Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Κέρκυρα «έσβησε» στα 109 της χρόνια η γηραιότερη γιαγιά της Καλύμνου

Πένθος
13 Ιουλίου 2023 / 16:09
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η Παναγιούλα Στεφανιδάκη υπήρξε σύμβολο μακροζωίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια από τις υπεραιωνόβιες και γηραιότερες Ελληνίδες, η Καλύμνια Παναγιούλα Στεφανιδάκη «έσβησε» σε ηλικία 109 ετών στην Κέρκυρα, όπου διέμενε τα τελευταία πέντε χρόνια μαζί με την μικρότερη κόρης της και την οικογένειά της.

Η καρδιά της γηραιότερης Kαλυμνιάς, που ήταν για το νησί της, σύμβολο μακροζωίας, σταμάτησε να «χτυπά» τα ξημερώματα της 12ης Ιουλίου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως η ζωή της ήταν πλούσια και γεμάτη από εμπειρίες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ένας παρατηρητής της ιστορίας της Ελλάδας. Έζησε δυο Παγκόσμιους Πολέμους, είδε βασιλείς να ανεβαίνουν στο θρόνο, βίωσε την δικτατορία και την μεταπολίτευση μέχρι την ανασυγκρότηση της πολιτικής ζωής και την θέσπιση της δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει το kalymnos-news.gr, η Παναγιούλα Στεφανιδάκη γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1914, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ληξιαρχείου Καλύμνου. Ήταν ένα αγαπητό πρόσωπο, περιστοιχισμένο από μια μεγάλη οικογένεια. Μαζί με τον σύζυγό της Μιχαήλ Στεφανιδάκη, Μικρασιάτη που γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό, από Κρητικό πατέρα και μητέρα Κώα, απέκτησαν 10 παιδιά, πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια. Η φαμίλια της ωστόσο μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, αφού είχε τη χαρά ως πολύτεκνη μητέρα να δει το οικογενειακό δένδρο να «φυτρώνει» από 44 εγγόνια, 91 δισέγγονα και 5 τρισέγγονα!

Όπως αναφέρει το kalymnos-news.gr και τα 10 παιδιά της οικογένειας του Μιχάλη και της Παναγιούλας ξενιτευτήκαν στην Αυστραλία. Η κυρά Παναγιούλα και ο σύζυγος της Μιχάλης έμειναν στην Κάλυμνο και έκαναν κάποια ταξίδια εκεί για να δουν τα παιδιά τους. Μάλιστα σε ένα ταξίδι τους στην Αυστραλία, τα Χριστούγεννα του 1974, ήταν τότε που η πόλη του Ντάργουιν καταστράφηκε από τον κυκλώνα Τράσυ.

 

Από το 2018

 Από τον Δεκέμβριο του 2018, η υπεραιωνόβια γιαγιά διέμενε στην Κέρκυρα, μαζί με την μικρότερη κόρη της Μαρία και την οικογένειά της. Εδώ, στο νησί των Φαιάκων, πέρασε και την περίοδο της πανδημίας. Ο χρόνος δυστυχώς, όμως, σταμάτησε για εκείνη στις 6 το πρωί της Τετάρτης 12 Ιουλίου. Τρεις μήνες περίπου πριν γίνει 110 ετών.

Η γη της Καλύμνου περιμένει τώρα να την υποδεχθεί στην αγκαλιά της. Η κηδεία της γηραιότερης γιαγιάς του νησιού, θα πραγματοποιηθεί, αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου, στις 4 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στην Πόθια.

Με πληροφορίες από το kalymnos-news.gr

ΦΩΤΟ: kalymnos-news.gr

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.