Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κουτσούμπας: Η ακρίβεια μέσω των τιμών της ενέργειας ήλθε πριν την ουκρανική κρίση

ΚΚΕ
27 Φεβρουαρίου 2022 / 18:07

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ ηγήθηκε διαδήλωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος στη ρωσική πρεσβεία. Την Κυριακή μίλησε στο Βήμα για το ουκρανικό, τις συνέπειές του και την απειλή εναντίον της χώρας.

ΑΘΗΝΑ. Ο Γραμματέας του ΚΚΕ για τον πόλεμο, την απειλή εναντίον της Ελλάδας και την προέλευση της ενεργειακής ακρίβειας.

Για τις τιμές της ενέργειας

Η εκτίναξη των τιμών ξεκίνησε πολύ πριν την «ουκρανική κρίση». Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για τη νέα μεγάλη επιβάρυνση του λαού που φέρνει η υλοποίηση της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ. Οι αυξήσεις είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα της εφαρμογής των κατευθύνσεων και των δεσμεύσεων, που οδήγησαν στην εγκατάλειψη των εγχώριων ορυκτών καυσίμων και στην ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε στρατηγικό καύσιμο. Δεσμεύσεις που αφορούν την αποδοχή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του εμπορίου δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, των «πράσινων» φόρων, της «απελευθέρωσης» του τομέα ενέργειας.

Για την απειλή στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, “πιστή σύμμαχος” των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, είναι μπλεγμένη σε αυτό το κουβάρι που μας οδηγεί στο πολεμικό σφαγείο. Μάλιστα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και των δεσμεύσεων που απορρέουν από την ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις, την ενεργή συμμετοχή της στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Η όρεξη της τούρκικης άρχουσας τάξης έχει ανοίξει, διεκδικεί αναθεώρηση συμφωνιών και συνόρων με την Ελλάδα, οξύνει την κατάσταση στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι στόχος αντιποίνων, λόγω της συγκέντρωσης πολλών αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και δυνάμεων σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο,  Λάρισα και αλλού.

Ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Τη ρώσικη αστική τάξη την ενδιαφέρει η εδραίωση των δικών της μονοπωλίων στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στη διαπάλη που διεξάγεται για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Τα σχέδια αυτά, έρχονται σε αντίθεση, με τους σχεδιασμούς των δυτικών μονοπωλίων (αμερικάνικων, βρετανικών, γερμανικών, γαλλικών) και των ιμπεριαλιστικών ενώσεών τους (όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ), που επιδιώκουν να περιορίσουν τη Ρωσία, αφού τη βλέπουν σαν ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά. Και κάπως έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε…