Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα κάτω απ΄ τη χρυσόσκονη!

Editorial
29 Ιουλίου 2016 / 12:37

Το μοναδικό σχόλιο της προκοπής, που μπορεί να κάνει κάποιος, σχετικά με την ηχηρή καταγγελία των ανθρώπων της ΔΕΗ για τον πληθυσμό των οφειλετών Κερκυραίων είναι πως το νησί δεν είναι αυτό, που οι περισσότεροι φαντάζονται!

Παλιότερα ένας μεγαλύτερος και πιο έμπειρος δημοσιογράφος δεν κουραζόταν να επισημαίνει ότι η Κέρκυρα είναι το νησί των αντιθέσεων. Όποια ερμηνεία από τις δυο και να πάρετε, θα καταλήξετε στο ίδιο συμπέρασμα ότι πίσω από τα μαγαζιά με τον φανταχτερό διάκοσμο και την ξενοιασιά των διακοπών εκατοντάδων χιλ. ανθρώπων, κρύβεται η φτώχεια των πολλών ντόπιων. Αυτή που αποτυπώνεται τόσο στα στατιστικά για το τοπικό ΑΕΠ όσο και σ' εκείνα (σ.σ. κακή ώρα) των Οργανισμών και των φορέων παροχής των στοιχειωδών υπηρεσιών και προϊόντων.
Που καταγράφεται στα συσσίτια της Μητρόπολης και τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Που εντοπίζεται στα Ταμεία αλλά και την επάρκεια ρευστότητας του Δήμου αλλά και στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δρόμοι και οι κοινόχρηστοι χώροι.
Αυτή είναι η αλήθεια, που κρύβεται επιμελώς (σ.σ. απ' ό, τι φαίνεται όχι σε κάθε περίπτωση) στα στενά καντούνια της παλιάς πόλης αλλά και σε 'κείνα των χωριών...
Κι αναρωτιέται κανείς: Με τέτοια τουριστική οικονομία, τόσους επισκέπτες και τέτοιους τζίρους, πως μπορεί να είναι έτσι; Δεν μπορεί θα φταίνε τα στοιχεία!
Τα στοιχειά φταίνε κι όχι τα στοιχεία. Αλλά και το ξερό μας το κεφάλι, που σπανίως επιδεικνύει την πρόνοια να κρατήσει κάτι από τον πλούτο που δημιουργεί κι εύκολα παραχωρεί σε πιο αεράτους ανθρώπους, μοντέρνους και ψαγμένους. Σαν ένα σύμπλεγμα, μια ηττοπάθεια, μια ανασφάλεια, που μεταγγίζεται ατόφια στην πολιτική κι αναπαράγεται. Ένα αρνητικό σπιράλ στη διάρκεια του χρόνου... Και το ερώτημα αμείλικτο: Είναι δυνατόν η Κέρκυρα του ενός και πλέον εκατ. αφίξεων και του μισού και πολύ πλέον εκατ. των ημερήσιων επισκεπτών από την κρουαζιέρα, η Κέρκυρα των τεσσάρων εκατ. και πάνω ελαιοδένδρων κοκ να είναι γραμμένη στα βερεσέδια της ΔΕΗ κατά 40% του πληθυσμού της; Εσείς τι λέτε; Είναι αντικειμενικό αυτό;