Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
08 Φεβρουαρίου 2022 / 18:01

ΑΘΗΝΑ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας...

... την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Μαυροβουνίου από την ανεξαρτητοποίησή του, το 2006.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της χώρας μας προς το Μαυροβούνιο, με την παροχή τεχνογνωσίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Đukanović να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο το επόμενο διάστημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι αυτή η προοπτική, της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, είναι απολύτως απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας.

Milo Đukanović: Πέρυσι γιορτάσαμε μαζί την επέτειο των 140 χρόνων των διμερών σχέσεων μας -και 15 χρόνων υπολογίζοντας από την ανακήρυξη εκ νέου της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου. Οπότε μαζί γιορτάζαμε -με τον Έλληνα πρέσβη που είναι στο Μαυροβούνιο- μαζί κάναμε κάποιες εκδηλώσεις, για να γιορτάσουμε όχι μόνο τα 140 χρόνια των διμερών σχέσεων, αλλά  ταυτόχρονα και μια άλλη μεγάλη επέτειο, τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Μαυροβούνιο είναι αποφασισμένο για το ποιο είναι το μέλλον του. Ότι πρέπει να μείνουμε σταθερά στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Και το δεύτερο σημείο που θέλω να σημειώσω είναι ότι όλη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζεται υποστήριξη και βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας, κυρίως στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας που είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ένα κενό που προφανώς έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ολοι χρειαζόμαστε αυτήν την προστασία από την πλευρά της Ελλάδας.