Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Eξαντλήθηκαν» τα depon σε πολλά φαρμακεία της Δράμας

Χρονικά της Δράμας
18 Μαρτίου 2020 / 15:23

ΔΡΑΜΑ. Ο φόβος για ελλείψεις οδηγεί σε υπερβολική ζήτηση.

Ελλείψεις σε depon, αντιπυρετικά και μερική έλλειψη σε panadol παρατηρείται σε πολλά φαρμακεία της Δράμας, κάτι που επιβεβαίωσε και η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κα Όλγα Βασιλείου, σε δηλώσεις της στα ΧΡΟΝΙΚΑ.
Οι ελλείψεις ή η μικρή διαθεσιμότητα δεν είναι της ίδιας έκτασης σε όλα τα φαρμακεία, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ των Χ, ενώ από την άλλη πλευρά, η μεγάλη ζήτηση αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, δείχνει τον φόβο που έχει κυριαρχήσει στους καταναλωτές, για την ενδεχόμενη έλλειψη τους.
“Δεν υπάρχουν θα λέγαμε αντιπυρετικά τύπου depon στα φαρμακεία. Η παρακεταμόλη είναι από τα πρώτα φάρμακα που χορηγούνται. Ίσως από τον φόβο που αισθάνονται οι πολίτες λόγω των εξελίξεων επιδιώκουν να έχουν απόθεμα. Αυτό δημιουργεί έλλειψη”, σημείωσε η κα Βασιλείου.
Το πλέον βέβαιο είναι πάντως ότι η μεγάλη ζήτηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων αυτής της μορφής θυμίζει έντονα την υπερκατανάλωση που παρατηρείται σε ορισμένα είδη όπως για παράδειγμα τα αντισηπτικά σκευάσματα, τα είδη προσωπικής υγιεινής αλλά και ορισμένα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ.
Μία μερίδα καταναλωτών αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια ίσως γνωρίζοντας ότι διαθέτει ικανές ποσότητες από προϊόντα που θεωρεί ότι μπορεί να λείψουν από την αγορά, παρά τις διαβεβαιώσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας ότι η ανατροφοδότηση των καταστημάτων είναι δεδομένη και παρά την διαπίστωση ότι τελικά τις ελλείψεις στην αγορά τις δημιουργεί κυρίως η υπερκατανάλωση.