Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Χατζηνικολάου για Μουσείο Τυπογραφίας: «Η απόφαση είναι των Κερκυραίων»

Μουσείο Τυπογραφίας
10 Μαρτίου 2022 / 10:05
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η εκδήλωση έγινε παρουσία εκπροσώπων φορέων του νησιού οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς - Χατζηνικολάου: «Δεν ερχόμαστε σαν κατακτητές».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τους κοινωνικούς φορείς ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης το Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με θέμα σχετικά με την πρόταση δημιουργίας Μουσείου Τεχνολογίας του Χαρτιού και Ελληνικής Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Γιώργου Χατζηνικολάου.

Στη συνέχεια έγινε μία συνοπτική παρουσίαση του Ιδρύματος και του έργου του από τη Διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη και ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης του έργου «Μουσείο Τεχνολογίας του Χαρτιού και της Ελληνικής Τυπογραφίας» από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων και Διοικητικής Υποστήριξης του Ομίλου Πειραιώς, Γιώργο Δασκαλάκη. Τέλος ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΠΙΟΠ, καθ. Κωνσταντίνος Καρτάλης επεσήμανε τα οφέλη των Μουσείων για τις τοπικές κοινωνίες (Μελέτη ΙΟΒΕ).



«Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποστηρίζει τη διάσωση και  ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και προωθεί τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον, τόνισαν μεταξύ άλλων τα στελέχη του ιδρύματος .

Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΠΙΟΠ, κ. Ράπτη το θέμα του μουσείου επανέρχεται λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ιδρύματος κυρίως στο μουσείο των Ιωαννίνων που βρίσκεται στο κάστρο. Θεωρούν ότι το συγκεκριμένο έργο θα αναδείξει το μνημείο και με μουσειακή χρήση αφού η πόλη βρίσκεται στον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σύμφωνα με την διευθύντρια, δεν επιδιώκουν οικονομικά οφέλη και προτείνεται ένα εισιτήριο. Ωστόσο τόνισε ότι το 75% των επισκεπτών μπαίνουν δωρεάν π.χ. φοιτητές, μαθητές και τα έσοδα όπως είπε θα επαναεπενδύονται σε δράσεις πολιτισμού. Είναι ένα έργο προσφοράς στην κερκυραϊκή κοινωνία καθώς θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού, καθώς στο χώρο εκτός της λειτουργίας του μουσείου, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν  εκθέσεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ.»

Η εκδήλωση έγινε παρουσία εκπροσώπων φορέων του νησιού οι οποίοι έθεσαν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους. 



Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση έχει ήδη πάρει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΚΑΣ, όπως είχε διευκρινιστεί και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η μελέτη, η οποία έχει ανέβει και στη σελίδα του ΠΙΟΠ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, ωστόσο η Δημοτική Αρχή έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη της.

Παρόλο που από τους παρευρισκόμενους εκφράστηκε μια γενικά θετική στάση, ωστόσο συζητήθηκαν και οι προβληματισμοί που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί. Ορισμένες από αυτές τις αντιρρήσεις αφορούν κυρίως την χωροθέτηση, την αισθητική, αλλά το αντικείμενο του Μουσείου που κατά πολλούς δεν συνάδει με την ιστορία του Μνημείου.

Εκ μέρους του Ιδρύματος εκφράστηκε η βούληση να καταγραφούν οι παρατηρήσεις της κοινωνίας και να γίνει μία σύνθεση απόψεων. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργος Χατζηνικολάου, «Δεν ερχόμαστε σαν κατακτητές, απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του Μουσείου, είναι η συμφωνία με την τοπική κοινωνία».

Διευκρινίζεται ότι το Μνημείο ανήκει πλέον στο Υπουργείο Πολιτισμού και η κατασκευή του Μουσείου θα γίνει κατόπιν Προγραμματικής Σύμβασης του ΠΙΟΠ με το Υπ. Πολιτισμού και τη Δημοτική Αρχή. 

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν οι: Διευθυντές και στελέχη των τοπικών καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, ο Πρύτανης του Ι.Π. Ανδρέας Φλώρος, ο Σταύρος Βλίζος, διευθ. Του Πανεπιστημιακού Μουσείου του Ι.Π., ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Μεταλληνός, ο Θανάσης Μακρής, μηχανικός και πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας, η Ντάρια Κοσκόρου, διευθύντρια του Μουσείου Καποδίστρια, ο Πέτρος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Στέφανος Μέξας, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας όπως επίσης και ο Στέφανος Πουλημένος, πρώην Νομάρχης και εκπρόσωποι του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης και πολίτες.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ


ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.