Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία Δικτύου Μουσείων

Δημοτική Πινακοθήκη
03 Απριλίου 2017 / 12:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων Μουσείων της Κέρκυρας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου για τη δημιουργία Δικτύου Μουσείων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο,

στη Δημοτική Πινακοθήκη, παρουσία του Δημάρχου Κώστα Νικολούζου.
Στόχος της συνάντησης του Σαββάτου ήταν η κωδικοποίηση των  κοινών προβλημάτων  των μουσείων που λειτουργούν στην Κέρκυρα και η δρομολόγηση, μέσω της δικτύωσης,  συγκεκριμένων  δράσεων  στους τομείς της επικοινωνίας, προβολής,   διεθνών συνεργασιών και χρηματοδοτήσεων.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Δήμαρχος τόνισε πως η ιδέα σύστασης του Δικτύου στοχεύει στο συντονισμό των δράσεων και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων των Μουσείων για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κέρκυρας. Καθοριστικός σε αυτό, προσέθεσε, είναι ο ρόλος του Ιονίου Πανεπιστημίου που μπορεί, με τα κατά περίπτωση Τμήματα και τις Ομάδες του και μέσω των συνεργασιών, να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε πρωτοβουλίες τέτοιου περιεχομένου.
 
Οι εκπρόσωποι των Μουσείων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους και μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκε:
· να συνταχθεί και να υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των Μουσείων
· να διερευνηθούν οι όροι και η προϋποθέσεις για την ίδρυση Δικτύου Μουσείων
· στο μεταξύ, να υλοποιηθούν άμεσες δράσεις προκαταρκτικές της δημιουργίας Δικτύου.

Για το σκοπό αυτό, συστήνεται τριμελής ομάδα εργασίας, με εκπροσώπους του Δήμου, του Πανεπιστημίου  (Ομάδα Μουσειολογίας) και των Μουσείων,   η οποία, σε επόμενη συνάντηση,  θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ενεργειών της   στο παραπάνω τρίπτυχο. 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι των Μουσείων: Δημοτική Πινακοθήκη, Αναγνωστική Εταιρεία, Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης, Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων, Μουσείο Καποδίστρια, Μουσείο Μουσικής Παλαιάς Φιλαρμονικής, Μουσείο Χαρτονομισμάτων, Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας. Συμμετοχή στη διαδικασία δήλωσε η Διευθύντρια του Παραρτήματος Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Παπασωτηρίου, που βρισκόταν εκτός Κερκύρας.
Παρών ήταν, επίσης, ο υπεύθυνος της Ομάδας Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Σταύρος Βλίζος, με τους φοιτητές της  Ομάδας του.