Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «7o Ταξίδι Ελπίδας - Journey to Hope» στην Κέρκυρα

7ο ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΠΙΔΑΣ
02 Μαΐου 2024 / 13:16

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η βράβευση των φροντιστριών Ασπασίας Φίλιππα και Βασιλικής Μιχαηλίδη, οι οποίες προηγουμένως είχαν μοιραστεί με το κοινό τις δυσκολίες του έργου τους αλλά και τη βαθιά ικανοποίηση που τους δίνει.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ). Το «7ο Ταξίδι Ελπίδας - Journey to Hope» έκανε στάση και στην Κέρκυρα. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία, την Δευτέρα 29 Απριλίου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία τόσο ν’ ακούσουν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σε σχέση με την νόσο Αλτσχάιμερ και τις άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους αλλά και να πάρουν το λόγο και να παρουσιάσουν την εμπειρία τους ή να κάνουν ερωτήσεις.

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες. Ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος, καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, ο Παναγιώτης Βλάμος, καθηγητής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, η Αδαμαντία Εγγλεζοπούλου, διοικήτρια του Γ.Ν. Κέρκυρας, ο Θέμης Έξαρχος, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Μαρία Κούλα, ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας Άνοιας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης στα Ιωάννινα, ο Πάνος Αλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών,η  Ευαγγελία Μαυροφόρου, νευρολόγος στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, η Βασιλική Μαχαιράκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Καθεμία/καθένας τους παρουσίασε την επιστημονική έρευνα στον σχετικό τομέα και συνομίλησε με το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος και επίκουρη καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βάλια Καϊμάκη.

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η βράβευση των φροντιστριών Ασπασίας Φίλιππα και Βασιλικής Μιχαηλίδη, οι οποίες προηγουμένως είχαν μοιραστεί με το κοινό τις δυσκολίες του έργου τους αλλά και τη βαθιά ικανοποίηση που τους δίνει. 

Τέλος ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος και η Επ. Καθηγήτρια Βασιλική Μαχαιράκη, ανακοίνωσαν την ίδρυση Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο και τις συναφείς διαταραχές, στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η Μονάδα, είναι επιστέγασμα της συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Κέντρο Αριστείας για την Ιατρική Ακριβείας στη νόσο Αλτσχάιμερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. H λειτουργία της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο και τις συναφείς διαταραχές θα στηριχθεί σε τρεις υποδομές συνεργασίας.

-Την υποδομή  μεγάλων δεδομένων και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, που θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και ανάλυσης κλινικών, εργαστηριακών, ιστολογικών και άλλων τύπων δεδομένων μεγάλου όγκου. 

-Την υποδομή αποθήκευσης και επεξεργασίας απεικονιστικών δεδομένων, μαγνητικής τομογραφίας με στόχο εξαιρετικά λεπτομερείς και αυτοματοποιημένες αναλύσεις. 

-Την υποδομή μοριακής διαγνωστικής με αιματολογικούς βιοδείκτες που θα πραγματοποιεί αξιόπιστο προσδιορισμό των βιοδεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ σε δείγματα αίματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μικρό κονσέρτο από την σολίστ Μαρία Δρακόντου η οποία εκτέλεσε έργο του Φραντς Λιστ.

 Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε, η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ, το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ