Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι για το θάνατο του 22χρονου αμερικάνου

ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
13 Ιουλίου 2017 / 12:25

Προφυλακιστέοι, με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακρίτριας κρίθηκαν οι 5 από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους που απολογήθηκαν χθες

για την υπόθεση του θανάσιμου ξυλοδαρμού του 22χρονου Αμερικανού φοιτητή Bakari Henderson σε νυχτερινό κέντρο στο Λαγανά. Η κατηγορία που τους απαγγέλθηκε είναι βαρύτατη: ανθρωποκτονία από πρόθεση και για τους πέντε, καθώς κρίθηκε πως είχαν συναποφασίσει να αφαιρέσουν ανθρώπινη ζωή. Μέσα στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα θα ανακοινωθούν και οι φυλακές στις οποίες θα οδηγηθούν.
Συνολικά χθες απολογήθηκαν ο 34χρονος ημεδαπός, ο 32χρονος Βρετανός υπήκοος σερβικής καταγωγής, καθώς και τρεις ακόμη, υπήκοοι Σερβίας (δύο 18χρονοι και ένας 21χρονος).
Σύμφωνα με τους συνηγόρους των συλληφθέντων, πρόκειται για βαρύτατο κατηγορητήριο το οποίο επισύρει, όπως είναι γνωστό, την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. «Αναπάντεχη» κρίνει την απόφαση ο συνήγορος του ημεδαπού κατηγορημένου, Παναγιώτης Κεφαλληνός, χωρίς να επιθυμεί να τη σχολιάσει περαιτέρω. 

«Βαρύτατη αλλά αναμενόμενη», έκρινε την απόφαση από την πλευρά του ο συνήγορος δύο εκ των υπολοίπων κατηγορούμενων, Λευτέρης Γιαννάτος, ο οποίος δηλώνει τα εξής: «Η προσωρινή κράτηση των δύο 18χρονων εντολέων μου, ήταν αναμενόμενη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύω ακράδαντα ότι η κατηγορία τους θα μετατραπεί από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ‘θανατηφόρο σωματική βλάβη’ και, όταν έρθει η ώρα της δίκης, τα δύο αυτά νέα παιδιά θα έχουν μία δίκαιη δίκη, σύμφωνα με τον ελληνικό νομικό πολιτισμό», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάτος.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία για θανατηφόρο σωματική βλάβη προβλέπει συνήθως αποφυλάκιση μετά από 4 ή 5 έτη, σε αντίθεση με την ανθρωποκτονία από πρόθεση που επισύρει την πλέον βαριά ποινή των ισοβίων.
Ανάλογη κρίνεται πως θα είναι και η εξέλιξη στη σημερινή απολογία στην ανακρίτρια, των υπολοίπων τεσσάρων κατηγορουμένων. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς το θύμα είναι αμερικανός πολίτης, ένα νεαρό άτομο που βρήκε το θάνατο από πράξεις εξαιρετικά βίαιες και το θέμα έχει ήδη λάβει τεράστιες διαστάσεις, όχι μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε άλλες χώρες.
Μόλις χθες διέρρευσαν αποσπάσματα από το υλικό που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας τόσο μέσα στο νυχτερινό κέντρο, όπου ξεκίνησαν όλα, όσο και στο δρόμο όπου έγινε η επίθεση στο νεαρό Αμερικανό, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο. 

Ημερα Ζακύνθου