Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος San Giacomo: Υπέρ της εφαρμογής του υπάρχοντος Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας στην Κέρκυρα

San Giacomo
06 Δεκεμβρίου 2019 / 11:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο κάλεσμα της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων να αποστείλει τις παρατηρήσεις του

για την επικαιροποίηση του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας  ανταποκρίθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo.

Στο από 29 Νοεμβρίου κείμενο των θέσεων και των προτάσεών του ο Σύλλογος San Giacomo σημειώνει: «Θεωρώντας το πολιτισμικό κεφάλαιο της πόλης, πρωταρχικό συστατικό της αειφορίας της,  υποστηρίζουμε ότι ο υπάρχων Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας μπορεί να το διαφυλάξει σε μεγάλο βαθμό. Δεδομένου ότι το τυπικό πλαίσιο της ισχύος του επιτρέπει την άμεση εφαρμογή του, προτείνουμε την –έστω ετεροχρονισμένα- εφαρμογή του, την διαρκή αξιολόγηση και τη μετατροπή του στα σημεία που η καθημερινότητα θα υποδείξει. Ακόμη επισημαίνουμε τη σημασία της ευρείας και ουσιαστικής συμμετοχήςτης τοπικής κοινωνίας μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ενημέρωσης, προκειμένου η εφαρμογή του Κανονισμού να συμβαίνει με επίγνωση και όραμα για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας από το μεγάλο μέρος των κατοίκων και των επαγγελματιών.
 
Ο Σύλλογος San Giacomo δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεσή της Δημοτικής Αρχής και ως προς τη διαβούλευση περί του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας, αλλά και ως προς όποια αρωγή μπορεί να είναι  χρήσιμη.

Το πλήρες κείμενο των θέσεων και των προτάσεων του Συλλόγου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Επιστολή στη Δήμαρχο για την Διαβούλευση

Θέμα: Επικαιροποίηση Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της Πόλης της Κέρκυρας (2016) ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “SANGIACOMO

Αναγνωρίζεται ευρύτερα πλέον σήμερα ότι η εφαρμογή του Κανονισμού Αστικής Λειτουργία της Πόλης της Κέρκυρας και η προώθηση των δράσεων του Σχεδίου Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης αποτελούν δυο μείζονες στοχεύσεις που δεν επιδέχονται πλέον δισταγμούς και αναβολές.Ο πολιτιστικός σύλλογος SanGiacomoεκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων ως προς τους παραπάνω δύο ανολοκλήρωτους στόχους αδικεί την πόλη, την μνημειακή της αξία, τους κατοίκους της και τους επισκέπτες. Τα δύο αυτά ζητήματα ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άλλα για το λόγο ότι ο εν εξελίξει διάλογος μέχρι την τελική τους διευθέτηση εμπλέκει περισσότερους πρωταγωνιστές της ζωής της πόλης με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί από τα προηγούμενα χρόνια μία δυναμική υποστήριξης ή υπεράσπισης διαφορετικών συμφερόντων τα οποία μεταξύ τους έρχονταισυνήθως  σε σαφή αντιπαράθεση.

Ο Σύλλογός μας εκφράζει την ικανοποίησή του για το έγκαιρο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής να αναγνωρίζει την σημασία αυτών των ζητημάτων καλώντας ως πρώτο βήμα επανεκκίνησής τους,  συλλόγους κατοίκων και επαγγελματικούς φορείς της πόλης να προτείνουν τροποποιήσεις για την επικαιροποίηση του ήδη εγκεκριμένου Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας του 2016.Συγχρόνως όμως, απορούμεεπειδή ο ήδη εγκεκριμένος Κανονισμός παραμένει ανενεργός εδώ και τρία χρόνια. Θεωρούμε ότι η μη εφαρμογή του δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι κανονιστικοί όροι  δεν είναι τεχνικά εφαρμόσιμοι (κάποιοι όντως μπορεί να μην είναι), όσο γιατί κυρίως ο ίδιος ο Κανονισμός ως εφαρμογή μέτρων κοινού σκοπού συνεπάγεται αλλαγές νοοτροπίας, στάσεων και συμπεριφορών που δεν είναι αποδεκτές από ομάδες που συνειδητά ή μη  επιθυμούν να διατηρήσουν  το σημερινό χαλαρό πλαίσιο λειτουργίας γιατί τους εξασφαλίζει πλεονεκτήματα.

Πρόκειται για έναν Κανονισμό που αποτελεί ήδη κανονιστική – διοικητική πράξη η οποία από τον Ιανουάριο του 2017 έχει ισχύ ουσιαστικού Νόμου. Εκτός αυτού είναι ένας Κανονισμός  του οποίου η επεξεργασία και το τελικό περιεχόμενο θέτει κανόνες, όρους και περιορισμούς εξηγώντας επαρκώς το νόημα της αναγκαιότητάς τους και την αξία της εφαρμογής τους.

Γι’αυτό, έστω και αν ο υπάρχων Κανονισμός χρήζει τροποποιήσεων ή συμπληρώσεων, ο Σύλλογός μας ενστερνίζεται το σκεπτικό του και την ουσία του περιεχομένου του και εκτιμά ότι μεγάλο μέρος των κανονιστικών μέτρων που περιέχει, είναι εφαρμόσιμο ως έχει. Θεωρεί επίσης ότι η μετατροπή κάποιων από τα βασικά σημεία του, που θέτουν ξεκάθαρα όρια στην ορθότητα των χρήσεων (στοές, όψεις κ.α.) θα ήταν εξαιρετικά αρνητική. Σύμφωνα με τα παραπάνω, καταθέτοντας τη δική μας συνεισφορά για την επικαιροποίηση του Κανονισμού αστικής λειτουργίας της πόλης προτείνουμε :

Η  διαβούλευση για την επικαιροποίηση να έχει ως σημείοαφετηρίας μια εκτίμηση για τον παρόντα Κανονισμό (2016) εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που η ίδια μπορεί να δώσει σχετικά με την επικαιροποίηση, έτσι ώστε να αποφεύγεται και η διατύπωση αιτημάτων ή απλουστευμένων απόψεων σύμφωνα με τις οποίες οι όροι του  δεν είναι εφαρμόσιμοι επειδή είναι περιοριστικοί.
Την έναρξη εφαρμογής του ισχύοντος Κανονισμού κατά κεφάλαια και παραγράφους μέσω της εποπτείας μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα είναι σε θέση τεκμηριωμένα να αξιολογεί και την μη εφαρμοσιμότητα ενδεχομένως κάποιων από τους όρους  του.
Την ένταξη στον Κανονισμό εδαφίων που θα επισημαίνουν τη σημασία της κατοίκησης και της ανάγκης στήριξης στη λειτουργία της πόλης των αρχών κοινής συνύπαρξης. Οι κάτοικοι είναι η ζωντανή ψυχή της πόλης, η μνήμη και η συνέχειά της. Τα τελευταία χρόνια, έχουν δεχθεί μεγάλες πιέσεις εξαιτίας της παλαιότητας των ιδιοκτησιών τους, της αδυναμίας ανακαίνισής τους, του κόστους ζωής, της έλλειψης χώρων στάθμευσης, της απομάκρυνσης συνοικιακών καταστημάτων που  εξυπηρετούσαν την καθημερινότητα, της αδυναμίας ενοικίασης κατοικιών εξαιτίας των δυσβάσταχτων ενοικίων (ως συνέπειακυρίως της διαδικτυακώνπλατφόρμων) και τέλος της ηχορύπανσης κυρίως από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Θεωρώντας δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή πρωταρχικό στόχο έχει την προστασία και τη διατήρηση της δημογραφικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, ο Κανονισμός οφείλει ιδιαίτερη αναφορά στους εγγυητές αυτής της ταυτότητας, δηλαδή τους κατοίκους, που είναι και οι φυσικοί χρήστες της πόλης. Επιπλέον, η θέσπιση και τήρηση των αρχών της κοινωνικής συνύπαρξης, θα διασφαλίσει την σχέση μεταξύ των κατοίκων και των επιχειρηματιών, σχέση που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αστικής λειτουργίας.

Το κυκλοφοριακό και η διαχείριση των απορριμμάτων,  σημαντικοί παράγοντες της λειτουργίας κάθε πόλης και μείζονα προβλήματα της δικής μας εδώ και αρκετά χρόνια, πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη θέσπιση και τήρηση κανόνων που θα έρθουν μελλοντικά να συμπληρώσουν τον παρόντα Κανονισμό ενόσω ήδη εφαρμόζεται αλλά και αξιολογείται στην πράξη.
O Πολιτιστικός Σύλλογος SanGiacomoθεωρεί το πολιτισμικό κεφάλαιο της πόλης μας, πρωταρχικό συστατικό της αειφορίας της. Θεωρεί  ότι ο υπάρχων Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας μπορεί να διαφυλάξει σε μεγάλο βαθμό το πολιτισμικό αυτό κεφάλαιο. Δεδομένου ότι το τυπικό πλαίσιο της ισχύος του επιτρέπει την άμεση εφαρμογή του, προτείνουμε την –έστω ετεροχρονισμένα- εφαρμογή του, την διαρκή αξιολόγηση και τη μετατροπή του στα σημεία που η καθημερινότητα θα υποδείξει.  Αλλά και κάτι ακόμη: την ευρεία και ουσιαστική εμπλοκήτης τοπικής κοινωνίας μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ενημέρωσης, προκειμένου  η εφαρμογή του να συμβαίνει με επίγνωση και όραμα για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας από το μεγάλο μέρος των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας, και ως προς τη διαβούλευση περί του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας, αλλά και ως προς όποια αρωγή δική μας μπορεί να είναι  χρήσιμη προς την κατεύθυνση αυτή.

Κέρκυρα 29 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ SAN GIACOMO

Αλέξανδρος Μακρής                                                 Αλίκη Κατσαρού

        Πρόεδρος                                                              Γραμματέας