Τετάρτη 15.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Στις 28-29 Μαΐου στην Κέρκυρα η Υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Τουρισμού
30 Απριλίου 2024 / 14:44

Τα θέματα στην ατζέντα της επίσκεψης του Γ.Γ. Τουρισμού στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε Παραλίες, Χωροθέτηση Μαρίνων, Προώθηση Εναλλακτικού Τουρισμού και Τουριστική Εκπαίδευση ήταν στην ατζέντα της διήμερης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού Μύρωνα Φλουρή στην Κέρκυρα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του o Γενικός Γραμματέας, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό βουλευτή Στέφανο Γκίκα συναντήθηκε αρχικά με Φορείς του Τουρισμού (Ένωση Ξενοδόχων, Ένωση Ξεναγών, Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, AOCTA, Εμπορικοί Φορείς Πόλης) με τους οποίους συζήτησε ζητήματα του τουρισμού που αφορούν στην ΠΕ Κέρκυρας.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή και συζήτησαν για θέματα που αφορούν στις Μαρίνες της Κέρκυρας, στον εναλλακτικό τουρισμό και στην τουριστική εκπαίδευση.

Ο κ. Φλουρής συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, Στέφανο Πουλημένο, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Βόρειας Κέρκυρας, Νίκο Χειρδάρη, τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέα Φλώρο και το προσωπικό της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.ΚΕ, Σπύρο Ζερβόπουλο και με τον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ, Σπύρο Παντελιό.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του, ο κ. Φλουρής επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αχίλλειο, όπου ενημερώθηκε από την Προϊσταμένη του Μουσείου, κα Κωνσταντίνα Μαλέσκου για τα προβλήματα και τις εργασίες που εκκρεμούν.

Επιπλέον, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις Συναυλίες της ‘’Φιλαρμονικής Καποδίστριας’’ στο Παλαιό Φρούριο και της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών στο Ντουόμο.

Μετά το πέρας των επισκέψεων, ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Μύρωνα Φλουρή για την αποδοχή της πρόσκλησής μου και την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, καθώς είχαμε την ευκαιρία αυτές τις δυο ημέρες να δούμε από κοντά όλα τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Υπουργείο Τουρισμού, διότι μπορούν να ενταχθούν και οι 4 Δήμοι της ΠΕ Κέρκυρας στο πρόγραμμα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε παραλίες τουριστικών περιοχών. Έτσι, με αίτησή τους, οι 4 Δήμοι μας μπορούν να διεκδικήσουν από 4 πλήρη συστήματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στη θάλασσα, ήτοι για 4 διαφορετικές παραλίες σε κάθε Δήμο. Το κόστος κάθε συστήματος ανέρχεται σε 70.000€ - άρα 280.000€ ανά Δήμο - και συνολικά 1.120.000€ για την ΠΕ Κέρκυρας.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 1η Ιουνίου 2024.

Σε ότι αφορά στις Μαρίνες, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του Φακέλου της Ημερολιάς και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα χωροθετηθεί η εκεί τουριστική μαρίνα.

Επιπλέον, με πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επικαιροποιηθούν οι μελέτες για το τουριστικό καταφύγιο της Φιερούλας Πεντατίου.

Το Υπουργείο Τουρισμού μπορεί επίσης να βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάδειξη εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, όπως ο “περιπατητικός” με την ανάδειξη των μονοπατιών, ο “καταδυτικός”, με την δημιουργία καταδυτικών πάρκων, κ.α.

Τέλος, ευρεία συζήτηση έγινε για την τουριστική εκπαίδευση (ΙΕΚ, Σχολή Ξεναγών) αλλά και για την συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Στις 28-29 Μαΐου θα επισκεφτεί την Κέρκυρα και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, οπότε θα μας δοθεί εκ νέου η δυνατότητα να δούμε συνολικά όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου της».