Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

“Σταγόνα» στον ωκεανό οι 3.770 μόνιμοι διορισμοί, λένε οι εκπαιδευτικοί

ΣΕΠΕ Κέρκυρας
06 Μαΐου 2023 / 10:15
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

ΣΕΠΕ Κέρκυρας : Από τα 93 κενά των δασκάλων θα καλυφθούν τελικώς τα 61.

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Σταγόνα» στον ωκεανό χαρακτηρίζουν εκπαιδευτικοί της Κέρκυρας τους 3.770 μόνιμους διορισμούς που ανακοίνωσε την Πέμπτη (04/05) η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και λίγο πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Όπως τονίζουν, οι θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης που ανακοινώθηκαν, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα κενά τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, θεωρώντας μάλιστα δεδομένη την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών που θα χρειαστούν την επόμενη σχολική χρονιά και στα διδακτήρια της Κέρκυρας για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι το φετινό διδακτικό έτος (2022 – 2023) 48.000 αναπληρωτές προσλήφθηκαν πανελλαδικά, ενώ άλλοι τόσοι, ενδεχομένως και περισσότεροι, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, λόγω και των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων.

Παραμένουν τα κενά λέει ο ΣΕΠΕ

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ Κέρκυρας, τα κενά αυτή τη στιγμή, μετά τις τελευταίες μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχονται στα 113, εκ των οποίων πρόκειται να καλυφθούν τα 77 με τους διορισμούς που ανακοινώθηκαν. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το εκπαιδευτικό Σωματείο, από τα 93 κενά των δασκάλων θα καλυφθούν τελικώς τα 61 στο νομό από τους νέους διορισμούς. Η ειδικότητα των νηπιαγωγών όπως και της γαλλικής θα καλυφθούν πλήρως, ενώ με ένα μόνο κενό θα παραμείνει εκείνη της αγγλικής. «Ο αριθμός των μόνιμων διορισμών που ανακοινώθηκε 17 μέρες πριν τις εκλογές είναι ιδιαίτερα μικρός αν λάβουμε υπόψη πως αφορά και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης και σε όλες τις ειδικότητες. Επιβάλλεται να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα κενά που προέκυψαν μετά από τις μεταθέσεις και τις συνταξιοδοτήσεις. Προφανώς είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των οργανικών κενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση και είναι ελάχιστοι», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης.

ΕΛΜΕ: Απαιτούνται 50.000 διορισμοί

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος, για να καλυφθούν πλήρως τα κενά από μόνιμο προσωπικό θα πρέπει να γίνουν 50.000 διορισμοί τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Στην Κέρκυρα παίρνουν 8 μαθηματικούς όταν στην χρονιά αυτή προσλήφθηκαν 13 αναπληρωτές. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ειδικότητες, όπως στους φιλολόγους για παράδειγμα. Διορίζονται 16 τώρα, με τους αναπληρωτές ωστόσο να είναι πολύ περισσότεροι», ανέφερε ο ίδιος. 138 νέοι διορισμοί Στα Ιόνια Νησιά προβλέπεται να διοριστούν μόνιμα στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης συνολικά 312 εκπαιδευτικοί με τις θέσεις στο νομό Κέρκυρας να ανέρχονται στις 138.

Ειδικότερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα διοριστούν 74 εκπαιδευτικοί, στην δευτεροβάθμια 54, ενώ 10 στους κοινούς κλάδους των δυο βαθμών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα οι διορισμοί ανά κλάδο /ειδικότητα έχουν ως εξής: Νηπιαγωγών 13, Δασκάλων 61, Θεολογίας 2, Φιλολογίας 16, Μαθηματικών 8, Χημικών 2, Βιολόγων 3, Φυσικών 6, Γεωλογίας 3, Οικονομίας 1, Πολ.Μηχανικών-Αρχιτεκτόνων 1, Μηχανολόγων 1, Ηλεκτρολόγων 3, Χημικών –Μηχανικών 1, Νοσηλευτικής 1, Αισθητικής 1, Γεωπόνων 1, Φυτικής Παραγωγής 1, Ζωϊκής Παραγωγής 1, Διατροφής 1, Ναυτικών Μαθημάτων 1, Θεατρικών σπουδών 1, Πληροφορικής 2, Γερμανικής 1, Αγγλικής 4 και Γαλλικής 2.

Από άδειες

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος κατά τη φετινή χρονιά δεν υπήρχαν ιδιαίτερα κενά στα σχολεία και όσα προέκυψαν αφορούσαν σε άδειες, τα οποία ωστόσο καλύφθηκαν από τις προσλήψεις αναπληρωτών. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες και οφείλουμε να ζητάμε το περισσότερο. Ωστόσο τα τελευταία δυο έτη μετά από πάρα πολλά χρόνια έγιναν 25.000 διορισμοί στην εκπαίδευση. Γίνονται σημαντικά βήματα στο χώρο αυτό με τις μόνιμες προσλήψεις», ανέφερε ο ίδιος. Τους 3.770 μόνιμους διορισμούς είχε προαναγγείλει η Ν. Κεραμέως, περί τα τέλη Μαρτίου, με τη σχετική πρόσκληση να δημοσιεύεται την Πέμπτη, ενώ χθες κατόπιν δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ, ακολούθησε νεότερη πρόσκληση για τον χρόνο υποβολής της αίτησης - δήλωσης προτίμησης για μόνιμο διορισμό.

Ειδικότερα οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων των πινάκων Μουσικών Ειδικεύσεων, καλούνται να την υποβάλουν, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) (https://opsyd.sch.gr) από τις 8 - 12 Μαΐου.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.