Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από επιτροπή η επιλογή χώρου για τον ΣΜΑ στη Βόρεια Κέρκυρα

Σταθμός Μεταφόρτωσης
23 Ιουλίου 2021 / 17:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ομόφωνα εγκρίθηκε η ανάγκη κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το «πράσινο φως» για την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην βόρεια Κέρκυρα άναψε με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Το θέμα συζητήθηκε ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Γιώργου Μαχειμάρη και των Αντιδημάρχων Σπ.Κόκκαλη και Θ. Σκέμπρη.

Την αναγκαιότητα κατασκευής ΣΜΑ στην περιοχή τόνισαν όλες οι παρατάξεις που ψήφισαν θετικά υπέρ της εισήγησης για τη λήψη σχετικής απόφασης. Παράλληλα ορίστηκε η Επιτροπή (αποτελούμενη από δυο δημοτικούς συμβούλους) και ο πραγματογνώμονας που θα προβούν στην επιλογή του χώρου που θα γίνει ο Σταθμός και θα ορίσει και τις προδιαγραφές λειτουργίας του, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεοφάνης Σκέμπρης. Το συγκεκριμένο πάντως θέμα, έχει τεθεί και κατά το παρελθόν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου και τότε είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση για ΣΜΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πορεία προς το βοριά» Σωκράτη Τρύφωνα.

Η διαφορά σε αυτή την συνεδρίαση ήταν ο ορισμός της Επιτροπής που έχει να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» της εύρεσης του χώρου που θα γίνει ο ΣΜΑ, κάτι το οποίο δεν συζητήθηκε καθόλου στην συνεδρίαση παρότι το θέμα της εισήγησης ανέφερε «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τον χώρο κατασκευής ΣΜΑ – Αναγκαιότητα δημιουργίας κατασκευής Σ.Μ.Α. – Ορισμός Επιτροπής δυο Δημοτικών Συμβούλων για τη διαδικασία κατασκευής Σ.Μ.Α. – Ορισμός πραγματογνώμονα».

«Ως δημοτική αρχή έχουμε υπόψιν κάποια πιθανά σημεία για το που μπορεί να γίνει ο ΣΜΑ, ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Επιτροπή. Είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που θα έπρεπε να γίνει εδώ και 20 χρόνια και έχει να κάνει με το μέλλον», ανέφερε ο κ.Σκέμπρης. Η δημοτική αρχή έχει ήδη προβεί σε προκαταρκτική μελέτη, βάσει της οποίας προτείνει 10 σημεία για την κατασκευή του σταθμού που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ευρύτερη περιοχή από τους βιολογικούς της Κασσιώπης, της Αχαράβης και των Καρουσάδων.

Κοινωνική αποδοχή
Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ.Σκέμπρης θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και κάποια άλλα ζητήματα σχετικά με την κατασκευή του ΣΜΑ, όπως είναι η κοινωνική αποδοχή αλλά και θέματα τεχνικά, όπως η επιλογή χώρου που θα είναι εύκολη η κατασκευή. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα της ΠΙΝ, καθώς στα ταμεία της είναι διαθέσιμα 2,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ΣΜΑ στους τρεις δήμους της Κέρκυρας. Κατά προσέγγιση το ποσό που αντιστοιχεί στην Βόρεια Κέρκυρα ανέρχεται στις 500.000-600.000 ευρώ. Η λειτουργία ΣΜΑ στην περιοχή είναι επιβεβλημένη, λόγω και του μεγάλου προβλήματος που δημιουργείται κάθε καλοκαίρι από την αυξημένη τουριστική κίνηση, με αποτέλεσμα ο όγκος των σκουπιδιών να πολλαπλασιάζεται. Ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα μέχρι και αρχές καλοκαιριού η ημερήσια παραγωγή σκουπιδιών δεν ξεπερνάει τους 25 τόνους, το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής περιόδου φτάνει τους 50 τόνους ημερησίως.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.