Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σημαντική ημερίδα Ειδικής Αγωγής του Σωματείου «Για τα παιδιά μας»

Για τα παιδιά μας
24 Nov 2017 / 18:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άλλη μια πρωτοβουλία του δραστήριου σωματείου «Για τα παιδιά μας» φέρνει στην Κέρκυρα κορυφαίους επιστήμονες της Παιδιατρικής και της Ειδικής Αγωγής,

με στόχο να φωτίσουν κατά το δυνατόν ένα κομμάτι της ζωής που συνοδεύεται από πολύ πόνο, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και ικανότητες. Η ημερίδα έχει τίτλο “Η Πρόκληση της Ανάπτυξης για τον γονέα, τον γιατρό, τον θεραπευτή και τον εκπαιδευτικό”, είναι ανοιχτή για το κοινό και απευθύνεται σε γονείς όσο και  σε επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης.

Θα πραγματοποιηθεί στo Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Ιωάννου Θεοτόκη 72 τo Σάββατο 25/11 στις 9 π.μ.
Εισηγητές:
· Μαρία Αγάθου BSc. MA, Ψυχολόγος Παιδιών/ Εφήβων, Ιδρυτικό Μέλος του Σωματείου
· Σπύρος Γιαννιώτης, Ολυμπιονίκης Αθλητής
· Όλγα Κουρή- Καλλέρη, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών
· Παναγιώτα Κορακιανίτη MSc, Κλινική Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ιδρυτικό Μέλος του Σωματείου
· Μανώλης Λιάτσης, Παιδίατρος-Ανοσολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας Νοσοκομείου «Παίδων Αγία Σοφία»
· Ελένη Καραντανά, Αναπτυξιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
· Ελένη Μαλαχά, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
· Όλγα Μεταλληνού MSc, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης της ΜΕΡΙΜΝΑΣ
· Γεωργία Μπάρου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες
· Ευφροσύνη Τσεκούρα MD, PhD, Παιδίατρος-Νεογνολόγος-Αναπτυξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ
· Σοφία Ζαχαράτου, Παιδοψυχίατρος, Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Ε.Τσεκούρα: Πρόωρη γέννηση & έγκαιρη παρέμβαση

Η Ευφροσύνη Τσεκούρα, είναι μια καταξιωμένη παιδίατρος, νεογνολόγος, αναπτυξιολόγος. Αυτή τη στιγμή είναι Διευθύντρια ΕΣΥ της παιδιατρικής κλινικής του ΓΠ Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας, αλλά και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εισήγησή της στο πλαίσιο της Ημερίδας, αφορά στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές των πρόωρων νεογνών.
Στο επίκεντρο της ομιλίας της είναι η έκβαση που μπορεί να έχει ένα άτομο με ιστορικό προωρότητας, μέχρι και στην ενήλικη ζωή κινητικά, σε αντιληπτικό τομέα (μαθησιακές δυσκολίες), σε συμπεριφορικές διαταραχές (διάσπαση προσοχής και αυτισμός) και γενικά σε διαταραχές συναισθήματος (αυτοεκτίμηση, απόσυρση, κατάθλιψη και άλλα θέματα της ψυχικής σφαίρας).  Μιλώντας στην Ενημέρωση, η κ. Τσεκούρα, ανέφερε ότι θα κάνει επίσης μια μικρή αναφορά σε ζητήματα σωματικής υγείας που έχουν σχέση με την προωρότητα, όπως υπέρταση και παχυσαρκία.
Στόχος της διάλεξης, υπογράμμισε, είναι η ενημέρωση ώστε γρήγορα να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, στα οποία αν εφαρμόζαμε έγκαιρη παρέμβαση θα είχαμε πολύ διαφορετική εξέλιξη. Θα είχαμε δηλαδή καλύτερη σχολική ένταξη, κοινωνικοποίηση, προσαρμογή της οικογένειας στις ανάγκες του παιδιού.

Ε. Μαλαχά: «Όχι ταμπέλες απερίσκεπτα»

Η Ελένη Μαλαχά, είναι Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και επί χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας. Ο Σύλλογος, έχει ιδιαιτέρως σημαντική δράση με έγκαιρες και εύστοχες παρεμβάσεις.
Η εισήγησή της, αφορά στην αναγκαιότητα της παραπομπής μαθητών σε ειδικούς για περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να γίνεται έγκαιρα παρέμβαση και να βελτιώνεται η μαθησιακή κατάσταση του μαθητή. Η διάγνωση, όπως διευκρίνισε η κ. Μαλαχά, είναι μια δύσκολη διαδικασία.« Δεν αρκεί να αναγνωρίσουμε ορισμένα συμπτώματα. Μπορεί να υπάρχουν σοβαρές αιτίες και γι' αυτό όπως είπε, είναι καλό να γίνεται διάγνωση από ειδική διαγνωστική ομάδα και να μην μπαίνουν ταμπέλες χωρίς να είμαστε σίγουροι». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά και πρέπει να είμαστε βέβαιοι για το τι συμβαίνει ώστε να υπάρξει σωστή παρέμβαση.