Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενώνουν δυνάμεις για να γίνει η Κέρκυρα ένα «ανοιχτό στούντιο»

Film Office
16 Nov 2022 / 13:10

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Ιονίου Πανεπιστημίου και των δήμων της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις δυνάμεις τους ενώνουν Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και οι δήμοι της ΠΕ Κέρκυρας για την από κοινού προσέλκυση και διευκόλυνση διεθνών αλλά και εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών με απώτερο στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η «συμμαχία» επικυρώθηκε σήμερα το πρωί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τίτλο «Βιωσιμότητα και Κινηματογράφος στην υπηρεσία της ανάδειξης προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος» με την ευκαιρία της παραγωγής στην Κέρκυρα της ταινίας «The Eye».

Λήγει στις 31-12-2023

Το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο ωστόσο έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2023, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου, υπεγράφη από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, τον Πρύτανη Ανδρέα Φλώρο, την δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου και τον Δήμαρχο Β. Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη.

Ανάλογη συμφωνία θα υπογραφεί και με τους Δημάρχους Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση και Παξών Σπύρου Βλαχόπουλου που απουσίαζαν από την εκδήλωση, λόγω κωλύματος.

«Στόχος είναι να στείλουμε το μήνυμα για τις δυνατότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η Κέρκυρα, κατ’ αρχάς, αλλά και τα άλλα νησιά. Το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που έχει υποδομές και ανθρώπους του χώρου που μπορεί να είναι χρήσιμοι στην παρουσίαση με τεχνοκρατικό και επαγγελματικό τρόπο των πλεονεκτημάτων μας, όπως και οι φοιτητές που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες», τόνισε η κ. Κράτσα.



Με δυναμική η Κέρκυρα

Ήδη η Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί δυναμικά στον διεθνή αλλά και στον εγχώριο χάρτη οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω του Ionian Film Office της ΠΙΝ, που λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με την κινηματογραφική βιομηχανία παρέχοντας μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών με σκοπό την προσέλκυση παραγωγών.

Όπως επισήμανε η κ. Κράτσα, το Ionian Film Office της ΠΙΝ παρόλο που ξεκίνησε τη λειτουργία του, προ δυο ετών μέσα στις δύσκολες συνθήκες που υπήρχαν λόγω της πανδημίας, ωστόσο κατάφερε να εδραιωθεί στη διεθνή παραγωγή.

Ως απτά παραδείγματα, η σειρά μυθοπλασίας 42 βαθμοί που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στη Γερμανία, διάφορα ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξε συνεργασία με τη διεθνή παραγωγή της ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά 3» αλλά και με τη σειρά «Μαέστρο» του Χρ. Παπακαλιάτη τα γυρίσματα της οποίας έγιναν σε Παξούς και Κέρκυρα και που πολύ σύντομα θα προβάλλεται και από τη συχνότητα του Netflix. «Σε αυτή την προσπάθεια μας ενθαρρύνει το πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον μας. Είμαστε ένα ανοιχτό στούντιο», τόνισε η κ. Κράτσα.

Θετικός αντίκτυπος

Στον θετικό αντίκτυπο που έχει η λειτουργία του Ionian Film Office της ΠΙΝ (αναπτύχθηκε από το ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg), για τους φοιτητές του ιδρύματος τόσο σε επίπεδο πρακτικής ενασχόλησης όσο και για τη στελέχωση των θέσεων των παραγωγών αναφέρθηκε ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος κατά το χαιρετισμό του.

Όπως είπε η σχέση του Film Office με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα είναι πολύ στενή, ενώ όσον αφορά την προοπτική που δίνεται στον τομέα της αειφορίας και της βιωσιμότητας των παραγωγών, το ίδρυμα διαθέτει την τεχνογνωσία για να στηρίξει το εγχείρημα.

Άδειες για πάνω από 20 παραγωγές

Σύμφωνα με την κ. Υδραίου τα τελευταία τρία χρόνια ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας έχει δώσει πάνω από 20 άδειες για παραγωγές που αφορούν σε ταινίες, ντοκιμαντέρ και σειρές, επισημαίνοντας τα οφέλη που έχουν προκύψει για το νησί.

Όπως είπε, ενισχύεται η απασχόληση με εργατικό δυναμικό, προβάλλεται το νησί δίνοντας μια υπεραξία στο τουριστικό προϊόν του αλλά ενδυναμώνεται και η επιχειρηματική, οικονομική και τουριστική δραστηριότητα με απώτερο στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των εταίρων μίλησε ο κ. Μαχειμάρης δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην προσπάθεια που γίνεται. Σημειώνεται ότι ανάλογο μνημόνιο συνεργασίας έχει υπογραφεί και με τους δημάρχους των άλλων νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ