Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέτρα για καλύτερη αποκομιδή ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
07 Δεκεμβρίου 2023 / 15:57
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σπ. Νεράντζης: Από 1η Φεβρουαρίου η μεταφορά των σκουπιδιών στους κάδους με καρότσι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την αποκομιδή και την καθαριότητα στον αστικό ιστό της πόλης, έθεσαν υπ’ όψιν της νέας δημοτικής αρχής, επαγγελματίες της εστίασης, ενόψει του σχεδιασμού που προτίθεται να εφαρμόσει στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Αφορμή στάθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε την Πέμπτη, ο Σύλλογος Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας στην Αναγνωστική Εταιρεία, στην οποία συμμετείχε ως εκπρόσωπος της νέας δημοτικής αρχής, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Νεράντζης. Σκοπός ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση μεταξύ των μελών του Συλλόγου, πάνω στο καίριο ζήτημα της αποκομιδής με το ζητούμενο να είναι ένα, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

 

Οι επαγγελματίες ανέδειξαν ως κυρίαρχα ζητήματα για τις επιχειρήσεις τους, το ζήτημα της αποκομιδής από τα καταστήματα, τα οποία αδυνατεί να προσεγγίσει το μικρό όχημα του Δήμου, το πλύσιμο των δρόμων και των κάδων, το ωράριο αποκομιδής, τη διαχείριση των βιοαποβλήτων αλλά και την απομάκρυνση κάδων από εμβληματικά μνημεία πολιτισμού.

Πιλοτικό πρόγραμμα

Όπως ενημέρωσε ο κ. Νεράντζης, η νέα δημοτική αρχή εξετάζει την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, με τη συμμετοχή αρχικά 100 καταστημάτων στον αστικό ιστό της πόλης, με σκοπό την μείωση του όγκου των απορριμμάτων από τους κάδους. Ο σχεδιασμός αφορά  σε καταστήματα που μέχρι σήμερα το μικρό όχημα του Δήμου αδυνατεί να προσεγγίσει. "Είναι στη σκέψη μας να γίνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 100 καταστήματα για να γίνεται διαλογή στην πηγή. Θα πρέπει να καταγραφούν πρώτα τα καταστήματα που έχουν πρόβλημα και σε δεύτερο χρόνο να υλοποιηθεί", διευκρίνισε.

Για το σκοπό αυτό ζήτησε να δοθούν στοιχεία με τα μη προσβάσιμα σημεία, τα οποία, όπως είπε, θα εξυπηρετούνται με μικρά ηλεκτρικά οχήματα που θα ενταχθούν στην Υπηρεσία. Μάλιστα εκτίμησε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα ενδεχομένως να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Μάρτιο. Σύμφωνα με τον ίδιο  έμφαση, θα δοθεί και στο τακτικό πλύσιμο των δρόμων, των πεζοδρομίων και των κάδων, ωστόσο διευκρίνισε ότι και οι επαγγελματίες θα πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια.

Με καρότσι

Εξάλλου, όπως τόνισε,  από 1η Φεβρουαρίου η μεταφορά των σκουπιδιών προς στους κάδους θα πρέπει να γίνεται με καρότσι, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις γνωστές εικόνες, με τις μαύρες γραμμές στα πλακόστρωτα από τις σακούλες που σέρνονται. «Κατά δεύτερον θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους εργαζόμενους και να μην καταλήγουν όλα τα σκουπίδια σε μια σακούλα βαριά, αλλά σε περισσότερες, για να μπορούν να τις σηκώνουν από το έδαφος», ανέφερε ο κ. Νεράντζης.

Μολονότι πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα, ωστόσο λιγοστές μόνο επιχειρήσεις στο ιστορικό κέντρο, διαθέτουν καρότσι για να μεταφέρουν τα σκουπίδια στα σημεία συγκέντρωσης.

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.