Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέλη της οικογένειας von der Schulenburg στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας (photos)

Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας
15 Ιουνίου 2023 / 20:22

"Τι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς, το γεγονός ότι η Αναγνωστική Εταιρία μάς επέτρεψε να επισκεφτούμε τους χώρους της σήμερα. Εντυπωσιαστήκαμε από τις αίθουσές της, από τα ιστορικά τεκμήρια, από τα βιβλία και από τους πίνακες."

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Την Αναγνωστική Εταιρία επισκέφθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου των μελών της οικογένειας von der Schulenburg, Δρ Matthias Graf von der Schulenburg, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Leibniz στο Ανόβερο, καθώς και μέλη και φίλοι του Συλλόγου, συνοδευόμενοι από τον ιατρό κ. Σπύρο Γιούρα, Πρόεδρο του Συλλόγου Albert Cohen της Κέρκυρας.

Τους υποδέχτηκαν οι κ.κ. Θανάσης Μακρής, Πρόεδρος της Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας, Λεωνίδας Κόλλας, Αρχιτέκτων και παλαιό Ιδρυτικό μέλος της Αναγνωστικής, και Δημήτρης Ζυμάρης, Επιστημονικός Διευθυντής της.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το χειρόγραφο ημερολόγιο του Στρατάρχη Matthias Graf von der Schulenburg, ο οποίος είχε οργανώσει και διευθύνει με εξαιρετική επιτυχία την άμυνα της Κέρκυρας, στην οθωμανική πολιορκία το 1716.

Το πολύτιμο κειμήλιο, που εκτίθεται μόνιμα στην Αναγνωστική Εταιρία, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Rothschild, του κ. Σπύρου Φλαμπουριάρη και αρκετών άλλων, το παρουσίασε ο κ. Λ. Κόλλας, ο οποίος είχε μεταφράσει, μαζί με τον καθηγητή του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Μιχάλη Πολίτη, το συγκεκριμένο ημερολόγιο, στην έκδοση του Συλλόγου Albert Cohen της Κέρκυρας, το 2017.

Οι φίλοι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους της Εταιρίας και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, που αποτυπώνεται στο βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών της Αναγνωστικής Εταιρίας.

Ακολουθεί το κείμενο σε απόδοση στην ελληνική γλώσσα:

«Τι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς, το γεγονός ότι η Αναγνωστική Εταιρία μάς επέτρεψε να επισκεφτούμε τους χώρους της σήμερα.

Εντυπωσιαστήκαμε από τις αίθουσές της, από τα ιστορικά τεκμήρια, από τα βιβλία και από τους πίνακες.

Τα επιστέγασμα όλων είναι οι χάρτες από την πολιορκία του 1716 και το χειρόγραφο ημερολόγιο του στρατάρχη Matthias Johann Graf von der Schulenburg.

Πρόκειται για ένα μοναδικό έγγραφο που αφορά την άμυνα της Κέρκυρας, της δυτικής χριστιανικής Ευρώπης».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ@Facebook Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας