Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Γερμανία ακόμη οργανώνουν πάρτυ… κοροναϊού!

Πατρίς Ηρακλείου
20 Μαρτίου 2020 / 15:10

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Πάρτυ κοροναϊου οργανώνουν στην Γερμανία, ορισμένοι πολίτες που επιλέγουν να μην πειθαρχούν στα μέτρα που επιβάλλονται.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων Ευρώπης, γιατρός, κ. Ευτυχία Olowson Σαβιολάκη, περιγράφει στην “Π” την κατάσταση που επικρατεί στην Γερμανία.
“Το πρόβλημα κι εδώ είναι με τα αντισηπτικά και με τις μάσκες. Έχουν εξαφανιστεί.
Επειδή καινούριες παραγγελίες για αντισηπτικά δεν μπορούσαν να γίνουν έδωσε εντολή η υπουργός υγείας στους φαρμακοποιούς να φτιάξουν αντισηπτικά μόνοι τους.
Αλλά ακόμα και οι φαρμακοποιοί έχουν πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να βρουν τις πρώτες ύλες, ιδίως την αιθανόλη.”
Στο ιατρείο ακόμα έχουν αντισηπτικό.”Δυστυχώς, όμως, γίνονται και πολλές κλοπές από νοσοκομεία και ιατρεία. Μάσκες δεν μπορούμε να παραγγείλουμε.
Τα νοσοκομεία έχουν ακόμη, από ό,τι γνωρίζω. Εμείς καταφέραμε να βρούμε τουλάχιστον για τΟΥς συναδέλφους που έχουν πολύ κοντινή επαφή με τους ασθενείς και δεν μπορούν να κρατήσουν απόσταση, όπως οι οφθαλμίατροι και οι καρδιολόγοι.
Εμείς οι διαβητολόγοι απλά κρατάμε απόσταση και φοράμε γάντια, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό”, περιγράφει. Έχει, βέβαια, αλλάξει ο τρόπος εργασίας των γιατρών και ο τρόπος προσέγγισης του ασθενούς.
“Προσπαθούμε να συντομεύσουμε πολύ το χρόνο επαφής με τον ασθενή. Κρατάμε απόσταση γιατί ο καθένας θεωρείται δυνητικά φορέας του ιού.
Περιοριζόμαστε στα εντελώς απαραίτητα. Εμένα προσωπικά αλλά και τους συναδέλφους μου μας ενοχλεί αυτό πολύ ότι πολλοί ασθενείς δεν έρχονται από φόβο στα ραντεβού”, αναφέρει.
Την περασμένη Τετάρτη, στο Αμβούργο τα κρούσματα ήταν 414, τα 11 νοσηλεύονταν, δύο ήταν στην Εντατική και είχε σημειωθεί ένας θάνατος.
Έχουν κλείσει σχολεία και περισσότερα καταστήματα. Έχει πιάσει πανικό τον κόσμο που ψωνίζει μερικά είδη σε πολύ μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να είναι άδεια τα ράφια σε πολλά σουπερμάρκετ, ιδίως στα μακαρόνια, το ρύζι, το αλεύρι και το χαρτί υγείας. Αντισηπτικά σαφώς δεν υπάρχουν.
Ούτε αντισηπτικά μαντηλάκια. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που δεν συμμερίζονται τον κίνδυνο και δεν τηρούν τα μέτρα. Μάλιστα κάποιοι καλούν σε «πάρτυ κοροναϊού».
Τα νοσοκομεία ευτυχώς πάντως έχουν ακόμη καλό εξοπλισμό. Γενικώς, η Γερμανία έχει ακόμη μικρό ποσοστό θνησιμότητας.
Το Αμβούργο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, αναλογικά σε όλη την Γερμανία, 19,4 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους.