Αυξήθηκαν στην Κρήτη οι τουριστικοί δείκτες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Οι τουρίστες που έκαναν φέτος διακοπές στην Κρήτη δαπάνησαν κατά μέσο όρο 663 ευρώ με μέση δαπάνη τα 73 ευρώ την ημέρα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Sete Intelligence για τους κερδισμένους και τους χαμένους του τουρισμού το πρώτο εξάμηνο της σεζόν.

20
Νοεμβρίου / 2017

Στο σύνολο της χώρας η μέση είσπραξη ανά επίσκεψη ανήλθε στα 435 ευρώ και η μέση δαπάνη ανά ημέρα στα 67 ευρώ.
Μάλιστα τα στοιχεία αυτά σε σχέση με το 2016 καταγράφουν άνοδο 1% στις εισπράξεις ανά επίσκεψη, 1,9% ανά διανυκτέρευση και πτώση 0,98% στη διάρκεια της παραμονής των επισκεπτών μας.
Στο νησί οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφθασαν τα 906 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο όγκος των επισκέψεων  έφθασε το 1.367.000 και οι διανυκτερεύσεις τις 12.422.000.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το πρώτο εξάμηνο η Κρήτη καταγράφει αύξηση εισπράξεων κατά 3,5%, επισκέψεων κατά 6,8% και διανυκτερεύσεων κατά 5,2%.
Στο σύνολο της χώρας η μέση είσπραξη ανά επίσκεψη ανήλθε σε 435  ευρώ και ανά διανυκτέρευση σε 67 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής σε 6,5 νύχτες.
Παρουσιάζονται όμως σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των Περιφερειών. Μάλιστα, παρά το ότι δεν είναι η ακμή της σεζόν, η υψηλότερη είσπραξη ανά επίσκεψη παρατηρείται στους κλασικούς προορισμούς «ήλιος και θάλασσα», και στο Β. Αιγαίο, το οποίο, αν και έχει μέση είσπραξη ανά διανυκτέρευση τα 39 ευρώ, καταλαμβάνει την 4η θέση στις εισπράξεις ανά επίσκεψη, λόγω του ότι έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής από τις 13 περιφέρειες.
Πρώτη έρχεται η Κρήτη με είσπραξη ανά επίσκεψη τα 663 ευρώ και ακολουθούν τα Ιόνια νησιά με 662 ευρώ, το Νότιο Αιγαίο με 635 ευρώ και το Βόρειο Αιγαίο με 536 ευρώ.
Επίσης, η υψηλότερη είσπραξη ανά διανυκτέρευση παρατηρείται στους κλασικούς προορισμούς «ήλιος και θάλασσα» και στην Αττική.
Στα Ιόνια νησιά φθάνει τα 77 ευρώ, στην Κρήτη τα 73 ευρώ, στο Νότιο Αιγαίο επίσης τα 73 ευρώ  και στην Αττική τα 72 ευρώ.
Όπως σημειώνεται στη μελέτη  αν και η θερινή σεζόν, στην οποία πραγματοποιείται περίπου το 60% της εισερχόμενης τουριστικής δραστηριότητας της χώρας, είναι στο 3ο 3μηνο και συνεπώς δεν περιλαμβάνεται, τα εξεταζόμενα στοιχεία αναδεικνύουν την ανομοιογένεια της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ των περιφερειών αλλά και εντός τους.

ΠΑΤΡΙΣ