Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Μόνο αν γίνει χωροθέτηση, θα φύγουν τα καύσιμα απ΄ τα Γουβιά

Πετρογκάζ
21 Ιανουαρίου 2017 / 15:08

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων, θα πρέπει να βρεθεί χώρος από την πολιτεία για την μετεγκατάστασή τους, εξήγησε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Φυσικών Πόρων και Ενέργειας Αλ. Μπαλής. «Υπό τον όρο ότι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, η εγκατάσταση της Πετρογκάζ είναι νόμιμη», συμπλήρωσε, απαντώντας  στη σχετική επερώτηση του Θ. Γουλή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» .

Η φωνή του Εξωραϊστικού και Εκπολιστικού Συλλόγου Γουβιών τελικά δεν ακούστηκε, καθώς το θέμα δεν είχε εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη παρά μόνον ως επερώτηση και έτσι δεν δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο του Συλλόγου Μ. Μικάλεφ από τον πρόεδρο του συμβουλίου Χρήστο Μωραΐτη.

«Ως Π.Ι.Ν. η πρώτη άδεια στην Πετρογκάζ δόθηκε το 2012 και στη συνέχεια σε κάθε ετήσιο έλεγχο η εταιρεία συμμορφωνόταν. Το Φεβρουάριο του 2016, με ΚΥΑ, καθορίστηκε ότι οι έλεγχοι σε τέτοιες εγκατάστάσεις θα είναι πλέον τριετείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνονται  έλεγχοι πιο συχνά» συνέχισε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας ότι ο τελευταίος έλεγχος από την Περιφέρεια είχε γίνει το 2015. 


Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις του Αλ. Μπαλή για την κείμενη νομοθεσία, οι δεξαμενή της Πετρογκάζ που προϋφίστατο του Π.Δ. του 1979, βρίσκεται νομίμως στην περιοχή, αν και η ίδια η εταιρεία έχει επι της ουσίας διακόψει τη δραστηριότητά της στην Κέρκυρα.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει τι θα απογίνει με την εταιρεία, ενώ την επόμενη Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σφράγισης της δεξαμενής, αφού αδειάσει τελείως με χρήση νερού.
Τέλος Απριλίου αναμένεται η απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, όπου είχε προσφύγει η εταιρεία προκειμένου να κάνει χρήση και της δεύτερης δεξαμενής που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Γουβιών.
 

Εκνευρισμό προκάλεσε στην αντιπεριφερειάρχη Νικολέτα Πανδή η ερώτηση του Σπ. Σπύρου για το αν η Περιφέρεια θα ανανέωνε την αδειοδότηση της εγκατάστασης. «Μερικές φορές η επιθυμίες μας δεν συμβαδίζουν με το νομικό πλαίσιο. Τι θέλετε να πείτε κ. Σπύρου; Ότι πρέπει οι υπηρεσίες να παρανομήσουν, ή να πάω εγώ στη φυλακή; Γνωρίζετε πολύ καλά όλες τις διαδικασίες και δεν καταλαβαίνω γιατί έρχεστε εδώ σαν κατήγορος», απάντησε η Ν. Πανδή.