Σάββατο 23.08.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ήσυχες μέρες του Αυγούστου*

EDITORIAL
22 Αυγούστου 2025 / 19:25
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Αναρωτιέται κανείς τι τάχα να έγινε με το τελεσίγραφο της Δασικής Υπηρεσίας για τα άλση της Γαρίτσας και του Ανεμόμυλου.

Αναρωτιέται κανείς τι τάχα να έγινε με το τελεσίγραφο της Δασικής Υπηρεσίας για τα άλση της Γαρίτσας και του Ανεμόμυλου. Σύμφωνα με το προ μηνός ρεπορτάζ, η περίοδος χάριτος έληγε στις 10 Αυγούστου και μέχρι τότε θα έπρεπε, κατά την Υπηρεσία, να έχει αποσυρθεί το σύνολο των τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον η ύπαρξή τους δεν προβλέπεται από τον νόμο. Στο μεταξύ, η αδειοδοτούσα δημοτική αρχή έθεσε σε διαβούλευση τον Κανονισμό διαχείρισης και λειτουργίας των αλσών, στον οποίο προβλέπεται ό,τι ήδη προβλεπόταν. Η «επέκταση» στα 100 μέτρα μετατράπηκε στο κείμενο/πρόταση του Κανονισμού σε οιονεί δικαίωμα της αδειοδοτούσας, και μάλιστα όχι ρητά, που επιφυλάσσεται να το χρησιμοποιήσει όποτε κρίνει. Κάτι σαν τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων!

Ας είναι· το σημερινό status δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία κατά την ανάπλαση των αλσών δεν επενέβη στους χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μαγαζιά και εντέλει δεν τους ανάπλασε.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η πλατφόρμα mystreet για τον έλεγχο της διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων δεν θα λειτουργήσει φέτος για την Κέρκυρα, διότι «δεν είμαστε έτοιμοι», «δεν υπάρχει προσωπικό» κ.λπ. — τα γνωστά. Οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ είχαν τοπογραφικά για 100 τ.μ., αιτήθηκαν άδειες για 45 και τις έλαβαν, και μάλιστα με τη σφραγίδα της Αρχαιολογίας.

Όσο για την ανάπλαση, αυτήν την περίοδο ποτίζονται με αυτόματη άρδευση οι πλάκες και τα τσιμέντα, ενώ —σαν τον Ιησού που σταμάτησε στο Έμπολι**, σύμφωνα με την παλιά γνωστή ταινία— η ανάπλαση σταμάτησε στα πετάνκ! Κι ενώ ο ένας διάδρομος (σ.σ. ο ποδηλατόδρομος —θου, Κύριε, φυλακήν τῷ στόματί μου—) φέρει κυβόλιθους ίσαμε τον Ανεμόμυλο, ο άλλος, για τους διερχόμενους πεζούς, έχει πλάκες μέχρι την κρήνη της όσμωσης. Μετά, τσιμέντο! Εκεί έφτασε η ανάπλαση... Τελείωσαν τα λεφτά ή οι πλάκες; Κομμένη η πλάκα.

*  Ήσυχες μέρες του Αυγούστου είναι ελληνική δραματική σπονδυλωτή ταινία του 1991, σε σκηνοθεσία και σενάριο Παντελή Βούλγαρη.

** Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι (ιταλικά: Cristo si è fermato a Eboli) είναι δραματική ιταλική ταινία του 1979 σε σκηνοθεσία του Φραντσέσκο Ρόζι, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Κάρλο Λέβι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.