Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Λαζαρέτο (photos)

Εθνική Αντίσταση
27 Οκτωβρίου 2019 / 11:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λαζαρέτο η τελετή μνήμης των εκτελεσθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

Η τελετή ξεκίνησε με το μνημόσυνο και την ανάγνωση των ονομάτων των εκτελεσθέντων μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Στη συνέχεια η πρώην βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη έκανε τη κεντρική ομιλία της σημερινής ημέρας.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Λαζαρέτο ΣπύροςΤανταλίδης, αφού κατέθεσε στεφάνι απηύθυνε έκκληση προς την πολιτεία να προστατεύσει τον ιστορικό τόπο.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Αλ. Αυλωνίτη και Δημήτρη Μπιάγκη για το νόημα της ημέρας. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης τόνισε πως ο φασισμός δεν έχει πεθάνει και ακόμα και σήμερα υπάρχουν αυτές οι αντιλήψεις προς τους κατατρεγμένους και πρόσφυγες.



Η δήμαρχος Κερκυραίων και Διαποντίων Μερόπη Υδραίου αφού ευχαρίστησε τον σωματείο Λαζαρέτο για τη σταθερή του συνεισφορά στις εκδηλώσεις μνήμης, τόνισε πως μόνο ενωμένη και συμφιλιωμένη μπορεί μια κοινωνία να προοδεύσει. Δεσμεύτηκε ότι η νέα δημοτική αρχή θα τιμήσει το νησί, ενώ ανήγγειλε πως θα αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση που υπάρχει για την πλωτή εξέδρα προς το μνημείο και για την ανάπλαση της νησίδας. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Στεφάνι κατέθεσαν επίσης η Λαϊκή Ενότητα, η Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθεντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της δικτατορίας, ο Μάρκος Βάπτισμας εκ μερους του Συνδέσμου Εξορισθέντων Μακρονήσου καθώς και συγγενείς και φίλοι των εκτελεσθέντων.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και καταχειροκροτούμενοι κατέθεσαν στεφάνι οι αγωνιστές της Αντιστασης Έλλη Πρωτογερέλη και Φίλης Κορωνάκης.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.