Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με τον Δήμαρχο συναντήθηκαν οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου

Ζάκυνθος
23 Ιανουαρίου 2020 / 08:40

Στο τραπέζι τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και επηρεάζουν το τουριστικό «προϊόν»

ΖΑΚΥΝΘΟΣ.  Λύσεις στα προβλήματα του νησιού που επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων ξενοδόχων Ζακύνθου από τον Δήμαρχο, Νικήτα Αρετάκη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων αλλά και το Ναυάγιο, με τους ξενοδόχους να ζητούν διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσει σε έργα και παρεμβάσεις προκειμένου η νέα τουριστική σεζόν να ξεκινήσει χωρίς εμπόδια.

Με δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, αλλά προσθέτουν ότι περιμένουν να δουν να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα το συντομότερο δυνατό.

Διευρυμένη σύσκεψη για το Ναυάγιο

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία διευρυμένη σύσκεψη για το Ναυάγιο, προκειμένου με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, να επιτραπεί η ασφαλής προσέγγιση των επισκεπτών στο πλάτωμα.

Ένα βασικό θέμα, το οποίο ο κ. Αρετάκης έθεσε ως προτεραιότητα είναι η διάνοιξη δρόμου διαφυγής, αλλά και η δημιουργία χώρου στάθμευσης. Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι τόνισαν ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει και η συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων, Γ. Μάργαρης είπε για τη συνάντηση: «Πρέπει να συνεργάζονται όλοι οι φορείς για να λυθούν τα προβλήματα και εμείς θα είμαστε δίπλα για να βοηθήσουμε. Είμαι ικανοποιημένος από τη συνάντηση, αρκεί να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και οι θέσεις του Δημάρχου. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε τυπικοί στις οικονομικές υποχρεώσεις μας απέναντι στον Δήμο».

Από την πλευρά του, ο Δημοτικός Σύμβουλος και ξενοδόχος Γ. Τσουρουνάκης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση είπε ότι «το Ναυάγιο θέλει περισσότερα πράγματα.

Με ελεγχόμενη πρόσβαση, αν προκύψει μια φωτιά, δεν θα υπάρχει τρόπος να φύγουν οι τουρίστες. Το επισκέπτονται 3.000 κόσμος ημερησίως. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να εκλείψει η επικινδυνότητα σε μεγάλο βαθμό».


Ν. Αρετάκης: «Δείξτε μου εμπιστοσύνη – Δεν θα γεμίζει η Ζάκυνθος σκουπίδια»

Οι ξενοδόχοι επίσης, ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν καταστρεπτικές συνέπειες για τον τουρισμό και τον τόπο, αν γεμίσει το νησί σκουπίδια κατά τη διάρκεια της σεζόν, με τον Δήμαρχο να τους καλεί να του δείξουν εμπιστοσύνη, αφού όπως τους μετέφερε, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν θα επαναληφθούν εικόνες του παρελθόντος.

Ο κ. Τσουρουνάκης σχολίασε ότι μπορεί ο Δήμαρχος να είναι αισιόδοξος, ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό. «Αυτή τη στιγμή τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Δημάρχου ότι θα φέρει μεγάλες εταιρίες για κατασκευή εργοστασίου εκμηδενίστηκαν. Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ είναι μοναδική λύση, που είναι εταιρία με εμπειρία. Οι σχέσεις όμως του Δημάρχου με τη ΜΕΣΟΓΕΙΟ δεν είναι καλές. Δεν ξέρω πως θα προχωρήσει και η ενδιάμεση λύση… Επίσης δυστυχώς οι υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι στελεχωμένες με ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποκομιδή. Τα σκουπίδια είναι παντού στη Ζάκυνθο και υπάρχει πρόβλημα», είπε ο κ. Τσουρουνάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αλυκών Άκης Ποταμίτης είπε: «Θα δούμε από το άνοιγμα τρων φακέλων αν η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ έχει δώσει τη μικρότερη προσφορά και αν η 3Κ έχει δώσει μεγαλύτερη προσφορά. Τα σκουπίδια δεν πρέπει να μείνουν στον δρόμο. Λογικό είναι να κλείσει ο Λίβας αν δεν αλλάξει η κατάσταση εκεί και θα βρεθούμε πάλι με τα σκουπίδια στους δρόμους».


Για τον βιολογικό

Ένα άλλο «καυτό» θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση αφορούσε στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, με τον Δήμαρχο να τους αναλύει τον προγραμματισμό του. Είπε για άλλη μία φορά ότι δεν μπορεί να γίνει επέκταση του Βιολογικού και ότι εξετάζεται η δημιουργία νέων σε άλλη περιοχή (Τσιλιβύ, Αλυκές, Αλυκανά και Τραγάκι).

Για το θέμα του βιολογικού, ο κ. Τσουρουνάκης είπε: «είναι πολύ λυπηρό να χαθούν τα 4εκ. για μια μελέτη που έχει γίνει πολύ γρήγορα. Θα μπορούσε να αναμορφώσει τη μελέτη ο Δήμαρχος. Ο βιολογικός θέλει εκσυγχρονισμό και υπάρχει άδεια από την Πολιτική Αεροπορία η οποία δεν έχει αντίρρηση για τα μηχανήματα του βιολογικού καθαρισμού να εκσυγχρονιστούν.

Δυστυχώς είναι κρίμα γιατί μάλλον χάθηκαν τα χρήματα και οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι εύκολες. Περνάει ο χρόνος χωρίς να έχουμε τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Και να φτιάξει άλλο βιολογικό σε άλλο σημείο της Ζακύνθου, ο υπάρχων βιολογικός χρήζει ανακαίνισης. Όταν υπάρχει έτοιμη χρηματοδότηση για ένα έργο, πρέπει να γίνεται ένα έργο. Αν δεν συμφωνεί ο Δήμαρχος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει τις μελέτες».


«Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να λέει αναξιόπιστους τους ξενοδόχους»

Ο κ. Αρετάκης είπε στους εκπροσώπους των συλλόγων ότι θα σκύψει πάνω από τα προβλήματα που του ανέλυσαν, αλλά τόνισε ότι για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση έργων θα πρέπει και αυτοί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο Δήμο. Δηλαδή να εξοφλήσουν τα χρέη του στη ΔΕΥΑΖ, να πληρώσουν τα τέλη σύνδεσης, να εγκαταστήσουν βιολογικούς στις ξενοδοχειακές μονάδες και να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των επιχειρήσεών τους, ώστε να αποδίδουν κανονικά τα τέλη που τους αναλογούν.

Για το θέμα αυτό ο κ. Ποταμίτης είπε: «ο Δήμαρχος μας μίλησε για το μεγάλο χρέος ιδιωτών και επαγγελματιών. Εμείς είπαμε ότι δεν μπορεί να λέει αναξιόπιστους τους ξενοδόχους. Του είπαμε να φέρει στην επιφάνεια ποιες επιχειρήσεις οφείλουν και πόσα. Να ξέρουμε και με τον ίδιο τρόπο, ποιοι είναι αναξιοπαθούντες. Αυτούς πρέπει να τους βοηθήσουμε».


πηγή:  Imerazante.gr