Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τάκης Μεταλληνός: Η Γαρίτσα αξίζει πολλά περισσότερα από την ανάπλαση του Άλσους

Τάκης Μεταλληνός
28 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:36

Η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε Ρότα», προτείνει μια συνολική αναβάθμιση του προαστίου της Γαρίτσας και του Ανεμόμυλου, ο ρόλος του οποίου είναι μοναδικός για την πόλη της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση με τον Σύλλογο Κατοίκων Γαρίτσας «Το Άλσος», είχε ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΡΟΤΑ» και υποψήφιος Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Τάκης Μεταλληνός μαζί με συνεργάτες του.

Πρόκειται για τον νεότερο σύλλογο κατοίκων της περιοχής που στο λίγο χρόνο δράσης του, έχει καταγράψει έντονη κοινωνική δραστηριότητα και παρέμβαση, προς την κατεύθυνση της προστασίας της χλωρίδας του άλσους και της ήπιας διαμόρφωσής του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μεταλληνός και τα μέλη της παράταξης, άκουσαν με προσοχή τις απόψεις που διατύπωσαν τα μέλη του συλλόγου καθώς και το όραμά τους για την περιοχή.

Ο κ. Μεταλληνός τόνισε ότι η πίεση της κοινωνίας, οδήγησε ασμένως τη δημοτική αρχή στην εφαρμογή της ανάπλασης του Άλσους της Γαρίτσας, ένα έργο που ανέμενε η κοινωνία της Κέρκυρας εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, η έλλειψη εκτενούς και εξαντλητικού διαλόγου με την κοινωνία, οδήγησε στις γνωστές συγκρούσεις για τον τρόπο διαμόρφωσης των έργων, ιδίως εκείνων που αφορούσαν αφαίρεση δέντρων και δημιουργία χρήσεων με ιδιαίτερη όχληση για τους περίοικους. Οι κάτοικοι αγωνίστηκαν και τελικά νίκησαν. Το αποτύπωμα της διαμάχης όμως παρέμεινε.

Οι γενικότερες παρεμβάσεις φαίνεται ότι σχεδιάστηκαν πρόχειρα, δεν έχουν ολιστικό περιεχόμενο και δεν μπορούν να διατηρηθούν στο χρόνο. Τα φυτά που μπήκαν στο χώρο είναι ακατάλληλα, καλύπτονται από τη σκιά των δέντρων και σύντομα θα μετατραπούν σε βάτο ή θα μαραθούν. Οι συνεχιζόμενες πτώσεις κλώνων και δέντρων αποδεικνύουν την επικινδυνότητα της ακολουθούμενης πολιτικής. Οι παιδικές χαρές παραμένουν κλειστές και εμπόδισαν χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά να βρουν διέξοδο ψυχαγωγίας για ολόκληρο το καλοκαίρι.

Η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε Ρότα», προτείνει μια συνολική αναβάθμιση του προαστίου της Γαρίτσας και του Ανεμόμυλου, ο ρόλος του οποίου είναι μοναδικός για την πόλη της Κέρκυρας.

- Η παραχώρηση της παραλιακής ζώνης θα πρέπει να γίνει άμεσα και δεν θα πρέπει να φοβίζει κανέναν. Είναι πολιτικό ζήτημα το οποίο οφείλει να κλείσει άμεσα. Θα συμβάλει στη διευθέτηση πλήθους ζητημάτων μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση της ζώνης λειτουργίας του ιστορικού ΝΑΟΚ και την παραχώρηση από τον Δήμο των εγκαταστάσεών του.

- Η πόλη της Κέρκυρας και οι χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες της, θα πρέπει να βρουν οριοθετημένη και οργανωμένη διέξοδο για τα καλοκαιρινά (και όχι μόνο) μπάνια τους στη Γαρίτσα. Η περιοχή του Ανεμόμυλου και η πλαζ του Μον Ρεπό οφείλουν να αναβαθμιστούν και μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να αποτελέσουν μια φθηνή και αξιοπρεπή διέξοδο για όλους.

- Η γενικότερη εικόνα της Παλαιόπολης, προφανώς δεν τιμά κανέναν, ούτε την πόλη, ούτε την ιστορία της, ούτε τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτισμού της χώρας μας. Οφείλουμε μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το ΥΠΠΟ και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων να την καταστήσουμε επίκεντρο της πολιτιστικής λάμψης της πόλης.

Ήλθε η ώρα να Αλλάξουμε Ρότα και στην πόλη και στα προάστιά της, στα χωριά της και στα νησιά της!   

ΦΩΤΟ@ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΡΟΤΑ