Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι αφήνει και σε τι ελπίζει ο κερκυραϊκός αθλητισμός

κερκυραϊκός αθλητισμός
31 Δεκεμβρίου 2017 / 08:32
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Ήταν ή δεν ήταν μια καλή αθλητική χρονιά για την Κέρκυρα το 2017 και τι ενδείξεις έχουμε για την επόμενη χρονιά;

Είναι κάτι που αγγίζει όλους όσοι ασχολούνται και αγαπούν το αθλητισμό του νησιού μας. Μια μικρή γενική αναδρομή στη χρονιά που φεύγει και κάποιες εκτιμήσεις για το 2018 θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε, στα αθλήματα που το νησί μας είχε παρουσία.
 
Ποδόσφαιρο Σούπερ Λίγκα
Πέτυχε το στόχο του το 2017 ο ΑΟΚ
Θα ξεκινήσουμε από το ποδόσφαιρο και την ΑΟΚ ΠΑΕ Κέρκυρα που μας εκπροσωπεί στην μεγάλη επαγγελματική κατηγορία. Έβαλε στόχο την γρήγορη παραμονή της στην κατηγορία και το πέτυχε σχετικά εύκολα, αφού από την 20η αγωνιστική είχε ουσιαστικά ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο ΑΟΚ ήταν μόνιμα ως το τέλος στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Μάλιστα αν δεν έχανε αναίτια βαθμούς εντός έδρας θα μπορούσε να είναι πολύ ψηλότερα.
Ήταν γενικά μια περίεργη χρονιά για την Σούπερ Λίγκα, αφού έτσι όπως εξελίχθηκε η Βέροια είχε ουσιαστικά υποβιβαστεί από το τέλος του α΄ γύρου με τα οικονομικά προβλήματα που την ταλάνιζαν, ενώ και ο Ηρακλής αν και βαθμολογικά ήταν πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού, έπεσε λόγω οικονομικής κατάστασης. Ο Ολυμπιακός ακόμη μια χρονιά ήταν πρωταθλητής σχετικά εύκολα, αφού δεν υπήρχε ομάδα ικανή να τον προσπεράσει.    
 Ο ΑΟΚ τερμάτισε στη 10η θέση κάνοντας την καλύτερη παρουσία του στη Σούπερ Λίγκα, έχοντας οκτώ νίκες, οκτώ ισοπαλίες και 14 ήττες και μάζεψε 32 βαθμούς, ενώ είχε τη χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος αφού επέτυχε μόλις 22 τέρματα.  Προπονητής ο Μιχάλης Γρηγορίου, που έφυγε πριν το τέλος του πρωταθλήματος, μετά την εντός έδρας ήττα 0-3 με τον Ηρακλή και οι λόγοι δεν ήταν η ήττα, αλλά διάφορα με τα οποία διαφωνούσε και το «διαζύγιο» με την ομάδα ήλθε πρόωρα, αν και υπήρχε συμβόλαιο που τελείωνε το 2018. Ο ΑΟΚ έφερε δυο μεγάλα αποτελέσματα εκτός έδρας, πήρε παλικαρίσια ισοπαλία χωρίς γκολ στο Γ. Καραϊσκάκης από τον Ολυμπιακό και πήρε πολύ μεγάλη νίκη με 4-1 στο Περιστέρι (18/1/2017) κόντρα στον Ατρόμητο. Όμως η «νίκη παραμονής» ήταν αυτή στις 12/2/2017 κόντρα στο Λεβαδειακό με 1-0 (με γκολ του Γκόμεζ).        
Το καλοκαίρι ο ΑΟΚ έψαξε προπονητή, μίλησε με αρκετούς, ανάμεσά τους ο τωρινός Σάκης Τσιώλης, δεν βρήκε αυτό που ήθελε και κατέληξε στον Δ. Ελευθερόπουλο. Στο μεταγραφικό κομμάτι δεν μπόρεσε να καλύψει δυο θέσεις που είχε απόλυτη ανάγκη. Αυτή του κεντρικού κυνηγού και του κεντρικού αμυντικού και ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα ρόστερ με πολλούς μέσους, ενώ όπως φάνηκε και στη συνέχεια, ως και σήμερα έγιναν λάθη μεταγραφικά, η ομάδα με την χειρότερη πέρσι επίθεση στο πρωτάθλημα δεν βρήκε και δεν πήρε τον παίκτη που θα σκοράρει και έτσι και φέτος ως τώρα έχει τη χειρότερη επίθεση, μετά τον Πλατανιά) με μόλις 10 τέρματα σε 15 αγώνες. Μετά την 1η αγωνιστική και την ήττα εντός έδρας από τον Πανιώνιο λύθηκε η συνεργασία με τον Δ. Ελευθερόπουλο, ήλθε ο Αλ. Βοσνιάδης (και το καλοκαίρι είχαν συζητήσει για συνεργασία), έκανε μερικά καλά ματς η ομάδα, της έλειπε το γκολ. Η πορεία στον α΄ γύρο που τελείωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κρίνεται μέτρια ως κακή, με μόλις δυο νίκες στο πρωτάθλημα (εντός έδρας κέρδισε με το ίδιο σκορ 1-0 τον Παναθηναϊκό και τον Παναιτωλικό) πέντε ισοπαλίες και οκτώ ήττες.  Άλλαξε πάλι προπονητή και ελπίζει ότι το 2018 θα μπορέσει να ανακάμψει.

 Ατρόμητος - ΑΟΚΚ 1-4
 
Ποδόσφαιρο Γ΄ Εθνική
Το πάλεψε ο Αστέρας αλλά έπεσε
Είχαμε και εκπρόσωπο στην Γ΄ Εθνική, τον Αστέρα Πετριτή, που όμως δεν τα κατάφερε να παραμείνει και υποβιβάστηκε. Έκανε μια καλή προσπάθεια, χωρίς παράλογα λεφτά για μεταγραφές, στηριζόμενος στα παιδιά που είχαν ανεβάσει την ομάδα, αλλά οι πολλοί τραυματισμοί, όπως και το μικρό σχετικά ρόστερ, ήταν αιτία να μην έχει εναλλακτικές λύσεις και να μην μπορέσει να πετύχει την παραμονή. Όμως με δικά του παιδιά και της Κέρκυρας έδωσε ωραίο και τίμιο αγώνα, εξορισμένος στο γήπεδο της ΕΠΣΚ και όχι στο δικό του, έχασε πολύ δύναμη αφού ποτέ δεν αισθάνθηκε σαν γηπεδούχος. Βέβαια στο τέλος επέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του με 3-1 επί του ιστορικού Πιερικού.
Τη σεζόν 2017-18 η ΑΕΛ μας εκπροσωπεί στην Γ΄ Εθνική, μια κατηγορία που διπλασιάστηκαν οι ομάδες και οι όμιλοι, αδύναμη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η ΑΕΛ είναι στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, κάνει μια εξαιρετική σεζόν και δείχνει ικανή ακόμα και για την υπέρβαση. 

Αστέρας Πετριτή-Πιερρικός
 
Ποδόσφαιρο  τοπικό
Τα πήρε όλα η ΑΕ Λευκίμμης
Η Α1 κατηγορία είναι αυτή που τράβηξε τα βλέμματα, αφού για πρώτη φορά η πρωταθλήτρια θα κέρδισε απ΄ ευθείας την άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Έτσι είχαμε μεγάλη μάχη στο Νότο. Η ΑΕ Λευκίμμης και ο Κρόνος έκαναν τεράστια προσπάθεια να πάρουν τον τίτλο, ήταν πολλά σκαλοπάτια πάνω από τις άλλες ομάδες και η μάχη έγινε ανάμεσα στις δυο αυτές ομάδες. Στις 15/1/2017 ο Κρόνος χάνει βαθμούς στο Κοντόκαλι (2-2) και η ΑΕΛ πιάνει πρώτη θέση όπου και έμεινε μέχρι τέλους, παίρνοντας τον τίτλο από την ομάδα των Αργυράδων που τερμάτισε αήττητη, αλλά δεν έφτανε αυτό. Μάλιστα τέσσερις μέρες πριν η ΑΕΛ είχε νικήσει με 3-0 τον Κρόνο για το θεσμό του κυπέλλου εκτός έδρας και ουσιαστικά τον απέκλεισε. Ήταν το τετραήμερο αυτό εφιαλτικό για την ομάδα των Αργυράδων, αφού έχασε τα πάντα σχεδόν. Όμως το πρωτάθλημα κρίθηκε σε ένα ματς που μένει στην ιστορία. Εκείνο ανάμεσα στις δυο ομάδες στην Λευκίμμη. Ο Κρόνος είχε προηγηθεί 0-1 και όλα έδειχναν ότι παίρνει τη νίκη και αγγίζει τον τίτλο, αλλά στο 94΄ ο Ι. Βασιλάκης ισοφάρισε για την ΑΕΛ και ουσιαστικά της έδωσε αυτός τον τίτλο, αφού στα ματς που απέμεναν δεν θα μπορούσε κάτι να αλλάξει. Η ΑΕΛ πρωταθλήτρια και στη Γ΄ Εθνική, ενώ πήρε και το κύπελλο νικώντας 1-0 στον τελικό τον Αχιλλέα Νυμφών και έκανε το νταμπλ, πήρε δε το Σεπτέμβρη και το Σούπερ Καπ, όντως η Βασίλισσα του Νότου και Βασίλισσα των τοπικών για το 2017.
Αυτό που χαρακτήρισε την κατηγορία είναι ο υποβιβασμός του Ιστορικού Ολύμπου στην Α κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ίσως η πιο άσχημη σελίδα όσο αφορά την παρουσία του στα γήπεδα. Μαζί υποβιβάστηκε και η Βολίδα η οποία μας είχε κάνει υπερήφανους με την κατάκτηση του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος το 2009. Αλλά αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Δυσάρεστο γεγονός η απουσία του Ολυμπιακού Μαντουκιού από τα τοπικά πρωταθλήματα, πρώτη φορά στην ιστορία του.
Στην νέα αγωνιστική περίοδο όπου είμαστε στο τέλος του α΄ γύρου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τέσσερις ομάδες παλεύουν για τον τίτλο (Κρόνος, Πετριτή, Θιναλιακός, ΟΦΑΜ)και φαίνεται ότι θα έχουμε μεγάλες μάχες ως το τέλος. Αυτό που χαρακτηρίζει τη σεζόν είναι ότι οι περισσότερες ομάδες ξόδεψαν πολλά χρήματα για να ενισχυθούν σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλους. Όπως δε όλα δείχνουν και το Γενάρη που έχει μεταγραφική περίοδο θα έχουμε κάτι ανάλογο.    
 
 ΑΕ Λευκίμμης
 
Στίβος
Μας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους
Μπορεί το 2017 να μην ήταν η χρονιά της 2ης παγκόσμιας θέσης (Κ. Ρωμαίου) και της 1ης Πανευρωπαϊκής (Π. Ματζουρογιάννης) όπως η προηγούμενη, αλλά για μια ακόμη χρονιά ο στίβος της Κέρκυρας ξεχώρισε. Σε συλλογικό επίπεδο ο Κερκυραϊκός πλασαρίστηκε σε πολύ καλές θέσεις σε όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα που πήρε μέρος, ενώ ο ΑΟ Κέρκυρα 2015 πήγε καλύτερα από κάθε άλλη φορά στα πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων.



Από την πλευρά του ΚΓΣ Π. Ματζουρογιάνης, Δ. Μονόπωλης, Ν. Νεράτζης ξεπέρασαν τον εαυτό τους και βελτίωσαν επιδόσεις, ξέχωρα από τις διακρίσεις σε Πανελλήνια και Βαλκανικά πρωταθλήματα, αλλά και στο Πανευρωπαϊκό όπου μπόρεσαν να είναι μέσα στο στόχο τους και να βρεθούν στο Γκροσέτο της Ιταλίας στην κατηγορία U20. Άσχημα εξελίχθηκε η  χρονιά για τον Ν. Νεράτζη,  που ενώ ανέβασε πολύ την επίδοσή του στο άλμα επί κοντώ, ένα τροχαίο τον αφήνει για ενάμιση χρόνο εκτός αγώνων. Από την άλλη η Κ. Ρωμαίου δεν μπόρεσε να φτάσει τα δικά της επίπεδα, ήταν σε άσχημη χρονιά, όπως η ίδια είπε η μετάβασή της στην Αμερική στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας όπου σπουδάζει με υποτροφία της άλλαξε πολλά, ο χρόνος προσαρμογής ήταν αρκετός αλλά πλέον είναι έτοιμη και σε θέση να πάει καλά την επόμενη χρονιά.
Θα ξεχωρίσουμε όμως και την 16χρονη Παναγιώτα Δόση, μια εξαιρετική αθλήτρια του ύψους του ΑΟ Κέρκυρα 2015, έκανε εντυπωσιακή χρονιά, ανέβασε το ρεκόρ της στο 1.83μ. και δείχνει ικανή να φτάσει πολύ ψηλά και στην Ευρώπη και στον Κόσμο αν συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να δουλεύει. Εντυπωσίασε το 2017 και η ποιότητα σε συνδυασμό με την ηλικία της δίνει την ελπίδα ότι το μέλλον της ανήκει και οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες.


 Παναγιώτα Δόση

  
Χάντμπολ
Σπουδαία πορεία ο Φαίακας
Η ανδρική ομάδα του Φαίακα έκανε την υπέρβαση τη σεζόν που πέρασε και κυνήγησε την άνοδο, κάτι βέβαια που και την τρέχουσα κάνει. Ήταν την περίοδο 2016-17 πάντα μέσα στην τετράδα που οδηγούσε στα μπαράζ ανόδου και μάλιστα στο τέλος του Γενάρη ήταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ισόβαθμος με την ΧΑΝΘ που πήρε τελικά την 1η θέση και την άνοδο. Ήθελε την πρωτιά για να μπορέσει να έχει απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα μπαράζ, αλλά δεν τα κατάφερε, οι ήττες στο β΄ γύρο εκτός έδρας (ξεκίνησαν 5/2 με ήττα 28-24 από τον Ζαφειράκη στη Νάουσα) τον έριξαν στη 2η θέση, ενώ 19/2/2017 η νέα ήττα στη Δράμα τον άφησαν 4 πόντους πίσω, έτσι η ΧΑΝΘ πήρε στο τέλος την πρώτη θέση είχε πλεονέκτημα έδρας και στα μπαράζ ο Φαίακας δεν τα κατάφερε, έκανε όμως μια εξαιρετική πορεία, την καλύτερη στην ιστορία του.
 Τη σεζόν που ξεκίνησε τον Οκτώβρη και τώρα έχει ολοκληρωθεί ο α΄ γύρος (μόνο ένα ματς υπολείπεται Αρχέλαος-Φαίακας) η ομάδα του νησιού μας είναι επικεφαλής, μαζί με την Πυλαία, αλλά με ένα ματς λιγότερο, θα προσπαθήσει ως το τέλος αν μείνεις την κορυφή και κυρίως να πετύχει την άνοδο.
Άσχημο που η γυναικεία ομάδα του Φαίακα δεν πήρε μέρος στο πρωτάθλημα 2016-2017, αλλά επέστρεψε τώρα για τη σεζόν που διανύουμε, με νεανική ομάδα και θα προσπαθήσει να μείνει στην Α2 κατηγορία.
Σπουδαίο γεγονός η δημιουργία από τον Ν. Πέρρο τμήματος χάντμπολ στον Κερκυραϊκό, που πήρε μέρος για πρώτη φορά στα πρωταθλήματα μικρών ηλικιών.
 
 Φαίαξ   


Μπάσκετ
Την υπέρβαση οι Ιππότες, ένωση με Φαίακα
Το 2017 χαρακτηρίζεται σαν την επιστροφή του κερκυραϊκού μπάσκετ σε εθνικά πρωταθλήματα μετά από 15 χρόνια. Ο Κ. Μακρίδης πήρε τους Ιππότες και σε δυο σεζόν τους ανέβασε δυο κατηγορίες φτάνοντας στη Γ Εθνική. Οι Ιππότες από 18/2/2017 με τη νίκη επί του ΣΚ Ιωάννινα 80-68 είχαν κλειδώσει την 1η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και στα μπαράζ συνέχισαν αήττητοι εξασφαλίζοντας πρώτα την άνοδο, πριν χάσουν για πρώτη φορά στο Αγρίνιο από την ΓΕΑ όταν όλα είχαν κριθεί.
Όμως η χρονιά χαρακτηρίστηκε και από μια εντελώς λανθασμένη απόφαση της ΕΣΚΑΒΔΕ που υποβίβασε τους Ιππότες για κακή συμμετοχή αθλητή, με αποτέλεσμα να φτάσει η υπόθεση στο ΑΣΕΑΔ και μετά από δυο μήνες να δικαιωθούν οι Ιππότες και να είναι στη Γ΄ Εθνική. Έγινε μια σωστή κίνηση, ένωση με την ΚΕ Φαίακας και οι δυο δυνάμεις ξεκίνησαν έναν άλλο αγώνα να καθιερώσουν αρχικά την ομάδα στην κατηγορία, στοχεύοντας στην παραμονή.  Με προπονητή τον Π. Κοντογιάννη έχουν κάνει λαμπρή πορεία ως τώρα, δείχνουν ικανοί ακόμα και για άνοδο. Ο χρόνος θα δείξει.
Οι άλλες ομάδες μας είχαν ικανοποιητικές πορείες, ο Κερκυραϊκός έμεινε στην Α ΕΣΚΑΒΔΕ και το παλεύει κάθε χρόνο σε αυτή την κατηγορία, ο Ιόνιος κατάφερε να κερδίσει την άνοδο και αυτός παίζει στην ίδια κατηγορία και κοιτάει την παραμονή του που θα κριθεί στις αρχές της νέας χρονιάς.
Η Σχερία έκανε στράτευση δυνάμεων, κατέβασε παλιές παίκτριες να βοηθήσουν για να μπορέσει μέσω των μπαράζ να ανέβει στην Α2 κατηγορία που ήταν ο στόχος. Είδαμε παλιές αθλήτριες με μεγάλη προσφορά (Μάνδυλα, Βεντούρα κλπ) να δίνουν τα πάντα για να πετύχει ο σκοπός, αλλά δεν τα κατάφεραν στα μπαράζ, έμειναν έξω και πλέον η συνέχεια για την ομάδα αυτή είναι να κτίσει από την αρχή και με υπομονή να περιμένει 2-3 χρόνια για να προσπαθήσει και πάλι να κάνει την υπέρβαση. Μεγάλο αγκάθι και πρόβλημα ότι στην περιφέρειά μας δεν υπάρχουν ομάδες ώστε να γίνει ένα σοβαρό πρωτάθλημα και να παίξουν αρκετά επίσημα ματς οι αθλήτριες της Σχερίας.    

 Ιππότες
 
Βόλεϊ
Καλή χρονιά για τα κορίτσια της Βολίδας
Στη σεζόν που έληξε η γυναικεία ομάδα της Βολίδας ήταν αυτή που έκανε καλή πορεία στο πρωτάθλημα της Περιφέρειας ΒΔ Ελλάδος, μπήκε στην τελική τετράδα, έπαιξε στα μπαράζ ανόδου, αλλά δεν μπορούσε κάτι περισσότερο. Μάλιστα έφτασε και στον τελικό του κυπέλλου, όπου έχασε στην Πρέβεζα, αλλά η παρουσία της ήταν εξαιρετική. Αντίθετα η ανδρική ομάδα με πολλά προβλήματα, απλά είχε παρουσία στο πρωτάθλημα χωρίς κάτι ιδιαίτερο.
Η ΓΕΘ δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην κατηγορία, έπεσε στις «αδύνατες» ομάδες, ενώ θετικό για το βόλεϊ η παρουσία της νεοσύστατης ομάδας του ΑΟ Γουβιών που πήρε μέρος για πρώτη φορά.  
 

Βολίδα volley
 
ΝΑΟΚ
Ξεχωριστές διακρίσεις… προσφορά στη νεολαία
Πάρα πολλά τα τμήματα του ΝΑΟΚ με τα οποία είχε αρκετές διακρίσεις, κυρίως στην κωπηλασία, ενώ και η ιστιοπλοΐα έφερε διακρίσεις για τον Όμιλο.
Οι διακρίσεις αρκετές με πιο σημαντικές:
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 15-16 Ιουλίου στην Καστοριά το Ασημένιο Μετάλλιο στη
Δίκωπο άνευ Παίδων: Κροκίδης Γιάννης , Αναγνωστάκος Μάρκος
Ο νεαρός Σταμάτης Σώμας Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανάπτυξης που έγινε στην Μυτιλήνη 1-2 Ιουλίου κατακτώντας το Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία του κλήθηκε στην Εθνική Ομάδα. Μάλιστα η δουλειά που γίνεται σε βάθος φάνηκε και εκεί όπου 4 από τα 5 πληρώματα του ΝΑΟΚ βρέθηκαν στους τελικούς του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανάπτυξης.
Πέραν αυτών πολλές διακρίσεις σε αγώνες που έγιναν είτε στην Καστοριά, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε όπου πήρε μέρος ο ΝΑΟΚ σε αγώνες κωπηλασίας.
Μετά από χρόνια πήρε πρώτη πανελλήνια θέση σκάφος ιστιοπλοϊκό του ΝΑΟΚ με τον Άρη Σερμέτη - Γκανάτσιο, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Οpen Bic εφήβων-παίδων (20-22 Οκτώβρη), στην μεγαλύτερη διάκριση της χρονιά στο αγώνισμα αυτό.
  
Στη κολύμβηση αρκετοί αθλητές και αθλήτριες μπόρεσαν να πιάσουν τα όρια για τους Πανελλήνιους αγώνες χωρίς μια ξεχωριστή διάκριση. Αυτή ήλθε από ένα «παλαίμαχο»
στο Σχοινιά όπου στον κολυμβητικό αγώνα ανοικτής θαλάσσης 5000μ. συμμετείχε ο Άκης Παγκράτης και πήρε τη 2η θέση.
Εκεί που δεν μπόρεσε να κάνει κάτι ήταν η υδατοσφαίριση, αφού ηθελημένα αντί της Α2 κατηγορίας δήλωσε συμμετοχής την Β΄ Εθνική, προσπάθησε με ελάχιστα έξοδα και με δικά του παιδιά να κάνει την υπέρβαση, έφτασε στα τελικά, αλλά όχι και στην άνοδο. Βέβαια η ομάδα εφήβων πέρασε στην 3η προκριματική φάση και δείχνει ότι το μέλλον της ανήκει.
 
Το πόλο περνάει μια μεταβατική περίοδο και δουλεύει πολύ τις υποδομές ο Σπ. Καρδόνας και οι συνεργάτες του ώστε να επιστρέψει με παιδιά της Κέρκυρας ψηλά ο ΝΑΟΚ. Όμως στα θετικά για το τμήμα τα πολλά παιδιά που βρίσκονται στις ακαδημίες και τα κορίτσια που πλέον έχουν το δικό τους κομμάτι, με τον ΝΑΟΚ να ετοιμάζει και γυναικεία ομάδα.  
Μεγάλη η προσφορά του ΝΑΟΚ και το 2017 μπόρεσε και πάλι να προετοιμάσει και να προπονεί στις τάξεις του εκατοντάδες παιδιά σε όλα τα τμήματα που αναπτύσσει έχει φέρει τη νεολαία στις τάξεις του και αυτό από μόνο του είναι ξεχωριστό, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει αφού είναι «στον αέρα» οι εγκαταστάσεις του.

 ΝΑΟΚ Κωπηλασία Πανελλήνιο Πρωταθλημα Καστοριάς
 
Οι παρεμβάσεις στις αθλητικές υποδομές
Η χρονιά που φεύγει άφησε και πάλι πίσω της άθλιες αθλητικές υποδομές, χωρίς παρεμβάσεις από τον Δήμο Κέρκυρας ή την πολιτεία, στο σύνολο σχεδόν. Μικροπαρεμβάσεις στα γήπεδα ποδοσφαίρου από τα σωματεία κυρίως, αφού ενώ ανήκουν στο Δήμο η εγκατάλειψη ίσως είναι το σήμα κατατεθέν, στα λόγια θα γινόταν δυο γήπεδα για να δοθούν στους αθλούμενους (Αγ. Νικόλαος, Κορακιάνα), έγιναν μόνο μικρά αλλά σημαντικές παρεμβάσεις στο ΕΑΚΚ. Φυσικά πολλές υποσχέσεις και το 2017 για κλειστά προπονητήρια σε Βορρά και Νότο (μιλάμε για κάθε έργο προϋπολογισμού 800.000€). Χρειάζονται παρεμβάσεις τα κλειστά στο ΕΑΚΚ, χρειάζονται εργασίες σε όλα τα γήπεδα ώστε να είναι 100% κατάλληλα για αδειοδότηση, χρειάζεται το Ναυσιθόειο να σταματήσει να είναι αχούρι. Μέσα σε αυτά πρέπει να τονίσουμε και κάποια χειροπιαστά που ευελπιστούμε να μην μείνουν στις υπογραφές.

Το ένα είναι η αναβάθμιση εγκαταστάσεων του Δημοτικού γηπέδου της Λευκίμμης που στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης του υφ. Αθλητισμού  Γ. Βασιλειάδη με τον Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο και τον Αντιδήμαρχο Νίκο Αναστασόπουλο, παρουσία των βουλευτών του Νομού, Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδη έγινε πραγματικότητα, ένα ποσό σχεδόν εκατό χιλιάδων ευρώ βγήκε και τα έργα είναι σε εξέλιξη. Ακόμα για το ίδιο γήπεδο όπως και γι αυτό του Ολύμπου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπέγραψε σύμβαση και μέσα στο 2018 λογικά θα γίνει η αντικατάσταση του χλοοτάπητα και στη Λευκίμμη και στο γήπεδο του Ολύμπου,  αν πάλι δεν βρεθούν εμπόδια στο «δρόμο». Αλλά δεν φτάνουν τα λόγια και οι υπογραφές, για το 2018, αν σκεφτούμε ότι τη χρονιά που φεύγει δεν μπορούσαν Πολιτεία, Δήμος, Περιφέρεια να υλοποιήσουν πράγματα που τα έχει απόλυτα ανάγκη η αθλούμενη νεολαία του νησιού μας. 

Φ.Βάκη - Γ. Βασιλειάδης - Κ. Νικολούζος - Κ. Παυλίδης 
 
 
 
Οι προοπτικές για το 2018
Πάντα ξεκινάει η χρονιά με αισιοδοξία και δεν αλλάζει και αυτό στον αθλητισμό του νησιού μας. Όλοι προσπαθούν και όλοι ελπίζουν ότι θα είναι καλύτερο αθλητικά από το 2017.

Ο ΑΟΚ από την πλευρά του μπορεί και θέλει να μείνει στην Σούπερ Λίγκα χωρίς να τρέχει τις τελευταίες αγωνιστικές να ψάχνει βαθμούς για παραμονή. Η έλευση κάποιων παικτών θα τον δυναμώσει, ο νέος προπονητής μπορεί να του δώσει άλλη δυναμική. Δεν είναι τίποτε εύκολο και για να τα καταφέρει θα χρειαστεί και τουλάχιστον δυο νίκες εκτός έδρας.

Η ΑΕ Λευκίμμης είναι σχεδόν βέβαιη ότι έχει παραμείνει στην Γ΄ Εθνική και έχοντας έναν γύρο μπροστά της θα παλέψει για κάτι περισσότερο. Σίγουρα οι προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό μπορεί να της δώσουν κάτι περισσότερο και γιατί όχι στο τέλος να κόψει πρώτη το νήμα. Καθοριστικό ίσως αποδειχθεί το ματς στη Λευκάδα με τον Τηλυκράτη.

Η μάχη στην Α1 ανάμεσα σε Κρόνο, Πετριτή, ΟΦΑΜ και Θιναλιακό φαίνεται να έχει διάρκεια, οι μεταγραφικές κινήσεις του Γενάρη μπορεί να παίξουν ρόλο. Οι πιθανότητες για τον τίτλο και την άνοδο στη Γ΄ Εθνική είναι μοιρασμένες, όποια ομάδα έχει διάρκεια θα επικρατήσει.

Στο χάντμπολ, ο Φαίακας (ανδρική ομάδα) μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα και να βρεθεί στην Α1 για πρώτη φορά στην 40χρονη ιστορία του. Χρειάζεται προσοχή και κυρίως να πηγαίνει και να παλέψει εκτός έδρας  χωρίς απουσίες, αφού το πρόγραμμα του β΄ γύρου είναι δύσκολο.      

Στο μπάσκετ η Γ΄ Εθνική είναι εξασφαλισμένη από την ΚΕ Φαίακας Κέρκυρα BC, αλλά μπορεί να κάνει και την υπέρβαση στο τέλος, δεν είναι εύκολο, αλλά όλα είναι πιθανά, δεν ξέρουμε αν η ομάδα κινηθεί και για κάποια μεταγραφική ενίσχυση, που θα πρέπει να είναι ακριβή και να κάνει τη διαφορά αν θέλει να τερματίσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Στο στίβο που δεν έχει τις μεγάλες διοργανώσεις για τα παιδιά που ξεχωρίζουν, περιμένουμε καλές επιδόσεις και νίκες είτε στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, είτε σε διεθνείς διοργανώσεις από δυο κορυφαίους αθλητές και δυο αθλήτριες. Οι Μονόπωλης και Ματζουρογιάννης του Κερκυραϊκού σε τριπλούν και μήκος, αλλά και την Κ. Ρωμαίου στο τριπλούν και την Π. Δόση στο ύψος.
Στο χώρο του κρίκετ τα διεθνή τουρνουά της Ομοσπονδίας αυτά που έχει στο πρόγραμμα να διοργανώσει και σε αυτά που θα πάρει μέρος σαν Εθνική Ελλάδος, σίγουρα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ στα Πανελλήνια πρωταθλήματα δεν περιμένουμε θεαματικές αλλαγές, ίσως κινηθούν οι ομάδες όπως την φετινή περίοδο.   

Στο χώρο της υδατοσφαίρισης αναμένεται και πάλι με τα δικά του παιδιά ο ΝΑΟΚ να παλέψει, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να κερδίσει την άνοδο από την Β΄ Εθνική στην Α2 αν δεν ενισχυθεί. Κάτι τέτοιο δείχνει δύσκολο με την παρούσα οικονομική κατάσταση. Ενώ στο χώρο της κολύμβησης οι αρκετές συμμετοχές στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Η κωπηλασία και η Ιστιοπλοΐα έχουν βάσεις και περιμένουμε περισσότερες διακρίσεις.
Ευχές για καλή αθλητική χρονιά σε όλους με υγεία πάνω από όλα.  
 
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια