Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διήμερο εκδηλώσεων για τη μουσική του 16ου & 17ου αιώνα

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
07 Nov 2022 / 11:17

Από το Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, με εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδηλώσεων συνέχεια για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς, μετά το τριήμερο jazz μουσικής με το οποίο έκλεισε ο Οκτώβριος και την διάλεξη της Προέδρου του Καθηγήτριας Αναστασίας Σιώψη (με θέμα «Ο πόλεμος στην όπερα του 20ου και του 21ου αιώνα») την 1η Νοεμβρίου, ακολούθησε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στη μπαρόκ μουσική τις προηγούμενες ημέρες.

Οι διήμερες αυτές εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Παλαιάς Μουσικής του Τ.Μ.Σ., περιλάμβαναν συναυλίες στις οποίες συμμετείχαν φοιτητές, απόφοιτοι και καθηγητές του Τμήματος, αλλά και διαλέξεις από έγκριτους προσκεκλημένους ομιλητές.

Πιο συγκεκριμένα, η αρχή έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας με τη διάλεξη του Δρ. Θωμά Τέλιου από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου St. Gallen στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, με τίτλο "Από τη μουσική των φιλοσόφων στη φιλοσοφία των μουσικών: μια αναδρομή στο παρελθόν και στο παρόν του Μπαρόκ".

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στον Καθολικό Ι.Ν. του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, πραγματοποιήθηκε η συναυλία "Sweeter than roses". Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλάμβανε έργα του 16ου και 17ου αιώνα για τρεις γυναικείες φωνές και τσέμπαλο, τα οποία ερμήνευσαν οι απόφοιτοι του Τ.Μ.Σ. Ζωή Δημοπούλου, Σοφία Κετεντζιάν, Αλίκη Σιούστη (τραγούδι) και Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Κατερίνας Μιχοπούλου.

Η συνέχεια δόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου με τη διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Διευθύντριας του ερευνητικού κέντρου Institut de recherche en musicologie και Αντιπροέδρου της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (International Musicological Society), Θεοδώρας Ψυχογυιού. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν "Η πρόσληψη της αρχαιότητας στη μουσική και τη θεωρία της τον 17ο αιώνα: το παράδοξο του μοντερνισμού".

Το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου με ένα μουσικό αφιέρωμα στην Άπω Ανατολή, μέσω της συναυλίας με τίτλο "Divertissements chinois" που έλαβε χώρα στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στα Παλαιά Ανάκτορα, με υπεύθυνο καθηγητή το Δημήτρη Κούντουρα.

Σε αυτή συμμετείχαν οι Αλκίνοος Παπαγιανέλλης  (φλάουτο με ράμφος), Κατερίνα Κτενιαδάκη, Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο τραβέρσο), Ελσύνη Παπαδοπούλου  (βιολί) και Χρήστος Χατζηναθαναήλ (βιολοντσέλο), παρουσιάζοντας συναφή έργα επίσης του 16ου και 17ου αιώνα, από τις συλλογές των Γάλλων συνθετών Joseph-Marie Amiot,  Anthoine de Boesset και Jacques-Martin Hotteterre.