Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για το Τεμπλόνι!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την υπόσχεση της δικαστικής εκκαθάρισης της κόπρου του... Τεμπλονίου είχε δώσει επανειλλημμένως και με διάφορες αφορμές. Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών την επανέλαβε και το περασμένο, "Μεγάλο Σάββατο" το μεσημέρι ενώπιον των περιοίκων του ΧΥΤΑ κι ενώ αυτοί ανακοίνωναν την λύση του αποκλεισμού της εγκατάστασης.

06
Ιουλίου / 2016

Μάλιστα στα παράπονά τους για καθυστέρηση, η Μ. Τατάκη εξήγησε ότι δεν γίνονται υπό πίεση αυτά τα πράγματα άλλωστε "... Είναι Σάββατο και είμαι εδώ. Και δεν είμαι εκπρόσθεσμη"!
Δεν χρειαζόταν πάντως να είναι ιδιαιτέρως παρατηρητικός κάποιος για να διαπιστώσει την "παρέλαση" παλαιών και νέων αυτοδιοικητικών από τα Δικαστήρια, το τελευταίο χρόνικο διάστημα, που αποδίδεται στις ακροάσεις  κατά την προκαταρτική εξέταση. Χωρίς να έχει δει όμως τη δικογραφία δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα καθίσουν στο εδώλιο, ποιοι και πόσοι, ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων ή εξετάστηκαν ως μάρτυρες. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν...
Έγκυροι νομικοί κύκλοι γνώριζαν ότι κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα έχει συνταχθεί η δικογραφία, στην οποία θα περιγράφονται τα αδικήματα, που επισύρουν ποινές σε βαθμό κακουργήματος, πιθανότατα όχι όμως και τα πρόσωπα που κατηγορούνται. Αυτά θα προκύψουν κατά την ανάκριση, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά.
Την σύνταξη της δικογραφίας προκάλεσαν τουλάχιστον δυο ενέργειες. Η πράξη βεβαίωσης παράβασης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που αφορά στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Κέρκυρας για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, και στάλθηκε από την 19η Δεκεμβρίου 2014 στις αρμόδιες διοικητικές αρχές και Υπηρεσίες ενώ κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία. Και βεβαίως οι καταγγελίες των κατοίκων του Τεμπλονίου, οι οποίες έχουν γίνει με διάφορους τρόπους αλλά και δια ζώσης ενώπιον της Εισαγγελέως σε μια από τις δυο συναντήσεις για το θέμα, στο Προσκοπείο.
Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθεσία (4042/12) με την οποία εντάχθηκαν στην ελληνική, έννομη τάξη οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τα αδικήματα κατά του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζεται ως σκληρό νομοθέτημα, στο οποίο προβλέπονται βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ