Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδηλώσεις εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, 7 Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
05 Απριλίου 2024 / 15:25

Εκδήλωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας με στόχευση την ενημέρωση του κοινού για την επίτευξη των βέλτιστων επιπέδων υγείας και ευεξίας του - Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, στην Πλατεία Ανουντσιάτα από τις 10:30 π.μ. – 12:30 μ.μ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που έχει οριστεί την 7η Απριλίου κάθε έτους και στα πλαίσια προστασίας και προαγωγής της υγείας των πολιτών, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση εορτασμού με στόχευση την ενημέρωση του κοινού για την επίτευξη των βέλτιστων επιπέδων υγείας και ευεξίας αυτού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, στην Πλατεία Ανουντσιάτα από τις 10:30 π.μ. – 12:30 μ.μ. και θα περιλαμβάνουν επίδειξη μεθόδου ΚΑΡΠΑ με AED (απινιδωτή) στους πολίτες, με την συνδρομή της εκπαιδευτικής ομάδας του ΕΚΑΒ και με την συμμετοχή άλλων φορέων.

Επιπλέον, ενημερώνουμε το κοινό ότι ο Π.Ο.Υ. γιορτάζει την Κυριακή 7 Απριλίου, ημέρα ίδρυσής του, που φέτος συμπληρώνει 76 χρόνια. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας φέτος είναι: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου». Επιβεβαιώνει αυτό που έχει επιβεβαιώσει ο ΠΟΥ από τη γέννησή του, στις 7 Απριλίου 1948: ότι η υγεία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, όχι πολυτέλεια. Τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην υγεία στα δικά τους συντάγματα.

Τα μηνύματα της Ημέρας σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ είναι τα ακόλουθα:

•           Σε όλο τον κόσμο, η πρόσβαση στην υγεία εκατομμυρίων απειλείται ολοένα και περισσότερο.

•           Οι ασθένειες και οι καταστροφές είναι σημαντικοί παράγοντες  θανάτου και αναπηρίας.

•           Οι ένοπλες συγκρούσεις είναι καταστροφικές για τις ζωές, προκαλώντας θάνατο, πόνο, πείνα και επηρεάζουν την ψυχική υγεία.

•           Η καύση ορυκτών καυσίμων οδηγεί ταυτόχρονα στην κλιματική κρίση και αφαιρεί το δικαίωμά μας να αναπνέουμε καθαρό αέρα, με την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων να στοιχίζει μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα.

•           Το Συμβούλιο του ΠΟΥ για τα Οικονομικά της Υγείας για Όλους διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο σύνταγμά τους. Ωστόσο αρκετές χώρες δεν ψηφίζουν και δεν εφαρμόζουν νόμους για να εξασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού - δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας το 2021.

•           Για την αντιμετώπιση αυτών των ειδών προκλήσεων, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024 είναι «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου».

•           Το φετινό θέμα επιλέχθηκε για να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων, παντού να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση υγείας και πληροφορίες, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, υγιεινές συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος και ελευθερία από τις διακρίσεις στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το σχετικό υλικό για την Ημέρα αυτή:   https://www.who.int/news-room/events/detail/2024/04/07/default-calendar/world-health-day-2024-my-health-my-right

 

 

 

 

Αντιδήμαρχος  Υγείας &

 Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής

Σπυρίδων Γαλάνης