Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΑΡ.Σ.Ι: Η Περιφέρεια να λάβει άμεσα μέτρα για την προφύλαξη από λεπτοσπείρωση

ΑΡΣΙ
28 Σεπτεμβρίου 2023 / 14:06

Ο θάνατος ακόμα ενός Κερκυραίου στους Καρουσάδες, από λεπτοσπείρωση, αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα τα προβλήματα σε θέματα υγείας και πρόληψης στο νησί.

Στην Κέρκυρα οι περισσότεροι βιολογικοί είτε δε λειτουργούν, είτε υπολειτουργούν και πολλές φορές λύματα χύνονται σε τράφους ή λιμνάζουν κοντά σε γεωτρήσεις, ο αριθμός των ποντικιών και των κουνουπιών αυξάνεται ραγδαία ακόμα και μέσα στην πόλη.

Τα βουνά των χύδην σκουπιδιών και των δεμάτων στο Τεμπλόνι σε χώρους που δεν έχουν καμία υποδομή να τα δεχτούν με τα λύματα να ρέουν ανεξέλεγκτα στο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Όποιος βρεθεί στην περιοχή βράδυ νομίζει ότι τα σκουπίδια είναι ζωντανά καθώς κουνιούνται υπερκαλυπτόμενα από ένα στρώμα τρωκτικών. Το δίκτυο ύδρευσης της Κέρκυρας είναι απαρχαιωμένο και διαλυμένο με το 50% του νερού να χάνεται στη μεταφορά

Αν δίπλα σε αυτά προστεθεί και η πλήρης διάλυση των υποδομών της δημόσιας υγείας, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας, μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί εμφανίζονται ξανά αρρώστιες που ο σύγχρονός  πολιτισμός τις είχε βάλει στο περιθώριο.

Καλούμε την περιφέρεια άμεσα να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων.

  • Αποστράγγιση στάσιμων μερών ή λυμάτων.
  • Απομάκρυνση των χύδην απορριμμάτων και των δεμάτων από το Τεμπλόνι και άμεση αποκατάσταση της περιοχής.
  • Απολύμανση της περιοχής των κρουσμάτων αλλά και όποια άλλη για την οποία υπάρχουν υπόνοιες εστιών.
  • Άμεση μυοκτονία και επαναληπτική μυοκτονία στα σχολεία
  • Άμεση ενημέρωση των πολιτών για μέτρα προστασίας και προφύλαξης.
  • Πλήρης εφαρμογή τω υποδείξεων που έδωσε ο ΕΟΔΥ στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ΠΙΝ είναι απονευρωμένη και υποστελεχωμένη σε προσωπικό και οι μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσαν οι περιφερειακές αρχές είχαν αποτέλεσμα να έχει εγκαταλείψει μέτρα πρόληψης και προστασίας. Δε μπορούμε όμως να παίζουμε με την υγεία.

Η ΑΡ.Σ.Ε. θα αγωνιστεί μέσα και έξω από το περιφερειακό Συμβούλιο για άμεση πρόληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού και ΚΥΡΙΩΣ, μια πολιτική πρόληψης και προστασίας των κατοίκων του Ιονίου από επιδημίες και ασθένειες.

Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία στα Ιόνια (ΑΡ.Σ.Ι)

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ