Κυριακή 27.07.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκλόνισε η πράξη του Αλεβιζάτου για τον Δ. Βαβίλη

ΣΤΙΒΟΣ
25 Ιουλίου 2025 / 16:01
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Ο 17χρονος Δημήτρης Βαβίλης ο οποίος έχει ρίζες από τον Άγιο Ματθαίο, είναι ο καλύτερος Έλληνας σπρίντερ Κ18.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο 17χρονος Δημήτρης Βαβίλης ο οποίος έχει ρίζες από τον Άγιο Ματθαίο, είναι ο καλύτερος Έλληνας σπρίντερ Κ18. Πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας που γίνεται στα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία), αλλά όλη η Ελληνική αποστολή ξέρει ότι αδικήθηκε κατάφορα και του στέρησαν ένα Χρυσό μετάλλιο, αφού ήταν ο καλύτερος από τους συμμετέχοντες.

Στον τελικό των 100μ. τον ακύρωσαν δύο φορές για λάθος εκκίνηση, την δεύτερη φορά μάλιστα ενώ είχε ξεπεράσει τα 60μ. και ήταν τουλάχιστον 2 μέτρα μπροστά. Όλοι μιλούν για «πολιτικούς λόγους», ότι το έκαναν οι Σκοπιανοί για να μην ακουστεί ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος. Αν θα έλεγε κανείς ότι έκανε λάθος εκκίνηση δυο φορές, ποτέ στον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης όταν έχει ξεπεράσει τα 60 από τα 100 μέτρα (πάντα γίνεται μετά τα 10-20 μέτρα), η πράξη της ακύρωσης είναι δείγμα της εσκεμμένης (κατά την Ελληνική αποστολή) ακύρωσης του Δ. Βαβίλη.

Αυτό όμως ήταν αιτία να έχουμε μια συγκλονιστική πράξη τιμής στη συνέχεια από τον συναθλητή του Δημήτρη Χ. Αλεβιζάτο (νικητή στο ύψος), για την οποία είναι χαρακτηριστικό τι αναφέρει ο Δ. Λύκουρας στο «Στατιστικά Ελληνικού στίβου» μεταξύ των άλλων δε, τονίζει: «Μια από τις πιο συγκινητικές και εμβληματικές στιγμές των τελευταίων ετών στον ελληνικό στίβο καταγράφηκε στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας (EYOF 2025), που διεξάγεται στα Σκόπια. Κατά την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Χαράλαμπο Αλιβιζάτο, για την εντυπωσιακή του νίκη στο άλμα εις ύψος με 2,15μ., ο 17χρονος πρωταθλητής δεν ανέβηκε μόνος στο βάθρο.

Με μια συμβολική και βαθιά ανθρώπινη κίνηση, ανέβηκε κρατώντας στα χέρια του το χαρτί με το όνομα και τον αριθμό συμμετοχής του Δημήτρη Βαβίλη — του συναθλητή του που στερήθηκε άδικα τη δυνατότητα να αγωνιστεί και να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα. Ο Χαράλαμπος δεν αρκέστηκε στο αγωνιστικό του μεγαλείο.

Έστειλε ένα μήνυμα ενότητας, δικαιοσύνης και ηθικής ανωτερότητας, υπενθυμίζοντας σε όλους πως ο αθλητισμός δεν είναι μόνο επίδοση και βάθρα – είναι αξίες, αδελφοσύνη και σεβασμός. Η εικόνα του νεαρού πρωταθλητή να σηκώνει το όνομα του αδικημένου συναθλητή του μπροστά σε όλη την Ευρώπη, δεν θα ξεχαστεί. Ήταν μια πράξη αληθινού μεγαλείου, που χαράσσεται βαθιά στην ιστορική μνήμη του ελληνικού στίβου και ξεπερνά κάθε ρεκόρ».

Μπορεί να αδικήθηκε ο κατά το ήμισυ Κερκυραίος αθλητής, αλλά έχει όλο το μέλλον μπροστά του και η ζωή θα του δώσει όχι ότι άδικα του αφαιρέθηκαν, αλλά πολλές και μεγάλες χαρές στον αθλητισμό, θεωρείται ένα σπουδαίο ανερχόμενο αστέρι του Ελληνικού στίβου και μάλιστα σε ένα αγώνισμα (100μ.) που έχει η χώρα μας πολλά χρόνια να αναδείξει αθλητή που να μπορεί να συναγωνιστεί τους κορυφαίους σπρίντερ του κόσμου.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Συνεργάστηκε στο ξεκίνημα με την «Αθλητική Πορεία της Κέρκυρας», ενώ από τις αρχές του ΄92 και για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα». Από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ» και από το 2000 και για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ». Από το 2015 εργάζεται στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», ενώ συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Channel (στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του) και Start TV, συνολικά 15 χρόνια.