Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να βάλουν προτεραιότητες ζήτησε η Μενδώνη από Λέσση & Μαχειμάρη (video)

Μενδώνη Λίνα
25 Οκτωβρίου 2019 / 13:53

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απόλυτα ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση, της οποίας έτυχαν τα αιτήματά τους από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εμφανίστηκαν μετά το τέλος της σύσκεψης στο San Giacomo, τόσο ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης, όσο κι εκείνος της Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης.

Αμφότεροι, όπως και η Υπουργός Πολιτισμού, εξέφρασαν την επιθυμία για στενή συνεργασία σε θέματα Πολιτισμού, με τη κα Μενδώνη να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι ο Πολιτισμός αποτελεί τεράστια αναπτυξιακή δύναμη με μεγάλες οικονομικές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες και στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσουν να κινηθούν άπαντες, Αυτοδιοίκηση και Κυβέρνηση.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης τόνισε:

«Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από την κα Μενδώνη. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί της το 2003, με θετικό πρόσημο. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα στελέχη που θα μπορούσε να έχει η σημερινή κυβέρνηση.

Είχαμε μια χρήσιμη και γόνιμη συζήτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνήσαμε σε όλα. Μέσα, όμως, από ένα σωστό προγραμματισμό πιστεύω ότι θα βρούμε ανταπόκριση σ' αυτά που συζητήσαμε.

Εμείς ως Δήμος Νότιας Κέρκυρας θα καταθέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα όσα συζητήσαμε σήμερα με την Υπουργό. Αν καταφέρουμε να τηρήσουμε από τη δική μας πλευρά τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που απαιτούνται, θα έχουν θετικό πρόσημο οι προτάσεις που θα καταθέσουμε.

Σήμερα κάναμε έναν χρήσιμο, γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο. Αν συνεργαστούμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό για τον τόπο μας. Αν δεν υποστηρίξουμε το σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε», δεν θα τα καταφέρουμε.

Εγώ, ως Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, δηλώνω ότι μ' αυτό το πνεύμα θα συνεργαστώ και σ' αυτό το πλαίσιο θα πορευτώ έχοντας βρει ως συνεργάτη μου μια παλιά φίλη, την Υπουργό Πολιτισμού, την οποία δημόσια ευχαριστώ για την ανταπόκρισή της».


Από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης δήλωσε:

«Στη χώρα μας, τα Επτάνησα, την Κέρκυρα, ο πολιτισμός αποτελεί σημείο αναφοράς. Αυτό ισχύει και στη Βόρεια Κέρκυρα γι' αυτό σήμερα υποβάλλαμε ένα υπόμνημα στην Υπουργό Πολιτισμού, με θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, όπως το κάστρο της Κασσιόπης, την Άνω Περίθεια, το Ασκηταριό των Νυμφών και τα Ρωμαϊκά Λουτρά της Αχαράβης, όπως επίσης και την ανάγκη βοήθειας και στήριξης των πολιτιστικών μας σωματείων.

Αλλά ακόμα και το φεστιβάλ μπύρας στη Βόρεια Κέρκυρα ή το διεθνές φεστιβάλ χορού.

Επίσης έγινε λόγος για τη δρομολόγηση των έργων, για τα οποία είμαστε έτοιμοι, όπως αυτό στην Άνω Περίθεια.

Με εξέπληξε η ευαισθησία, αλλά και η γνώση των θεμάτων που είχε η κα Υπουργός, η οποία γνώριζε κάθε λεπτομέρεια όλα τα θέματα και αιτήματα ολόκληρου του νησιού.

Ελπίζω με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, με την Περιφέρεια, με τον Βουλευτή, κο Γκίκα, να καταφέρουμε να ιεραρχήσουμε κι εν συνεχεία να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα και στο τέλος να έχουμε θετικό απολογισμό.

Να ευχαριστήσω και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, ο οποίος μας είπε ότι θα έχουμε στενή συνεργασία σε τεχνικά θέματα.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κέρκυρα θα πάρει κάτι θετικό από αυτή την επίσκεψη της κυρίας Μενδώνη στο νησί».


Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αμέσως μετά τη σύσκεψη και τις τοποθετήσεις των δύο Δημάρχων, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή τους, σε επίπεδο Υπουργείου, σε όλα τα θέματα που αφορούν την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων και δράσεων στους δύο Δήμους.

«Κάναμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τους δύο Δήμους, αυτόν της Νότιας κι εκείνον της Βόρειας Κέρκυρας.

Είναι αγαθή τύχη που το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας και της Κέρκυρας ειδικότερα είναι διάσπαρτο σε όλη την επικράτεια της χώρας και της περιφέρειας. Τα μνημεία είναι πολλά κι αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι η ιδιαίτερη ευαισθησία των Δημάρχων να επενδύσουν και οι Δήμοι και η Περιφέρεια και το Κράτος, το Υπουργείο, στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων που έχουν στο χώρο ευθύνης τους.

Είναι πολλά και γι' αυτό χρειάζεται μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Χρειάζεται ωρίμανση σε αυτά που η τοπική κοινωνία και οι Δήμαρχοι θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν. Κατανοούμε την αγωνία τους να προσφέρουν στον τόπο τους ότι περισσότερο μπορούν.

Στο πλαίσιο αυτό θέσαμε ένα πλαίσιο συνεργασίας και με τους δύο Δημάρχους, τους οποίους ευχαριστώ για το πνεύμα και τη διάθεση συνεργασίας, προκειμένου να ωριμάσουν τα έργα αυτά, που εκείνοι θεωρούν ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα για την περιοχή τους.

Να επισημάνω ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η αντίστοιχη Νεοτέρων Μνημείων, ο Γενικός Γραμματέας, οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού κι εγώ είμαστε στη διάθεσή τους, να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε προκειμένου τα έργα αυτά να φτάσουν στον στόχο της απόλυτης ωριμότητας. Σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς και την Περιφέρεια θα δούμε τι μπορούμε να προχωρήσουμε από τα έργα αυτά.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες πολιτιστικές δράσεις, όπως τα φεστιβάλ, υπάρχει το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο μπορούν να εγγραφούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και μέσα από μια αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης ειδικών, θεματικών, επιτροπών, θα γίνεται αξιολόγηση των προτάσεων τους, ώστε να προχωρήσουμε σε χρηματοδότησή τους. Η θέση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι σαφής. Δεν θέλουμε να χρηματοδοτούμε αυθαίρετα και χωρίς κριτήρια τα διάφορα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή τους πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει αντικειμενοποιηθεί η διαδικασία μέσω των ειδικών επιτροπών αξιολόγησης.

Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τους Δημάρχους για τη συνεργασία τους και να τους διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, σε όλα τα επίπεδα, θα είναι κοντά τους, θα έχουν τη συνεργασία που ζητούν, προκειμένου από κοινού και με τη συνδρομή όλων των τοπικών φορέων, να καταφέρουμε να πετύχουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε για τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες εκπροσωπούν.

Συμφωνούμε όλοι ότι ο Πολιτισμός είναι μια τεράστια αναπτυξιακή δύναμη, που δίνει οικονομικές προοπτικές και σε αυτό το πλαίσιο, και οι Δήμαρχοι, αλλά και η κυβέρνηση, θα κινηθούμε».