Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοιτάξτε στον ουρανό και κάντε μιαν ευχή!

Διάττοντες
10 Αυγούστου 2016 / 12:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας ενημερώνει ότι αυτές τις ημέρες είναι ορατή η βροχή διαττόντων, (πεφταστέρια) «Περσείδες». Οι διάττοντες είναι μικρά σωματίδια, συνήθως υπολείμματα της ουράς κομητών, μικρά σαν κόκκους άμμου, τα οποία όταν συναντιούνται με τη Γη στην ετήσια τροχιά της, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα γύρω στα 60 Km το δευτερόλεπτο, αναφλέγονται και προκαλούν το οπτικό ίχνος του διάττοντα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων προέρχεται από σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle. Παίρνουν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από τον οποίο φαίνεται να ξεκινούν οι τροχιές τους (ακτινοβόλο σημείο).
Παρατηρούνται σε όλο το εύρος του ουράνιου θόλου και είναι διαφορετικής φωτεινότητας, ανάλογη του μεγέθους τους. Το φαινόμενο διαρκεί αρκετές ημέρες, για εφέτος όμως , το μέγιστο των Περσειδών αναμένεται τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Αυγούστου 2016 και προβλέπεται έξαρση της βροχής των Περσειδών διαττόντων.
Γύρω στις 01:30 Ώρα Ελλάδος της Παρασκευής 12 Αυγούστου φαίνεται ότι θα αρχίσουμε να συναντάμε ρεύματα μετεωροειδών που παρεκτράπησαν πλησιέστερα προς την τροχιά της Γης από βαρυτική επίδραση του πλανήτη Δία μέσα στο 2016.
Η Γη αναμένεται να περάσει από το το πυκνότερο τμήμα του ρεύματος των μετεωροειδών τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου, από 00 hrs ως 04 hrs UT δηλ. από 03:00 ως 07:00 Ώρα Ελλάδος.
Ο ζενιθιαίος ωριαίος ρυθμός (ZHR) αναμένεται να πλησιάσει τους 150-160 διάττοντες την ώρα.
Στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής δύει και η Σελήνη, σε φάση 1ου τετάρτου, οπότε και το ακτινοβόλο σημείο των Περσειδών θα είναι ψηλά.
Επιπλέον πληροφορίες και στην ιστοσελίδα:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=23449
Ο τρόπος παρατήρησής τους είναι με γυμνό μάτι, σε σκοτεινό ουρανό. Μια παραλία, ή ένα σημείο χωρίς φωτορρύπανση είναι τα ιδανικά μέρη για παρατήρηση. Κιάλια και τηλεσκόπια δεν είναι χρήσιμα στην παρατήρησή τους. Προτείνουμε στους παρατηρητές να επιλέξουν ένα σκοτεινό σημείο, με καλύτερη θέση την επικλινή, με τα πόδια στην ανατολή και δυνατότητα θέασης μεγάλου μέρους του ουράνιου θόλου. Απαιτείται υπομονή και επιμονή.
Καλή παρατήρηση!