Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια εξαίσια συναυλία με το «Requiem for Peace»

Παλαιό Φρούριο
01 Ιουλίου 2016 / 03:33

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αν θα έπρεπε να βρούμε μόνο μία λέξη για να χαρακτηρίσουμε τη συναυλία της Πέμπτης 30 Ιουνίου, αυτή θα ήταν «αψεγάδιαστη».

Ο λόγος για το Requiem for Peace του Καναδού συνθέτη Larry Nickel, που μας παρουσίασαν το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Χορωδία από το Örebro της Σουηδίας, σε μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο. Συγκεκριμένα, υπό τη διεύθυνση του Fred Sjoberg, συνέπραξαν το μικτό χορωδιακό σχήμα αποτελούμενο από την Χορωδία Δωματίου του ΤΜΣ (διεύθυνση Μιράντα Καλδή, προετοιμασία Μαρία Μελιγκοπούλου – Δημήτρης Κτιστάκης) και την Χορωδία Δωματίου του Örebro, επταμελές ορχηστρικό σύνολο, καθώς και οι soloists Gunnel Sjoberg, Ρόζα Πουλημένου και Πέτρος Καρύδης.

Στα αυτιά μας δεν υστέρησε κανείς. Ωστόσο, τη θετικότερη των εντυπώσεων την αποκομίσαμε από το χορωδιακό σύνολο το οποίο, παρά το απαιτητικό μέρος που κλήθηκε να ερμηνεύσει, υπήρξε εκπληκτικό από κάθε άποψη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν και το ίδιο το Requiem for Peace ως έργο, με τις πολλές εναλλαγές που διατηρούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή, κυμαινόμενες από τις γνωστές μουσικές  «φόρμες» της θρησκευτικής μουσικής της Δύσης έως τα πεντατονικά μοτίβα της μουσικής της Άπω Ανατολής. Το έργο αποτελείται από 16 μέρη και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσής του. Η Χορωδία του Örebro και το Φωνητικό Σύνολο του ΤΜΣ το είχαν ξαναπαρουσιάσει το 2015 στο Φεστιβάλ Junger Künstler του Μπαϊρόιτ.

Νέα Υόρκη

Την προηγούμενη εβδομάδα εξάλλου, το Φωνητικό Σύνολο του ΤΜΣ βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιώντας έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην έως τώρα πορεία του. Εκεί πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες εμφανίσεις. Η πρώτη εξ αυτών έλαβε χώρα στις 19 Ιουνίου, στην αίθουσα του Συλλόγου Κεφαλληνίων «Κέφαλος» στην Αστόρια, αφήνοντας τους εκεί Έλληνες ομογενείς με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η συναυλία εντάχθηκε στον πλαίσιο των εκδηλώσεων των ομογενών για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που φέτος καθυστέρησαν κατά ένα μήνα ειδικά για να συμπέσουν με την παρουσία του Φωνητικού Συνόλου στις ΗΠΑ. Στη δεύτερη συναυλία του στην Νέα Υόρκη, το Φωνητικό Σύνολο εκπροσώπησε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τη χώρα μας γενικότερα, στο φημισμένο gala του Carnegie Hall.