Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκίνηση στην εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ

KKE
14 Nov 2018 / 14:04

Με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο και σειρά ιστορικών και καλλιτεχνικών δράσεων, η εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ιδιαίτερη συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (11/11) στο Δημοτικό Θέατρο, η εκδήλωση της Τ.Ε. Κέρκυρας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Με κεντρικό ομιλητή, το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και βουλευτής, Νίκο Καραθανασόπουλο και σειρά συνοδευτικών, καλλιτεχνικών δράσεων: έκθεση εικαστικών με τη συμμετοχή Κερκυραίων καλλιτεχνών και έργα του Γ. Βαρλάμου, έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό και λαϊκό κίνημα στη Κέρκυρα από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, έκθεση αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων και μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Πυλώνας της εκδήλωσης, υπήρξε η ανάδειξη βασικών σταθμών στην ιστορία του Κόμματος και συγκεκριμένων στιγμών του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Κέρκυρα, κατά τις οποίας οι κομμουνιστές έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στο Σοσιαλιστικό Όμιλο Κέρκυρας (παρών στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ). Επίσης, στους αγώνες της εργατικής τάξης στο νησί τις δεκαετίες 1910 και 1920, όπως αποτυπώθηκαν και μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη. Αλλά και η δράση των κομμουνιστών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με πλούσια ιστορικά στοιχεία. Ειδικής αναφοράς, η λειτουργία παράνομων τυπογραφείων και η έκδοση - διακίνηση πλήθους παράνομων εφημερίδων στην πόλη και στην κερκυραϊκή ύπαιθρο.
Οι παραβρισκόμενοι δε λησμόνησαν, φυσικά, και όσους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή εκτελέστηκαν σε Βίδο, φυλακές Κέρκυρας και Λαζαρέτο. Αποτίνοντας φόρο τιμής…
Ιδιαίτερα σημειώθηκε το γεγονός πως απ’ τα κελιά των Φυλακών Κέρκυρας πέρασαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του ΚΚΕ. Εκεί βασανίστηκε (έως θανάτου), ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ, Χρήστος Μαλτέζος. Και ακόμη, Νίκος Ζαχαριάδης, Άρης Βελουχιώτης, Νίκος Μπελογιάννης, Χαρίλαος Φλωράκης, Αντώνης Αμπατιέλος, Μήτσος Παπαρήγας, όσοι άλλοι…
Κατά την περίοδο 1946 – 1954, συνέχισε η ιστορικά αναφορά της Κυριακής, στο Λαζαρέτο εκτελέστηκαν περισσότεροι από 118 κομμουνιστές και αγωνιστές ΕΑΜ και ΔΣΕ. Ενώ στο Βίδο βρισκόταν μία από τις φυλακές ανηλίκων που λειτούργησαν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια (έως το 1976), τόσο από τους Γερμανούς κατακτητές, όσο και από το ελληνικό κράτος. Μετά, δε, την απελευθέρωση και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, σε αυτές τις φυλακές συγκεντρώνονταν ανήλικοι κομμουνιστές, παιδιά των ανταρτών του Δ.Σ.Ε, ορφανά, «με στόχο τη “θεραπεία” τους από την αρρώστια του κομμουνισμού, όπως την αποκαλούσαν».
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968 και στην πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας. «Μέσα από την παρουσίαση της πορείας του ΚΚΕ», υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης, «αναδείχτηκαν τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την 100χρονη δράση του, όπως έχουν αποτυπωθεί στα αντίστοιχα ντοκουμέντα των τελευταίων χρόνων. Συμπεράσματα που αποτελούν δύναμη για τον αγώνα των κομμουνιστών σήμερα, για την πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο…»