Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συλλαλητήριο υπό βροχή για ΜΕΘ και Παιδιατρική στο νοσοκομείο Ζακύνθου

ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
28 Ιανουαρίου 2019 / 10:43

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πτόησαν διοργανωτές και συμμετέχοντες να διατρανώσουν υπό βροχή το αίτημα για επίλυση των προβλημάτων με τη ΜΕΘ και την Παιδιατρική Κλινική στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Μετά τα όσα έχουν αναδειχθεί το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την αναγκαιότητα στελέχωσης και λειτουργίας της ΜΕΘ, τώρα στον αέρα βρίσκεται και η λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου εξαιτίας των τεσσάρων παραιτήσεων ιατρών, με πιο πρόσφατη αυτή του Διευθυντή.
Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός και η αίσθηση που έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η τραγική είδηση του θανάτου τριών ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή περιμένοντας επί πολλές ημέρες να μεταφερθούν σε κρεβάτι εντατικής εκτός νησιού.
Αλλά και της Παιδιατρικής δεδομένου πως σε καμία περίπτωση δε μπορεί ο γενικός ιατρός ή ιατρός οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας να αντικαταστήσει τον παιδίατρο και να στηρίξει τη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής.
Το γεγονός ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ζακύνθου παραμένει κλειστή, η Παιδιατρική στον “αέρα” και τα προβλήματα υποστελέχωσης - υποχρηματοδότησης άλυτα προκάλεσαν την αντίδραση φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Με την αποφασιστικότητα να μην σταματήσουν να παλεύουν μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος τους το Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή τόσο των συλλόγων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και πολλών ακόμα πρωτοβάθμιων συλλόγων και φορέων θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ωστόσο και πάλι το πρόβλημα θα διαιωνίζεται εάν σύσσωμη η τοπική Εκκλησία, η Περιφέρεια, ο Δήμος δεν πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγεία και ενωμένοι σαν μια γροθιά παραμείνουν εκεί μέχρι να έχουν σίγουρη λύση.
Αναγκαιότητα η ΜΕΘ
Άμεση και επιτακτική γίνεται η ανάγκη λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νησί μας αφού όχι μόνο τα συνεχή καλοκαιρινά περιστατικά αλλά και εκείνα που καταγράφονται τους χειμερινούς μήνες, ιδίως σε ημέρες που η Ζάκυνθος είναι αποκλεισμένη λόγω καιρικών συνθηκών, αναδεικνύουν πως πρόκειται για ζήτημα ζωής.
Κανείς δεν διαφωνεί πως αρκετά είναι τα περιστατικά στο νησί που προστίθενται στην μακριά λίστα εκείνων που λόγω ανυπαρξίας της ΜΕΘ απαιτούνται να διακομιστούν είτε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο. Οσοι διαμένουν κοντά στην περιοχή του Αεροδρομίου το έχουν διαπιστώσει: οι πτήσεις C-130 με σκοπό επείγουσες αεροδιακομιδές έχουν γίνει καθημερινή ρουτίνα. Κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας, επείγοντα περιστατικά ή όσα ενδεχομένως κρίνεται πως χρήζουν κλίνης ΜΕΘ, απομακρύνονται από το νησί.
Οσο το νησί μας παραμένει χωρίς αυτή τη δυνατότητα, οι κάτοικοι αλλά και το προσωπικό του Νοσοκομείου που υπερβάλει εαυτό στο να προσφέρει, ζει “με την ψυχή στο στόμα”, καθώς το ενδεχόμενο ενός ιδιαίτερα επείγοντος περιστατικού επικρέμεται πάνω από τις κεφαλές όλων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι νέο Νοσοκομείο που λειτουργεί από τον Μάη του 2012, διαθέτει μια πλήρως εξοπλισμένη ΜΕΘ με 5 κλίνες, αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να χρησιμοποιηθούν!
Αναστατωμένοι οι Γονείς
Στην Επιστολή της η Ένωση Γονέων Μαθητών Ζακύνθου αναφέρει “ανησυχούμε έντονα και εκφράζουμε την αγωνία μας, για τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής. Οι δημόσιες ανακοινώσεις και καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών για το γεγονός, ότι η Ζάκυνθος βρίσκεται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο» της Παιδιατρικής Κλινικής και οι συνεχείς παραιτήσεις των γιατρών της Κλινικής αυτής, έχουν προκαλέσει στην κοινωνία της Ζακύνθου και ιδιαίτερα στους γονείς, μεγάλη ανησυχία για τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, που σχετίζεται άμεσα με το πολύ ευαίσθητο θέμα της νοσηλείας των παιδιών.
Οι εφησυχασμοί περί δήθεν διαγραφόμενης λειτουργικής κανονικότητας της παιδιατρικής κλινικής, αποδεικνύονται καθημερινά ανυπόστατοι, όταν οι γονείς προσερχόμενοι με τα άρρωστα παιδιά τους στο Νοσοκομείο Ζακύνθου αντιμετωπίζουν τη στερεότυπη -και προσβλητική για τον ιατρικό πολιτισμό μας- συμβουλή “Πάρε το παιδί σου και πήγαινε στην Πάτρα”.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που προσβάλει κάθε έννοια δεοντολογίας στο χώρο της υγείας και συνιστά πανηγυρική διάψευση του ισχυρισμού, ότι δήθεν στη Ζάκυνθο υπάρχει και λειτουργεί νοσοκομείο, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και οι υπεύθυνοι αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες τους”.