Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τσάι και συμπάθεια

21 Απριλίου 2024 / 10:45
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Οι σχέσεις των Κερκυραίων με το υπουργείο Πολιτισμού κινούνται διαχρονικά από την εκατέρωθεν αδιαφορία έως την σύγκρουση, εξαιτίας των ελέγχων δίχως συνήθως το προσδοκώμενο αντίκρυσμα.

Υπάρχουν όμως και καλές στιγμές, που έδωσαν πόντους στην ποιότητα ζωής και στην γοητεία της ιστορικής πόλης. Πάντως η κατάσταση των Φρουρίων δεν είναι απ΄ αυτές, οι παρεμβάσεις λίγες και δυσκοίλιες. Ούτε η διαχείριση της οικουμενικής σημασίας πόλης είναι από τα δυνατά σημεία. Οι ευθύνες βαρύνουν αναλόγως όλους τους εμπλεκόμενους.

Η υπουργός μόνον άπειρη δεν είναι. Η μακρά θητεία της από επιτελικές θέσεις παραπέμπει στην βεβαιότητα πως ότι συμβαίνει και ότι δεν συμβαίνει είναι μετά λόγου γνώσεως και όχι εκ παραδρομής. Έτσι η χρόνια εκκρεμότητα του Δεσύλλα δεν ξεπλένεται με τις συμπαθητικές προτροπές προς τον Δήμο να κάνει (και) όσα δεν έκανε το υπουργείο με αποτέλεσμα τις σημαντικές φθορές στο βιομηχανικό μνημείο, που είχε υποσχεθεί, δι αποφάσεων, ενδιαφέρον, φροντίδα και ανάδειξη.

Όσο για τη διακοπείσα εργολαβία στο Αχίλλειο, εκτός του προβληματισμού, υπουργείου και εκπροσώπων τοπικών Αρχών, θα ήταν καλύτερα να γίνει γνωστό για ποιούς λόγους και σε βάρος ποίου διακόπηκε; Διότι μπορεί να θεωρείται αυτονόητη η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της γενικής κυβέρνησης και των δορυφορικών Φορέων, όμως να παροτρύνεται η πενόμενη Αυτοδιοίκηση να μπαλώσει κάθε τρύπα, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Εάν είχε χρηματοδοτηθεί με συστηματικό τρόπο η αρχαιολογική έρευνα στην Παλαιόπολη, τότε θα είχαμε πλουτίσει με την ανακάλυψη του αρχαίου θεάτρου και της αγοράς, του στρατιωτικού λιμανιού και ό, τι τέλος πάντων προσθέτει στην κερκυραϊκή ταυτότητα. Ακόμα κι αν οι ανεπανόρθωτες λεηλασίες των κατά καιρούς «φίλων» της Παλαιόπολης, τη φτώχυναν, ο χώρος εξακολουθεί να διατηρεί το ενδιαφέρον και την αξία του και ζητάει την πρέπουσα και υποχρεωτική συνδρομή της Πολιτείας. Όλα τα άλλα είναι πολιτικές επιλογές, με τις οποίες δεν υποχρεούμαστε να συμφωνούμε και να τις αντιμετωπίζουμε με συγκατάβαση. Κάθε άλλο, μάλιστα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.