Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τάκης Μεταλληνός: «Η διαχείριση απορριμμάτων, από τροχοπέδη να γίνει εργαλείο ανάπτυξης»

Τάκης Μεταλληνός
29 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:10

«Ο Δήμος πρέπει να Αλλάξει Ρότα και να μετατρέψει το πρόβλημα των σκουπιδιών σε προτέρημα ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, παράδειγμα για όλη τη χώρα»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΤΑΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ - ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΡΟΤΑ). Η διαχείριση των απορριμμάτων, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, εξακολουθεί να αποτελεί θηλιά στο λαιμό των δημοτών.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Ρότα», υπ. Δήμαρχος Τάκης Μεταλληνός, «Το έκτακτο μέτρο της μεταφοράς των σύμμεικτων απορριμμάτων εκτός νησιού έχει καταστεί μόνιμο και απορροφά εκατομμύρια από τον δημοτικό κορβανά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για έργα, τεχνικές παρεμβάσεις κάθε είδους, ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών υποδομών, των κατασκηνώσεων, της αναβάθμισης του Βίδο, του εκσυγχρονισμού των δημοτικών υπηρεσιών.  

Στο κόστος της μεταφοράς και ταφής των σκουπιδιών «στο εξωτερικό», θα πρέπει να προσθέσουμε και τις αλλεπάλληλες αναθέσεις σε ιδιώτες, τμημάτων του έργου που θα έπρεπε να εκτελεί ο δημοτικός μηχανισμός καθαριότητας, κάτι που έχει τονιστεί επανειλημμένως από τα Σωματεία των Εργαζομένων.

Η προχειρότητα και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής έφθασε σε τέτοιο σημείο, ώστε η κεντρική διοίκηση, παρά τις σχέσεις που έχει μαζί της, να της αφαιρέσει τη διαχείριση της δημοπράτησης και λειτουργίας του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την τελική λύση.

Παράλληλα, ουδεμία πρόοδος υπήρξε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, στην αύξηση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Τα απορριμματοφόρα συνεχίζουν να μαζεύουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων μαζί με τα σύμμεικτα, απογοητεύοντας ακόμη και αυτούς που επιμένουν να ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια εκπαίδευσης του κοινού ή δημιουργίας ουσιαστικών κινήτρων για την ανακύκλωση στην πηγή, ούτε δημιουργία «πράσινων σημείων ή γωνιών» όπως έχει συμβεί σε περιφερειακούς δήμους.

Παράλληλα, ο Δήμος επιμένει να κρατά ομήρους δεκάδες συμβασιούχους συμπολίτες μας, χωρίς να προωθεί τη μονιμοποίησή τους στην πλέον ευαίσθητη υπηρεσία.

Ο Δήμος πρέπει να Αλλάξει Ρότα και να μετατρέψει το πρόβλημα των σκουπιδιών σε προτέρημα ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, παράδειγμα για όλη τη χώρα από μια πόλη με ξεχωριστό πολιτισμικό παρελθόν».