Το ιταλικό πολεμικό “Francesco Morosini” στο λιμάνι της Κέρκυρας

Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες μάχης επιφανείας του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ανήκοντας στον τύπο PPA

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Ιουλίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας για ολιγοήμερη ανάπαυση του πληρώματός του, το ιταλικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης P431 "Francesco Morosini", προερχόμενο από τον Ναύσταθμο Σούδας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πλοίο του εν λόγω τύπου επισκέπτεται την Κέρκυρα.
Το πλοίο καθελκύστηκε στα ναυπηγεία Fincantieri στο Muggiano τον Φεβρουάριο του 2018 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2022. Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες μάχης επιφανείας του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ανήκοντας στον τύπο PPA (Pattugliatore Polivalente d'Altura: Multipurpose Offshore Patrol Vessel, ήτοι περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης πολλαπλών καθηκόντων) όντας, πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο πλοίο της κλάσης "Thaon di Revel".
Τα PPA είναι προϊόν της απαίτησης του Ιταλικού για έναν τύπο πλοίου που θα μπορούσε εύκολα να αναδιαμορφωθεί σε επίπεδο εξοπλισμού ώστε να καλύπτει πολλαπλούς ρόλους, έχοντας ταυτόχρονα προσιτό κόστος κτήσης. Παράλληλα θα ενσωμάτωνε υψηλή τεχνολογία και αυτοματισμούς ώστε να μην απαιτεί πολυάριθμο πλήρωμα.
Έτσι, το 2016 παραγγέλθηκαν 7 πλοία με συνολικό κόστος 3,9 δισ. ευρώ, με τελικό στόχο τα 10 πλοία (εν τω μεταξύ 2 εξ αυτών μεταπωλήθηκαν στο Ναυτικό της Ινδονησίας). Ανήκουν σε τρεις διαμορφώσεις που διαφέρουν στον φερόμενο οπλισμό και εξοπλισμό και στις συνεπαγόμενες επιχειρησιακές δυνατότητες: Light, Light+ και Full. Παρ' ότι τυπικώς αποκαλούνται περιπολικά, πρόκειται για πλοία μεγέθους μεγάλης φρεγάτας, με μήκος 143 μέτρα, πλάτος 16,5 μέτρα, εκτόπισμα πλήρους φόρτου 5.830 έως 6.270 τόνους και πλήρωμα 90-120 ατόμων (ανάλογα με την έκδοση). Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τύπου καταγράφονται η ιδιόμορφη "διπλή" πλώρη για καλύτερη συμπεριφορά σε κατάσταση θαλασσοταραχής, καθώς και η εξελιγμένη γέφυρα διακυβέρνησης σε στυλ cockpit αεροσκάφους.
To P431 "Francesco Morosini" ανήκει σήμερα στην διαμόρφωση Light+ και ως οπλισμό φέρει ένα πυροβόλο των 127mm στην πλώρη, ένα πυροβόλο των 76mm (και με αντιπυραυλικό ρόλο) στην οροφή του υποστέγου του ελικοπτέρου στην πρύμνη, δύο δευτερεύοντα τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 25mm, δύο οκταπλούς κάθετους εκτοξευτές Sylver A50 για αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Aster-30 και υποδομή για αντιπλοικούς πυραύλους Teseo και τορπιλοσωλήνες. Κύριος αισθητήρας του πλοίου είναι ένα τρισδιάστατο (3D) σταθερό radar ηλεκτρονικής σάρωσης πολλαπλών ρόλων. Μπορεί να φέρει μέχρι και δύο ελικόπτερα ή μη επανδρωμένα αεροχήματα.
Φέρει το όνομα του Βενετού ναυάρχου Francesco Morosini (1619-1694), Δόγη της Βενετίας κατά την περίοδο 1688-1694 και υπερασπιστή της Κρήτης κατά την τότε πολιορκία της από τους Οθωμανούς τους οποίους και κατεδίωξε με τον στόλο του. Έγινε γνωστός από την πολιορκία της Αθήνας το 1687 και την κατάληψη της Ακρόπολης το 1688, οπότε και κινδύνευσε με ολική καταστροφή ο Παρθενώνας. Ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να υφαρπάξει (ανεπιτυχώς ευτυχώς) γλυπτά από τον Παρθενώνα, ενώ έκλεψε και τον περίφημο μαρμάρινο λέοντα από το λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντάς τον στην Βενετία.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».