Τετάρτη 15.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα εργαστήρια αισθητικής είναι χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας!

υγεία
17 Φεβρουαρίου 2021 / 11:18
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Το Επαγγελματικό Σωματείο Διπλωματούχων Αισθητικών για τις υπηρεσίες που εμφανίζονται σε χώρους και συνθήκες απαγορευτικές για την δημόσια υγεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε το Επαγγελματικό Σωματείο Διπλωματούχων Αισθητικών Κέρκυρας με την οποία θέλει να επιστήσει την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, καθώς πλήθος Αισθητικών πράξεων εφαρμόζονται σε χώρους και συνθήκες ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ για την Δημόσια Υγεία. Συγκεκριμένα:

«Το επάγγελμα του Αισθητικού - Κοσμητολόγου στην  Ελλάδα ανήκει στα επαγγέλματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,  κατοχυρωμένο με  Νομοθετικό Διάταγμα από το 1969 ( ΦΕΚ υπ΄αριθ.361/69 Ν.Δ. περί ασκήσεως του επαγγέλματος του αισθητικού - Υπουργική Απόφαση Φ.Γ4ε/5258/1970 - ΦΕΚ Β-426/17-6-1970).

Οι επαγγελματίες Αισθητικοί- Κοσμητολόγοι είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  τετραετούς φοίτησης , του τμήματος Βιοϊατρικών Σπουδών με κατεύθυνση την Αισθητική- Κοσμητολογία  του Πανεπιστημίου  Δυτικής Αττικής  (ΠΑΔΑ πρώην ΤΕΙ σύμφωνα με το Νόμο 4521/18), με πρόσβαση σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές  σπουδές.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 37/Α/07-02-1989 περί  Επαγγελματικών δικαιωμάτων  πτυχιούχων τμήματος Αισθητικής- Κοσμητολογίας, οι πτυχιούχοι Αισθητικοί- Κοσμητολόγοι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης,  είναι οι μοναδικοί κάτοχοι άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Αισθητικού και οι  μόνοι υγειονομικά υπεύθυνοι που μπορούν να λάβουν άδεια λειτουργίας Εργαστηρίου Αισθητικής από την Περιφέρεια/Τμήμα επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας.
Απόφοιτοι ιδιωτικών ή δημοσίων ΙΕΚ, ΤΕΕ,ΕΠΑΛ ,ΕΠΑΣ είναι βοηθοί Αισθητικών εφαρμογών και δεν μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως Αισθητικού. Ακόμη και πιστοποιημένοι να είναι μέσω ΕΟΠΠΕΠ, ανήκουν στην μεταλυκειακή εκπαίδευση και ΔΕΝ μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα ΟΥΤΕ να ανοίξουν Εργαστήριο Αισθητικής και σε κάθε περίπτωση να εργαστούν, χωρίς την εποπτεία του κατόχου αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος Αισθητικού- Κοσμητολόγου ΤΕΙ ή ΠΑΔΑ.

Κανένα σεμινάριο δεν σε κάνει Αισθητικό! Μόνο τα αδειοδοτημένα από την περιφέρεια, εργαστήρια αισθητικής, μπορούν και παρέχουν αισθητικές πράξεις όπως βαθύ καθαρισμό προσώπου, μη ενέσιμη μεσοθεραπεία προσώπου και σώματος, δερμοαπόξεση / υδροδερμοαπόξεση, χημικά / φυτικά peelings, ενυδάτωση προσώπου, τεχνολογίες RF, Hi-Fu, υπέρηχους, ιοντοφόρεση κτλ, αποτριχώσεις με κερί, ηλεκτρική – ριζική, ενζυμική, laser, φωτόλυση και μάλαξη.

Η αισθητική δεν επιτρέπεται να παρέχεται σε καμία περίπτωση σε κομμωτήρια / κουρεία, φαρμακεία, καταστήματα πώλησης καλλυντικών, γυμναστήρια και σε σπίτια. Η Αισθητική μπορεί να εφαρμόζεται μόνο σε συστέγαση με χώρους περιποίησης άκρων ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει πτυχιούχος αισθητικός ΤΕΙ ή ΠΑΔΑ κάτοχος αδείας άσκησης επαγγέλματος Αισθητικού και ξεχωριστές άδειες λειτουργίας  για τις δυο επαγγελματικές δραστηριότητες.
Τα εργαστήρια αισθητικής είναι χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας!

Τι πρέπει να προσέξει ο επισκέπτης ενός Εργαστηρίου Αισθητικής προκειμένου να είναι ασφαλής:

Σε εμφανές σημείο

1.Το πτυχίο του Αισθητικού να είναι ΤΕΙ ή ΠΑΔΑ
2.Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Αισθητικού από την Περιφέρεια
3.Άδεια λειτουργιάς Εργαστηριού Αισθητικής από την Περιφέρεια
4.Σήμα νομιμότητας Εργαστηριού Αισθητικής με το σήμα της ΟΣΕΔΑΕ
(ομοσπονδία σωματείων διπλωματούχων αισθητικών Ελλάδος)


ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.