην απάντηση Πολάκη για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Νοσοκομείο Κέρκυρας
28 Απριλίου 2017 / 16:16

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση έδωσε ο αν. Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης στην ερώτηση των βουλευτών Β. Οικονόμου και Β. Γιόγιακα που κατατέθηκε στη Βουλή στις 2-3-2017

με θέμα «Υπό διάλυση η μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Κέρκυρας».
Στην απάντησή του ο κ. Πολάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρότι  το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2010 μέχρι σήμερα δεν είχε προκηρυχθεί ποτέ όλα αυτά τα χρόνια θέση μόνιμων Νεφρολόγων για την ενίσχυση της Μονάδας με μόνιμο προσωπικό. Για πρώτη φορά αυτό έγινε τον Ιούλιο του 2016. Στην προκήρυξη υπέβαλαν χαρτιά πέντε υποψήφιοι, οι οποίοι στη συνέχεια δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αντέδρασε άμεσα και με την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου ζήτησε απ' την 6η ΥΠΕ την επαναπροκήρυξη της θέσης με Βαθμό Διευθυντή. Ταυτόχρονα ζήτησε ως υπερεπείγουσα τον Δεκέμβρη την προκήρυξη και δεύτερης μόνιμης θέσης Επιμελητή Β΄ απ΄το Υπουργείο.
Με το που ζήτησε την πρώιμη διακοπή της απόσπασής του του ο υπηρετών Νεφρολόγος, η Διοίκηση ζήτησε κατεπειγόντως την προσωρινή κάλυψη από όμορες περιοχές και οι μετακινήσεις άρχισαν από τα μέσα Μαρτίου, μέχρι την κάλυψη από τις προκηρύξεις».

Στην απάντηση του Π. Πολάκη αναφέρεται επίσης ότι όλα τα μηχανήματα είναι σε πλήρη λειτουργία και μάλιστα αυξήθηκαν κατά ένα (από 16 έγιναν 17). Σχετικά με το αίτημα των Νεφροπαθών για αντικατάσταση του δαπέδου, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε προ διμήνου, ενώ έγινε επίσης διαχωρισμός του χώρου αιμοκάθαρσης από τα εξωτερικά ιατρεία για να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των ασθενών.
«Δεδομένων των ανωτέρω» καταλήγει η απάντηση του αν. Υπουργού, «οι ασθενείς δεν βιώνουν κατά κανένα τρόπο "εξευτελιστικές καταστάσεις". Αντίθετα η νέα διοίκηση έχει αντιστρέψει τις κατάστασεις που οι ασθενείς βίωναν επι χρόνια».

Οι δηλώσεις του Στ. Γκίκα 

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, σχολιάζοντας την απάντηση ανέφερε:
«Ο κ. Πολάκης, ωραιοποιεί μια πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ εξυμνεί με υπέρμετρο τρόπο  την σημερινή Διοίκηση που ανέλαβε σχετικά πρόσφατα - και που προσωπικά δεν έχω αμφιβολία ότι προσπαθεί - αλλά δεν μπορεί όλα να έγιναν τέλεια τους τελευταίους 6 μήνες….
Στην απάντηση του κ. Πολάκη η οποία βρίθει  συντακτικών και ορθογραφικών λαθών, διακρίνεις ειρωνική και αλαζονική  διάθεση, ενώ «κατηγορεί» ουσιαστικά τις προηγούμενες Διοικήσεις, ότι από το 2010 δεν έχουν προκηρύξει θέση Μονίμου Νεφρολόγου, αν και η αλήθεια είναι ότι προηγούμενοι Διοικητές με σειρά εγγράφων προς το Υπουργείο, ζητούσαν την προκήρυξη των θέσεων ιδίως μετά τον Δεκέμβριο του 2014 που η έλλειψη ιατρών έγινε κρίσιμη. Μάλιστα το Υπουργείο – όπως μου έγινε γνωστό - προκήρυξε 3 φορές θέση Μονίμου Νεφρολόγου, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον (άγονος διαγωνισμός).
Ο κ. Πολάκης, αποκρούει τις καταγγελίες του Συλλόγου Νεφροπαθών Κέρκυρας και μας ενημερώνει ότι οι ασθενείς «σε καμία περίπτωση δεν βιώνουν εξευτελιστικές καταστάσεις» και ότι η νέα Διοίκηση «έχει αντιστρέψει τις καταστάσεις που οι ασθενείς βίωναν επί χρόνια….».
Αυτό το αφήνω στην κρίση των ασθενών και των συγγενών του...
Μακάρι τέλος να υλοποιηθεί άμεσα ο προγραμματισμός για τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Είναι κάτι που όλοι επιδιώκουμε...»