Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βιωσιμότητα και αειφορία» ευαγγελίζεται το Υπουργείο Τουρισμού

Όλγα Κεφαλογιάννη
28 Αυγούστου 2023 / 17:26

Στις προκλήσεις που πρέπει σύντομα να απαντηθούν αναφέρθηκε η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, απευθυνόμενη στους τουριστικούς φορείς της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα της εποχικότητας και της ανάγκης επέκτασης της σεζόν με ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού επεσήμανε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία επισκέφθηκε το νησί μαζί με την υφυπουργό Έλενα Ράπτη και την ηγεσία του ΕΟΤ, την πρόεδρο Άντζελα Γκερέκου και τον Γ.Γ Φραγκάκη Δημήτρη Φραγκάκη. Στο επίκεντρο ήταν η τρέχουσα τουριστική περίοδος στα Ιόνια Νησιά, οι προβλέψεις του Υπουργείου Τουρισμού και η μελέτη στρατηγικής βιώσιμου τουρισμού την οποία εκπονεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στην τοποθέτησή της στους τουριστικούς φορείς αναφέρθηκε σε μελέτη του Υπουργείου για τον παράκτιο τουρισμό της Κέρκυρας, όπου αναδείχθηκαν οι προκλήσεις που πρέπει σύντομα να απαντηθούν. «Τα ευρήματα έδειξαν μεγάλη χωρική και χρονική συγκέντρωση τουριστικών ροών αλλά και ημερήσιων εκδρομέων στις παράκτιες περιοχές του νησιού, στην πόλη και στους Παξούς κάτι που υποβαθμίζει το προϊόν και επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον. Επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας συνεργειών μεταξύ τουρισμού και τοπικού αγροδιατροφικού τομέα, η επίλυση της έλλειψης θέσεων ελλιμενισμού και οργανωμένων λιμένων μαρίνων καθώς και η ανάγκη αξιοποίηση των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών. 

«Σε ο,τι αφορά την κοινωνική βιωσιμότητα, ζητήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, στις διαδικασίες ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδιασμού, να αξιοποιηθούν δηλαδή οι απόψεις, οι γνώσεις που υπάρχουν από όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Επίσης πρόσθεσε «Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που τρέχει το Υπουργείο Τουρισμού έρχονται και απαντούν στις προκλήσεις. Ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση και λειτουργία των οργανισμών διαχείρισης προορισμού (DMMO) με στόχο την προβολή, την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη της βιώσιμης οικονομίας. Έχουμε ζητήσει τις απόψεις και της Περιφέρειας αλλά και των φορέων για το πώς οι DMMO θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα».