Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πληθαίνουν και στο Ηράκλειο τα θύματα των απατεώνων στο όνομα της… Microsoft

Πατρίς Ηρακλείου
20 Μαρτίου 2020 / 17:07

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. «Στον τραπεζικό λογαριασμό μου είχα 9.020 ευρώ. Ήταν οι κόποι μιας ζωής.

Μου τηλεφώνησε μια κοπέλα και μου συστήθηκε ως υπάλληλος  της  Microsoft και δυστυχώς εξαπατήθηκα.
Αυτό όμως που με εξοργίζει περισσότερο είναι ότι η Τράπεζα μου όταν ζήτησα να ακυρώσει το έμβασμα μου είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί χρειάζονται 15 ευρώ, που εγώ δεν έχω»
Είναι η μαρτυρία μιας αλλοδαπής, κατοίκου του Ηρακλείου, η οποία έπεσε κι εκείνη θύμα των γνωστών απατεώνων που τηλεφωνούν με σκοπό να υποκλέψουν τα στοιχεία των ανυποψίαστων πελατών και να τους αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η νέα απάτη που είχε άσχημο τέλος για την ίδια έγινε πριν λίγες ημέρες. Ακολουθήθηκε η συνηθισμένη  διαδικασία.
Την κάλεσαν στο σταθερό της τηλέφωνο και της έδωσαν έναν αριθμό, τον οποίο έκανε το λάθος να περάσει στο κινητό της τηλέφωνο.
Από εκεί και μετά ήταν όλα προδιαγεγραμμένα… «Πήγα σε ΑΤΜ και είδα ότι ο λογαριασμός μου είχε αδειάσει» αναφέρει η ίδια.
«Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απατεώνες. Να μην ξεγελαστούν όπως εγώ» τονίζει.
Η απογοήτευσή της συνεχίστηκε όταν από την τράπεζα της είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. «Μα γιατί έστειλαν το έμβασμα χωρίς να με ρωτήσουν;» διερωτάται, αλλά απάντηση από το πιστωτικό κατάστημα δεν πήρε.
«Θα στραφώ εναντίον τους και μακάρι να βρεθούμε όλοι που εξαπατηθήκαμε να κάνουμε μια ομαδική μήνυση. Η τράπεζα έπρεπε να μας προστατεύσει κι όχι να δίνει τα λεφτά μας χωρίς να μας ρωτάει».
Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Π», τα τηλεφωνήματα τις τελευταίες ημέρες από τους απατεώνες σε Ηρακλειώτες είναι εκατοντάδες. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι η Microsoft δεν ακολουθεί αυτού του είδους τις διαδικασίες με τους πελάτες της.
Ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Αναγνώστης της «Π» αναφέρει μία άλλη μορφή απάτης, για την οποία ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο μήνυμα του προς την «Π» αναφέρει:
«Εργάζομαι σε δημόσια υπηρεσία. Μου τηλεφώνησαν με ηχογραφημένο μήνυμα, στο υπηρεσιακό σταθερό, ώρα 13.22 19/3/2020 από το 2120001.
Μου είπαν “Συγχαρητήρια κερδίσατε 640ευρώ από το σούπερ μάρκετ προσφορών. Πατήστε το ένα για να συνεχίσετε.” Φυσικά δεν το πάτησα. Αν πατούσα προφανώς θα συνδεόταν με κάποιο νούμερο υψηλής χρέωσης π.χ.901χχχ.
Δεν έφταναν οι πολλές κλήσεις που είχα σπίτι  από 0049 Γερμανία, 0044 Αγγλία, 0035 Βουλγαρία και δεν τα σηκώναμε. Αν έπαιρνε κανένας φίλος δε ρίσκαρα να το μάθω.
Αν από το 2120001543 καλούσαν σπίτι και απαντούσαν οι ηλικιωμένοι γονείς μου, ή τα παιδιά μου θα πατούσαν το ένα και θα χρεωνόμουν εγώ. Είναι νόμιμο αυτό; Φαίνεται και το νούμερό τους! Τόση διαφθορά σε αυτή τη χώρα;»

Θάνος Περβολαράκης