Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε ιδιώτη ανέθεσε τα σκουπίδια ο Δήμος, για απεργοσπαστικό μηχανισμό μιλά ο σύλλογος εργαζομένων

Σκουπίδια
22 Μαΐου 2017 / 11:29
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σύννεφα δημιουργούνται στις καλές σχέσεις δημοτικής αρχής-εργαζομένων μετά την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη για το διάστημα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας δημοσιοποίησε ανακοίνωση - διαμαρτυρία «για την προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό αναθέτοντας παράνομα σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Η αποχή από τα καθήκοντα όλων των συναδέλφων της καθαριότητας, έχει καθολική επιτυχία. Συνεχίζουμε δυναμικά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μηχανισμό να δυναμιτίσει τις κινητοποιήσεις μας.

Η αντίδραση του Συλλόγου, είναι άμεση και συνεχίζουμε να περιφρουρούμε το δικαίωμα της απεργίας. Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να προστατεύσουμε τον αγώνα μας και να διεκδικήσουμε όσα παλεύουμε. Μια ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας διέξοδο και λύση στους εργαζόμενους που απασχολούνται για πολλά έτη, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε πολλές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Καθαριότητα, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΜΕΑ, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές Δομές των Δήμων
».

Η απάντηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σπύρος Ασπιώτης μιλώντας στο enimerosi.com, εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία παράνομη ανάθεση, από τη στιγμή που γίνεται με απόφαση Δημάρχου. «Καλέσαμε το προσωπικό ασφαλείας να εργαστεί αλλά δεν ανταποκρίθηκε καθώς είχαν ανακοινώσει αποχή από τα καθήκοντά τους για αυτές τις ημέρες. Κρίναμε ότι δεν έπρεπε η Κέρκυρα να είναι γεμάτη σκουπίδια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κι έτσι με απόφαση Δημάρχου αναθέσαμε την αποκομιδή σε ιδιώτη.
Τόσο ο Δήμαρχος, όσο κι εγώ, είμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα των εργαζομένων και τους στηρίζουμε από την αρχή, αλλά δεν θα ήταν σωστό να δώσει η Κέρκυρα τέτοια εικόνα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καλώ λοιπόν τους εργαζομένους να μας πουν γιατί θεωρούν την απόφαση του Δημάρχου παράνομη
».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν ανακοινώσει διήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους για το Σάββατο και την Κυριακή 20 & 21 Μαΐου και 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη 22 & 23 Μαΐου. Με άλλα λόγια η αποκομιδή των απορριμμάτων ήταν προγραμματισμένο να σταματήσει κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου της Ένωσης των Επτανήσων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιπροσωπειών των αδελφοποιημένων πόλεων και των πόλεων του Δικτύου Καποδίστρια.  

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας, αναφέρει: «Καλούμε την συγκυβέρνηση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εργασία και την πληρωμή των συμβασιούχων παρατασιούχων, παρά τα όσα προαναγγέλλει η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φέρνοντας άμεσα Νομοθετική ρύθμιση, όπως έχει δεσμευτεί για οριστική επίλυση του προβλήματος και την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

Δεν θα αποδεχθούμε καμία περικοπή του επιδόματος βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας και κατάργηση του Ειδικού Συνταξιοδοτικού καθεστώτος των εργαζομένων που εργάζονται στις υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων, όπως έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου.

Διεκδικούμε και απαιτούμε την άμεση ανάκληση της εξαγγελίας του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, για την υποχρεωτική φοίτηση των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, στην εργασιακή ανασφάλεια και σε κλείσιμο και απαξίωση της κοινωνικά καταξιωμένης Υπηρεσίας των Παιδικών Σταθμών.
Ζητάμε την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων νόμιμου προσωπικού σε ζωτικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σήμερα ασφυκτιούν λειτουργικά.

Διεκδικούμε ίση αμοιβή για ίδια εργασία, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα της «Κοινωφελούς εργασίας» που δημιουργεί εργαζόμενους πολλών μισθολογικών ταχυτήτων.
Οι θέσεις μας, είναι καθαρές και σταθερές και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει κομματικά και πολιτικά παιχνίδια με τον αγώνα μας».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.