Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κληρονομιά του Νικολούζου

editorial
21 Μαρτίου 2019 / 10:14

Ευεργέτης του διαδόχου του θα αποδειχθεί ο Κ. Νικολούζος εφόσον επιβεβαιωθεί το ρηθέν ότι δηλ. το αποθεματικό του Δήμου ισοδυναμεί με τον λειτουργικό προϋπολογισμό ενός έτους δηλ. περί τα 20 εκατ.€!

Χρήματα αναπορρόφητα για διάφορους λόγους, οι οποίοι έτσι και ξεπεραστούν, θα μπορούσαν κάλλιστα να πέσουν στην αδηφάγα και καθυστερημένη υποδομή. Εάν σ' αυτά προστεθούν και οι εντάξεις έργων περί τα 200 εκατ. €, τότε ο επόμενος δήμαρχος θα έχει το ευκολότερο έργο, που είχε ποτέ προκάτοχός του.

Βεβαίως, τα παραπάνω που προέρχονται όλα από δηλώσεις της απερχόμενης δημοτικής Αρχής, δέον όπως επιβεβαιωθούν. Ακόμα όμως κι αν συμβεί αυτό, οι πλέον καχύποπτοι θα πρέπει να προβληματιστούν για την κατάσταση αυτή της χαμηλής απορροφητικότητας και της αδυναμίας να τρέξουν οι διαδικασίες προς την συμβασιοποίηση ενταγμένων έργων και υπηρεσιών, κατά την περίοδο Νικολούζου. Λίγο πολύ αυτή είναι και η κριτική Γαλιατσάτου απέναντι του, αποδίδοντάς του δηλ. ότι ενώ είχε τα εργαλεία και τις αποφάσεις δεν προχώρησε, έτσι που να θολώνει και η προσφορά του περιφερειάρχη σε ότι τον αφορά και εμπλέκεται εν πάση περιπτώσει.

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος ισχυρίζεται πως ο περιφερειάρχης ανακοίνωνε αφειδώς εντάξεις και χρηματοδοτήσεις, αγνοώντας (σ.σ. αδιαφορώντας ;) για τις πραγματικές δυνατότητες των τοπικών υποκειμένων να υλοποιήσουν έργα και να απορροφήσουν τα ποσά. Μάλλον κάπου εκεί θα πρέπει να αναζητήσει κανείς την αλήθεια των γεγονότων, αποδεχόμενος ότι και οι δυο εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών είναι ειλικρινείς σε ό, τι σχετικό ανακοινώνουν. Ο τρόπος που συγκροτήθηκε ο ενιαίος δήμος επί των ημερών Τρεπεκλή αποσταθεροποίησε ακόμα και τις λειτουργικές δομές του μητροπολιτικού Δήμου Κερκυραίων. Ουδέποτε έκτοτε ανέκτησαν την αποτελεσματικότητά τους, γεγονός που επιβαρύνθηκε και από τις περιοριστικές πολιτικές λόγω της πτώχευσης του ελληνικού Δημοσίου.

Εν ολίγοις, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Στη διοικητική περίοδο Νικολούζου υπήρξαν στελέχη που δούλεψαν πολύ και καλά κ.α. που λιποτάκτησαν με την πρώτη ντουφεκιά ενώ υπήρξε και μια τρίτη ομάδα στελεχών που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Αντικειμενικά όλα αυτά βαρύνουν την ηγεσία Νικολούζου, όπως βαρύνεται ο κάθε καπετάνιος για οτιδήποτε, ανεξαρτήτως αν κάνει βάρδια (σ.σ. που δεν κάνει). Η αποτίμηση μπορεί ν' αποδειχθεί χρυσάφι για τον επόμενο, αρκεί να μην προσέλθει στο γήπεδο, φιρουρί-φιρουρά όπως αλίμονο αρκετοί εκ των προηγουμένων έτσι έκαναν.