Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζάκυνθος: Σταδιακά η αποκομιδή και επεξεργασία απορριμμάτων στο Λίβα

Λίβας Ζακύνθου
28 Δεκεμβρίου 2017 / 12:46

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Χριστούγεννα με ολοένα και μεγαλύτερους λόφους σκουπιδιών, κυρίως στις παρυφές της πόλης και έξω από αυτήν, απόλαυσαν οι Ζακυνθινοί και οι επισκέπτες τις τελευταίες ημέρες, αφού δεν μαζευόντουσαν, αλλά δεν υπήρχαν και αρκετοί κάδοι, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν που να τα πετάξουν, και να παραμένει ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ωστόσο, ελπίδα αποτελεί η έναρξη της δοκιμαστικής λύσης στο ΛΙΒΑ αφού λύθηκαν ένα – ένα, τα προβλήματα που προέκυπταν λύθηκαν. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας, σε επικοινωνία του με την ΗΜΕΡΑ, ανέφερε πως έχουν τεθεί σε λειτουργία τα μηχανήματα στον Λίβα, ώστε να ελεγχθούν για την υπό προϋποθέσεις λειτουργία τους. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσομοίωσή τους και η σταδιακή επεξεργασία απορριμμάτων.
 
Οι εργασίες…
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έχει ήδη τοποθετηθεί ο βιολογικός, έχει ολοκληρωθεί η περίφραξη του χώρου, η δενδροφύτευση και έχουν τοποθετηθεί τα μηχανήματα σε θέσεις λειτουργίας. Το πρόβλημα με την έλλειψη του ηλεκτρολογικού υλικού, που αφορούσε τις πινακίδες κατανομής ρεύματος, λύθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Το θετικό είναι ότι δυο μέρες τώρα, τα απορρίμματα στους δρόμους μειώνονται, αφού μια μεγάλη ποσότητα έχει τοποθετηθεί στα κοντέινερ χωρητικότητας 75 τόνων, ώστε να αποσυμφορήσει το νησί από την αποπνικτική κατάσταση που βρισκόταν. Οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να απελπίζονται και να εξαγριώνονται, ζώντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον ίδιο εφιάλτη.
 
Το πρόστιμο
Εάν σύντομα δεν ξεκινούσε η δοκιμαστική λειτουργία στον Λίβα, τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο κρίσιμα εξαιτίας του γεγιονότος ότι πρόκειται να εξεταστεί η επιβολή του προστίμου, που είχε ανακοινωθεί στον Δήμαρχο, από το Υπουργείο Εσωτερικών σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που δεσμευτικά έστειλε για το ζήτημα των απορριμμάτων αλλά και για την αποκατάσταση του Σκοπού. Πρόστιμο που ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, και θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες του νησιού.
 
Νομοθετικές πρωτοβουλίες
Ωστόσο, αν κάτι πάει στραβά, υπενθυμίζεται η πρόσφατη προαναγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή, μέσα από την εκπομπή “Προκλήσεις” του ΙΟΝΙΑΝ για νομοθετικές πρωτοβουλίες σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ποιες είναι αυτές δεν τις ανακοίνωσε αφού αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αφαίρεση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμαρχο.

Πηγή: imerazante.gr