Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στους δρόμους οι καλλιτέχνες της χώρας

καλλιτέχνες
08 Φεβρουαρίου 2023 / 16:51

Ζητούν απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τα πτυχία τους

Στο δρόμο βρέθηκαν και πάλι σήμερα οι καλλιτέχνες διαμαρτυρόμενοι για το Προεδρικό Διάταγμα, που όπως λένε υποβαθμίζει τα πτυχία τους. Στο συγκεκριμένο διάταγμα υπάγονται όλοι οι απόφοιτοι Δραματικών Σχολών, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, Σχολών Κινηματογράφου και Σχολών Χορού.
 

Το μησημέριχιλιάδες καλλιτέχνες με πανό και μουσικά όργανα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και πορεύτηκαν ως το Υπουργείο  Εργασίας, όπου φώναξαν συνθήματα και η πορεία τους κατέληξε στο νεοκλασικό κτίριο τρου Εθνικού Θεάτρου, που τελεί υπό κατάληψη από τους σπουδαστές.
 


Οι διαδηλωτές ζήτησαν  απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και της κυβερνητικής τροπολογίας (1565/23), Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους, συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των μουσικών, των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σπουδών όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο.


 
Νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Πολιτισμού, αναρτώντας και ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψή του.
 
 

Οι καθηγητές του Εθνικού
 
Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου, επισημαίνει τα εξής:
 
«Οι αρμόδιοι υφυπουργοί απαντούν απαξιώνοντας τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Σκόπιμα αναφέρονται μόνο στη σχέση που έχουν π.χ. οι ηθοποιοί με τα Κρατικά Θέατρα, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα, εφόσον προσλαμβάνεστε με οντισιόν», και αποσιωπώντας έτσι το πλήθος άλλων μορφών που μπορεί να πάρει η σχέση των καλλιτεχνών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκόπιμα διαδίδουν ότι «οι καλλιτέχνες, με τριετείς σπουδές, θέλουν να πάρουν και πτυχίο ΑΕΙ». Πρόσφατα μάλιστα φτάσαμε σε σημείο αρθρογράφοι να αποκαλούν «κοινωνικό συντηρητισμό και αναχρονισμό» τη σημασία που δίνουν οι καλλιτέχνες στους τίτλους σπουδών τους. Και δεν διστάζουν να τους κατηγορήσουν ως υποκινούμενους από κόμματα της αντιπολίτευσης» επισημαίνουν οι καθηγητές και σημειώνουν ότι τα ζητήματα που θα ανακύψουν αφορούν στο δικαίωμά των καλλιτεχνών στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη, ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αναγνώριση των σπουδών τους από ιδρύματα του εξωτερικού, ότι θα υπάρξει μείωση των αποδοχών των καλλιτεχνών, αφού θα αμείβονται ως απόφοιτοι Λυκείου και θα αποδυναμωθεί η επαγγελματική τους θέση όσο θα βυθίζονται σε εργασιακή ανασφάλεια.